Θύελλα αντιδράσεων
- Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024 - 06:20
Μεγάλη αναταραχή στην σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα της Σύρου έχει δημιουργήσει η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, με τις αντιδράσεις ολοένα να αυξάνονται.
Ήδη βαίνουμε στον τρίτο μήνα της λειτουργίας των σχολείων και έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα προβλήματα σε ελλείψεις αναλώσιμων και άλλων υλικών, αποτέλεσμα των γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών, καθώς η κάλυψη αναγκών των 32 σχολείων της Σύρου, πλέον έχει "περάσει" στον Δήμο και στην Οικονομική Υπηρεσία, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο διευθυντής του Πρότυπου ΕΠΑΛ Σύρου, Επαμεινώνδας Λέστος, ο οποίος περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών και η οποία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους εκπαιδευτικούς, που καλούνται να παίξουν το ρόλο των λογιστών και των αποθηκάριων, τονίζοντας ότι όλα αυτά βαρύνουν κυρίως τους μαθητές.
"Στο κάτω κάτω είμαστε εκπαιδευτικοί, δεν είμαστε ούτε αποθηκάριοι, ούτε λογιστές"
"Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες, όπως είναι το ΕΠΑΛ και το Εργαστηριακό Κέντρο που βαρύνονται με μεγάλο αριθμό αναλωσίμων και εργαστηριακών υλικών. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, καθώς πλέον η προμήθεια όλων αυτών, γίνεται με άλλες διαδικασίες, καθώς έχουν περάσει στο Δήμο και στην Οικονομική του Υπηρεσία", δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Λέστος.
Στην ερώτηση εάν πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς, τον Ιούνιο του 2024, είχαν κληθεί από τον Δήμο να καταθέσουν έναν σχεδιασμό με τις ανάγκες που θα προκύψουν με την έναρξη της νέας τον Σεπτέμβριο, ο κ. Λέστος απάντησε απόλυτα πως "όχι", τονίζοντας ότι "αυτό που είχαμε ως προτροπή ήταν να αγοράσουμε, με ότι χρήματα μας αναλογούσαν, αναλώσιμα, κάτι που έπραξα. Όμως και η γραφική ύλη που είχα προμηθευτεί, στυλό και χαρτί, τελείωσαν. Έχω εκτυπωτές, τελειώνουν τα τόνερ και δε θα μπορούμε ούτε φωτοτυπίες να βγάζουμε. Έρχεται βαρύς εξοπλισμός στα εργαστήρια και δεν έχουμε υλικά να τα δουλέψουμε. Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στους μαθητές" υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι έχουν φθάσει σε ένα σημείο να μην έχουν στη διάθεσή τους λύσεις ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα, όπως είναι η ανακατασκευή μία κλειδαριάς.
"Δεν μπορώ δηλαδή να στοκάρω κλειδαριές, να στοκάρω χρώματα, ξύλα και ένα σωρό άλλα αντικείμενα που μπορεί να χρειαστώ", τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "στο κάτω κάτω είμαστε εκπαιδευτικοί, δεν είμαστε ούτε αποθηκάριοι, ούτε λογιστές".
Όπως είπε, έπειτα και από το πρόσφατο κάλεσμα που είχαν όλοι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων από τον Δήμο, έχει αποστείλει ένα έγγραφο με όλα όσα χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΠΑΛ, τα οποία όμως θα τα προμηθευτεί σίγουρα με καθυστέρηση, καθώς οι διαδικασίες πλέον είναι χρονοβόρες.
