Κυριάκος Πιερρακάκης: Αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων το 2026 και αναβάθμιση της Πληροφορικής
- Χθες - 10:52
Με μια σύντομη αποτίμηση της χρονιάς που σε λίγες ημέρες θα εκπνεύσει ξεκίνησαν την συζήτησή τους στο συνέδριο του ΣΕΠΕ οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας, κκ. Δημήτρης Παπαστεργίου και Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο κ. Παπαστεργίου, αναφερόμενος στα στα ψηφιακά έργα και την πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε πως η δέσμευση της χώρας να παραδοθούν τα έργα που αφορούν στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση, όπως σχεδιάστηκαν, παραμένει.
«Πρέπει να τρέξουμε. Δεν έχουμε περιθώρια ούτε να φύγουμε πολύ πίσω, ούτε να παραδώσουμε μερικώς τα έργα που έχουμε μπροστά μας. Είναι υποχρέωση και δέσμευσή μας για τη χώρα να παραδώσουμε τα έργα, όπως σχεδιάστηκαν, με την ποιότητα που σχεδιάστηκαν, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, μια πολύ ψηφιακή και αποτελεσματική Ελλάδα»., είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Ακόμη μίλησε για το «εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης», που αποτελεί ευρωπαϊκό πλάνο και θα υλοποιηθεί και στην Ελλάδα, προκειμένου να περάσει η Ευρώπη στην εποχή της ΤΝ με τα δικά της μέσα και υποδομές.
«Η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη της Ευρώπης σε κορυφαίες τεχνολογικές πρωτοβουλίες, όπως τα ΑΙ Factories και σε κορυφαίες ψηφιακές υποδομές, όπως ο υπερ-υπολογιστής «Δαίδαλος», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο κ. Πιερρακάκης, από τη μεριά του, χαρακτήρισε το 2024 ως «μια καλή χρονιά προόδου».
Ακόμη απαντώντας στις αιχμές Ανδρουλάκη πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη, ανέφερε ότι ο δείκτης της χώρας σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση έχει ανέβει, ενώ εξέφρασε την πίστη του πως με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης στη δημόσια διοίκηση η Ελλάδα θα ξεπεράσει το «μέσο όρο» και θα μπει στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης.
Ο στόχος για σύγκλιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις είδαμε να συντελείται, σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, λέγοντας πως ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε «σαν να είμαστε ακόμα στο σωτήριο έτος 2019».
Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε, ακόμη, για το πόσο σημαντική είναι η «διείσδυση της τεχνολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που είναι άλλωστε η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Όσο για τις ψηφιακές δεξιότητες, ο υπουργός σημείωσε: «Στόχος είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε capacity buliding. Υπάρχουν συζητήσεις με το υπουργείο Εργασίας για μεγάλα έργα reskilling», τονίζοντας πως όταν οι ψηφιακές υπηρεσίες σχεδιάζονται σωστά, «έχουν τεράστιο κοινωνικό πολλαπλασιαστή».
Ως παράδειγμα επιτυχούς σχεδιασμού και εφαρμογής ανέφερε, εδώ, το «Ψηφιακό Φροντιστήριο», έναν μηχανισμό, ο οποίος -όπως είπε- έχει στοιχεία κοινωνικής κινητικότητας και μείωσης ανισοτήτων, αφού βασίζεται στην αναγνώριση του γεγονότος πως οι κοινωνικές ανιστότητες μετατρέπονται και σε εκπαιδευτικές ανισότητες, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να επωφελούνται από τη δωρεάν πρόσβαση σε μία ψηφιακή πλατφόρμα που παρέχει εκπαιδευτικό υλικό, κατάλληλο για τις ανάγκες τους.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη για αναβάθμιση και αύξηση των τμημάτων πληροφορικής στα πανεπιστήμια, κάτι που δεν αναμένεται, όπως είπε, να συμβεί βραχυπρόθεσμα, αλλά και στην ανάγκη για αναβάθμιση του μαθήματος της πληροφορικής στη δευτεροβάμθια εκπαίδευση, καθώς χρειαζόμαστε «καλύτερη αλγοριθμική σκέψη στα σχολεία». Ως προς αυτό, το δεύτερο σκέλος, ανέφερε ότι το 2026 αναμένεται η αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων και αυτών της πληροφορικής, τα οποία και χαρακτήρισε ως ακατάλληλα και ανεπαρκή.
Στη συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης τοποθετήθηκε και για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤΝ και το κατά πόσο θα μπορούσε να την επηρεάσει αρνητικά, λέγοντας πως θεωρεί αναγκαία τη ρύθμιση και πως δεν πρόκειται να “σκοτώσει” την καινοτομία, ενώ τόνισε ότι οι γενικοί κανονισμοί προστασίας δεδομένων που εισήγαγε η Ευρώπη είναι παγκόσμιο στάνταρ.
Ο κ. Παπαστεργίου, με τη σειρά του, είπε ότι χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά για τη ρύθμιση, αλλά όχι ασφυκτική. Τονίζοντας, για μία ακόμη φορά, ότι το 2025 «έχουμε πολλή δουλεια», ο κ. Παπαστεργίου έθιξε και το ζήτημα στη λειτουργία του 112, λέγοντας ότι με την περαιτέρω τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων θα λυθούν πολλά πρόβλημα από όσα σήμερα υπάρχουν σε σχέση με την ενεργοποίηση του 112 χωρίς τελικά να υπάρχει λόγος.
Ηλιάνα Χατζηδημητρίου
Πηγή: Reporter.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Άρωμα” Χριστουγέννων
17 Δεκ. 2024 - 6:15 - Πιερρακάκης: Αυξημένος κατά 141 εκατ. ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπ. Παιδείας για το 2025
14 Δεκ. 2024 - 17:35 - Σχολεία: Ποια λογοτεχνικά βιβλία θα διδάσκονται οι μαθητές
14 Δεκ. 2024 - 16:06 - Υπ. Παιδείας: Τριπλασιάζεται το ποσοστό των εισακτέων με κατατακτήριες για δεύτερο πτυχίο
14 Δεκ. 2024 - 11:43 - Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για τα Χριστούγεννα - Πότε επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία
14 Δεκ. 2024 - 9:55