Παραμένει στο προσκήνιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί αναπληρωτές, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

“Γολγοθάς” η στέγαση εκπαιδευτικών στα νησιά

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου σε επόμενη συνεδρίαση και παρατηρήσεις της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων

Το οξύ πρόβλημα της εξασφάλισης φθηνής κατοικίας στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου παραμένει στο προσκήνιο, καθώς ορισμένοι εκπαιδευτικοί νεοδιόριστοι ή και αναπληρωτές, αναγκάζονται να μην δεχθούν τις θέσεις, καθώς αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τα υψηλά ενοίκια.

Η τουριστική εκμετάλλευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των σπιτιών που υπάρχουν στα νησιά, δεν αφήνει περιθώριο στους εκπαιδευτικούς να μπορέσουν να μείνουν σε αυτά, με αποτέλεσμα να προκύπτουν κενά στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.

Η υπόθεση είναι άκρως σοβαρή για μία ακόμη σχολική χρονιά, με Συλλόγους Εκπαιδευτικών να έχουν θίξει το θέμα εγκαίρως, ενώ παρομοίως, διατηρεί το θέμα σε προτεραιότητα και η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου, με τον επικεφαλής, Γιάννη Αγγέλου και τα μέλη να προχωρούν σε παρέμβαση στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου, την Παρασκευή, στη Σύρο. Σύμφωνα με όσα έχει γνωστοποιήσει το μέλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Ηλέκτρα Ροκονίδα, το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να κοιμούνται για ένα διάστημα ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, ή σε πολλές περιπτώσεις να μη δέχονται τις θέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σχολεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Με παρέμβασή της, η Λαϊκή Συσπείρωση θα ρωτήσει την Περιφερειακή Αρχή, τί μέτρα θα πάρει αλλά και ποιες ενέργειες θα κάνει για να υπάρξει διαχείριση του προβλήματος, αφού Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, ζητούν από το κράτος να ανταποκριθεί με σχετικές χρηματοδοτήσεις για κάλυψη των “τσουχτερών” ενοικίων.

Παράλληλα, στο περιθώριο συζήτησης με την διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνη Τσαβαλά, η ίδια ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη”, πως το πρόβλημα παραμένει και φέτος στον νησιωτικό νομό και ως εκ τούτου, θα ήταν χρήσιμη η ανταπόκριση των Δημοτικών Αρχών ή και ιδιωτών όσον αφορά στην παροχή κατοικιών προς τους εκπαιδευτικούς και τους αναπληρωτές.

Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: “Με 776 ευρώ εισαγωγικό μισθό, δεν καλύπτεται ενοίκιο”

Ειδικότερα, η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου και η Ηλέκτρα Ροκονίδα καταθέτουν ερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή για το θέμα του οξυμένου προβλήματος της στέγασης των εκπαιδευτικών και της διαβίωσής τους στα νησιά.

“Το πρόβλημα της στέγασης εργαζομένων που έρχονται στα νησιά μας να υπηρετήσουν σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες οξύνεται ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο παίρνοντας τεράστιες διαστάσεις. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αδιαφορεί επικαλούμενη την  νομοθετική διάταξη που μεταφέρει την εξεύρεση λύσης από τους Δήμους και τις Περιφέρειες”, σημειώνει αρχικά, επισημαίνοντας ακόμη πως, ταυτόχρονα, “προκαλεί η αντίθεση της επιλεκτικής επιδότησης με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες για κατασκευές και επεκτάσεις πολυτελών ξενοδοχείων και την ίδια ώρα, δεν υπάρχει “σταγόνα” για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων που διορίζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για να υπηρετήσουν στα νησιά μας”.

Περιγράφοντας, μάλιστα, γλαφυρά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όταν έρχονται για πρώτη φορά, αναφέρουν πως, “πολλοί εκπαιδευτικοί για άλλη μια χρονιά ήρθαν σε απόγνωση, αφού ο μισθός (776 ευρώ είναι ο εισαγωγικός μισθός ενός νεοδιόριστου) δεν μπορεί να καλύψει τα ακριβά ενοίκια και τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσής τους”.