"Αυτό που λένε ότι θα δοθεί μία πάγια προκαταβολή 500 και 1.000 ευρώ στους διευθυντές των σχολείων, είναι για δαπάνες που δεν μπορεί να κάνει ο Δήμος και επομένως είναι άχρηστη, καθώς όλες οι δαπάνες υπάρχουν στους ανάλογους κωδικούς των Δήμων. Επομένως, από αυτά τα χρήματα που ανακοίνωσαν και υπερηφανεύονται κιόλας ότι θα δώσουν - 1.000 ευρώ αντιστοιχούν στο ΕΠΑΛ ως μεγαλύτερη μονάδα - δεν θα μπορώ να τα εκμεταλλευτώ. Και δεν μιλάω για τις διαδικασίες που πρέπει να κάνω. Δηλαδή να πάρω προσφορές, να γίνουν κρατήσεις. Τι νομίζουν, ότι τα σχολεία είναι λογιστήρια; Μας βάζουν διευθυντές και υποδιευθυντές σε μία απερίγραπτη διαδικασία", τόνισε, φέρνοντας στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της επανασύστασης των Σχολικών Επιτροπών και καλώντας τη Δημοτική Αρχή, αλλά και τους Κυκλαδίτες βουλευτές να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
"Είναι μεγάλο το πρόβλημα με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών και φαντάζει ακόμα μεγαλύτερο στις μεγάλες σχολικές μονάδες. Εγώ αυτή τη στιγμή στο ΕΠΑΛ έχω 317 μαθητές, με τις ανάγκες να αυξάνονται κατακόρυφα. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έκλεισαν οι συγκεκριμένες Επιτροπές χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση", είπε κλείνοντας τις δηλώσεις του.
"Η επιλογή αυτή κινείται αυτονόητα στη σωστή κατεύθυνση"
Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ, κ Λέστος για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ενημερώσει, όπως ανέφερε στην εφημερίδα και τον βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ, Φίλιππο Φόρτωμα, ο οποίος με δηλώσεις του "Κοινή Γνώμη" τόνισε ότι "το Υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να προβεί την αναμόρφωση του πλαισίου των Σχολικών Επιτροπών με στόχο την εξυγίανση και διαφάνεια των διαδικασιών.
Η επιλογή αυτή κινείται αυτονόητα στη σωστή κατεύθυνση, όπως αυτονόητο είναι ότι σε κάθε διαδικασία που εφαρμόζεται πρώτη φορά ενδεχομένως να δημιουργηθούν αρρυθμίες και καθυστερήσεις, καθώς όλοι πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες διαδικασίες και συνθήκες.
Είμαι βέβαιος ότι όλες οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και ότι από την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις".
"Είχαμε κάνει έγκαιρα όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες"
Για το θέμα των ελλείψεων που παρατηρούνται στις σχολικές μονάδες, με αφορμή την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, έδωσε τις δικές του απαντήσεις ο εντεταλμένος για θέματα Παιδείας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Ιωσήφ Ρούσσος.
Όπως χαρακτηριστικά είπε "τα σχολεία, τουλάχιστον, για τους πρώτους μήνες λειτουργίας τους δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα αναλώσιμα υλικά, καθώς η υπηρεσία του Δήμου τους είχε καλέσει από τον Απρίλιο, λόγω της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών, να προμηθευτούν με τα κονδύλια που είχαν στη διάθεσή τους, ότι έκριναν απαραίτητο για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Για τον πρώτο διάστημα είχαμε προνοήσει, καθώς επίσης μπορούμε να τους υποστηρίξουμε ακόμη και σήμερα με κάποια πράγματα, όπως είναι η γραφική ύλη και τα είδη πρώτης ανάγκης", σημείωσε, δηλώνοντας στη συνέχεια σύμφωνος στο ότι πρέπει οι Σχολικές Επιτροπές να επιστρέψουν στην πρότερη μορφή τους.
"Για την επανασύσταση των συγκεκριμένων Επιτροπών συμφωνώ τόσο εγώ, όσο και η Δημοτική Αρχή και είναι κάτι που θα το θέσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος, κ. Αθανασίου. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να τεθεί συλλογικά, καθώς δεν αφορά μόνο τη Σύρο. Όμως σε αυτό που έχει συμβεί φυσικά και δεν φταίει ο Δήμος, καθώς είναι ένα οριζόντιο μέτρο. Είναι μεγάλο πρόβλημα η κατάργησή τους και δη χωρίς να υπάρχει ένας προγραμματισμός από το κράτος, προκειμένου να είναι διακριτός ο διαχωρισμός των ταμείων των σχολείων από το ταμείο του Δήμου", δήλωσε στην εφημερίδα.