Επίσης, τονίζουν πως “όσοι δεν βρίσκουν σπίτι το πρώτο διάστημα, αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα ξενοδοχεία ή ακόμα χειρότερα καταφεύγουν να μένουν σε αυτοκίνητα, ακόμα και να κατασκηνώνουν μέχρι να βρουν μια στοιχειώδη λύση στο ζήτημα της στέγασής τους και συχνά όχι για όλη την εκπαιδευτική περίοδο, αφού πολλά προορίζονται για τουριστική χρήση”.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, επισημαίνουν πως, “αυτή είναι μια κατάσταση που αποθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να πάνε στα νησιά που διορίζονται με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών στα νησιά και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς”.

Γνωστοποιούν δε, πως αυτά τα ζητήματα “τα έχουν καταθέσει και γραπτώς στην Περιφέρεια οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί με το αριθμ. Πρωτ. 8457/29/08/2024 έγγραφο των εκπαιδευτικών σωματείων Α΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Β΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, ΣΕΠΕ Ρόδου, ΣΕΠΕ Καλύμνου και ΣΕΠΕ Κω – Νισύρου, ζητώντας την εφαρμογή του άρθρου 32 του Ν. 4483/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα και για τους εκπαιδευτικούς, διεκδικώντας επιδότηση ενοικίου για όλους τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους που νοικιάζουν σπίτι”.

Κατά συνέπεια, η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου θα θέσει τα εξής δύο ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή. “1. Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή σε τι ενέργειες θα προχωρήσει για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εκπαιδευτικών; 2. Τι μέτρα θα πάρει για την κρατική χρηματοδότηση της επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος των εργαζομένων βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”.

Έκκληση προς Δήμους των Κυκλάδων

Από την πλευρά της, η κα Τσαβαλά, επεσήμανε πως παραμένει το πρόβλημα σήμερα, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητο να υπάρξει ανταπόκριση και των Δήμων στο θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών. “Γενικά υπάρχει πρόβλημα στέγασης στις Κυκλάδες και μάλιστα μεγάλο. Ίσως να ήταν χρήσιμη μία έκκληση προς όλες τις Δημοτικές Αρχές του νησιωτικού νομού για παροχή υποστήριξης ή και προς τους κατοίκους. Κι αυτό ώστε να γνωρίζουν όσοι έρχονται ότι τους περιμένει μία παροχή, ένα σπίτι”, ανέφερε στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εφημερίδα, εξηγώντας μάλιστα πως, πλέον, “το πρόβλημα εντοπίζεται οπουδήποτε, αλλά οι πιο δύσκολες περιοχές είναι η Σαντορίνη και η Μύκονος. Όμως και όλα τα άλλα νησιά πλέον είναι πάρα πολύ ακριβά”.

Ως εκ τούτου, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπογράμμισε πως, “είναι σημαντικό να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικά, γιατί αρκετοί έρχονται και φεύγουν επειδή δεν βρίσκουν σπίτι”. Και όπως εύστοχα επισημαίνει, δυστυχώς, “η απώλεια είναι στα σχολεία, που τα παιδιά και οι μαθητές δεν έχουν εκπαιδευτικούς ώστε να υποστηριχθούν”.

Αναφορικά με την κάλυψη κενών στις Κυκλάδες, πρόσθεσε για φέτος, πως, “καλέσαμε αναπληρωτές που ήρθαν κι έφυγαν. Σε γενικές γραμμές φέτος, στις προσλήψεις στη δεύτερη φάση, το Υπουργείο μας κάλυψε σχεδόν στο 100%. Ότι ζητήσαμε, μας έδωσε. Όμως δεν ήρθαν όλοι”. Κι αυτό, καθώς επανέλαβε πως, “το πρόβλημα παραμένει γιατί υπάρχει πρόβλημα στέγασης. Τα κενά δεν είναι πάρα πολλά, όμως, θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει κανένα κενό για κανέναν μαθητή”.

Καταλήγοντας στον σχολιασμό της, συμπλήρωσε πως, “ευχαριστημένοι θα είμαστε όταν 100% λειτουργούν όλα τα σχολεία και ο κάθε μαθητής δικαιούται να έχει την εκπαίδευση που έχει η πολιτεία. Αυτή είναι η δική μας αγωνία”.