Στην ερώτηση εάν ως Δήμος, πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, είχε κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό προκειμένου να γίνει η απαραίτητη προμήθεια και των 32 σχολεία της Σύρου, ο κ. Ρούσσος είπε ότι "βεβαίως. Είχε δοθεί εντολή με τα χρήματα που είχαν στη διάθεσή τους να κάνουν τις ανάλογες προμήθειες. Από το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, έχουν ήδη αρχίσει η διαδικασίες για να βγουν στον "αέρα" οι ανάλογοι διαγωνισμοί, αλλά όλο αυτό είναι χρονοβόρο και όντως είναι πρόβλημα. Καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθουμε".
Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και άλλα υλικά, θεωρεί ότι μπορεί να ευθύνεται και ο λανθασμένος σχεδιασμός των σχολικών μονάδων, ο εντεταλμένος σύμβουλος υποστήριξε ότι "δεν το γνωρίζω αυτό, διότι κακά τα ψέματα στους ώμους των διευθυντών πέφτει μεγάλο βάρος. Αυτή είναι αλήθεια και δεν μπορώ να πω ότι έγινε κάποιο λάθος στον σχεδιασμό ή εάν έτυχε κάτι έκτακτο. Απλά πρέπει να ξέρω και εγώ από την πλευρά μου εάν κάτι μας ζητήθηκε τη δεδομένη στιγμή και το αρνηθήκαμε".
"Τασσόμαστε υπέρ της επανασύστασης των Σχολικών Επιτροπών"
Υπέρ της επανασύστασης των Σχολικών Επιτροπών τάσσεται και η Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.
Συγκεκριμένα, με δηλώσεις της στην εφημερίδα, η πρόεδρός της, Φραγκίσκα Μηλιού, έκανε λόγο για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από αυτό το οριζόντιο μέτρο, το οποίο έχει επιφέρει αναταράξεις στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, γνωστοποιώντας ότι η Ένωση θα αποστείλει και σχετικό έγγραφο προς το Υπουργείο Παιδείας ζητώντας την επανεξέταση του θέματος.
"Βεβαίως και τασσόμαστε υπέρ της επανασύστασης των Σχολικών Επιτροπών. Βλέπουμε στην πράξη ότι αυτή η απόφαση όχι μόνο δεν επιλύσει, αλλά δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ως Ένωση, θα αποστείλουμε και έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας", σημείωσε.
"Μπλόκο" στην προμήθεια αναλώσιμων από γονείς και κηδεμόνες
Στον απόηχο όλης αυτής της τραγελαφικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ξεσηκώνοντας την εκπαιδευτική κοινότητα, τους Συλλόγους, αλλά και της Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, έρχεται και μία εγκύκλιος του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννης Παπαδομαρκάκη, η οποία βάζει "φραγμό" στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών από γονείς και κηδεμόνες.
Το συγκεκριμένο θέμα καυτηρίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Άρης Ρώτας.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο έχει αποδέκτες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: "Oι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την κάλυψη των αναγκών σε αναλώσιμα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των ειδών γραφικής ύλης, και κάθε άλλου αναγκαίου εξοπλισμού για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες και ως εκ τούτου η προμήθεια των αναλώσιμων από τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών δεν επιτρέπεται και αντίκειται στις προβλεπόμενες διαδικασίες".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μία πολυετής εξελισσόμενη διαδρομή
9 Δεκ. 2024 - 6:16 - Συγγραφή διηγημάτων με οικολογικά μηνύματα
19 Νοε. 2024 - 6:16 - "Να αρχίσει η λειτουργία του έστω και με προσωρινές λύσεις"
15 Νοε. 2024 - 6:16 - "Άνοιγμα" στην τεχνολογία για τους μαθητές
14 Νοε. 2024 - 6:16 - Εκπαίδευση, δημιουργικότητα και καινοτομία
7 Νοε. 2024 - 6:16