Ένα όνειρο χρόνων παίρνει "σάρκα και οστά"
- Σήμερα - 6:15
Σε διαβούλευση βγαίνει το πρώτο 20ημερο του Φεβρουαρίου, σχέδιο νόμου το οποίο αφορά στην αναβάθμιση της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και για κάποιες τροποποιήσεις πριν από την κατάθεση του και οι οποίες έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά και της υπουργού, Λίνας Μενδώνη.
Για μία σημαντική εξέλιξη που αφορά το μέλλον της Σχολής, η οποία μετατρέπεται σε Ανώτερη, κάτω από την "ομπρέλα" της διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού, έκανε λόγο, μιλώντας για το συγκεκριμένο θέματα στην "Κοινή Γνώμη" ο κ. Κροντηράς.
"Οδηγούμαστε στη δημιουργία μίας Ανώτερης Σχολής"
Με επίκεντρο το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την υπουργό Πολιτισμού, ο δήμαρχος Τήνου, παρουσία και του βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππου Φόρτωμα.
Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός Πολιτισμού έκανε άμεσα δεκτό το αίτημα για συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, με τίτλο "Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, αναδιοργάνωση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετονομασία του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ. σε Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου, και αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού", στο οποίο θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τόσο στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου όσο και στο Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά.
Οι κ.κ. Φόρτωμας και Κροντηράς, επεσήμαναν την άμεση ανάγκη βελτιώσεων σε ορισμένες εκ των προτεινόμενων ρυθμίσεων του Υπουργείου, βελτιώσεις που έγιναν αποδεκτές από την κα. Μενδώνη, με απώτερο σκοπό την καλύτερη δυνατή λειτουργία των δύο οργανισμών.
Μιλώντας για το θέμα της συνάντησης και τα αιτήματα που κατατέθηκαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Τήνου και τα οποία έγιναν αποδεκτά από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Κροντηράς δήλωσε ότι το "σχέδιο νόμου έχει πολλές θετικές διατάξεις για το μέλλον της Σχολής, όμως υπήρχαν ζητήματα τα οποία έπρεπε να διευκρινιστούν και να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τόσο του Δήμου Τήνου, της τοπικής κοινωνίας, της Σχολής, του διευθυντή της, των καθηγητών της, της Σχολικής Επιτροπής και των φορέων του νησιού".
Αναφερόμενος, δε, επί της ουσίας του θέματος, υποστήριξε ότι"εκτελείται ένα σημαντικό έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά στην επισκευή και επέκταση της Σχολής, καθώς και την επισκευή του Μουσείου Χαλεπά. Συγχρόνως, το Υπουργείο Πολιτισμού θα καταθέσει ένα σχέδιο νόμου που αφορά στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Σχολής. Σε αυτό το αρχικό σχέδιο λοιπόν, υπήρχαν κάποια ζητήματα που αφορούσαν διοικητικά κυρίως θέματα, που ζητήσαμε από την υπουργό, κα. Μενδώνη να τροποποιηθούν, κάτι που έγιναν από την ίδια αποδεκτά", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να βγει σε διαβούλευση το πρώτο 10ημερο του Φεβρουαρίου.
Στην επισήμανση κατά πόσο αυτό το σχέδιο νόμου επιδιώκει την αναβάθμιση της Σχολής Καλών Τεχνών, ο κ. Κροντηράς σημείωσε ότι "αυτό ακριβώς επιδιώκεται. Δηλαδή η αναβάθμιση της Σχολής. Η λογική είναι και η υπουργός ήταν ένθερμη σε αυτό, ότι πλέον και το πτυχίο των αποφοίτων αναβαθμίζεται. Η Σχολή ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και ήταν λίγο ιδιαίτερο το καθεστώς της, έως τώρα. Πλέον οδηγούμαστε στη δημιουργία μίας Ανώτερης Σχολής, με το πτυχίο της να αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας", είπε, κάνοντας γνωστό ότι το βασικότερο όλων, είναι ότι οι απόφοιτοί της θα βρίσκονται σε προτεραιότητα σε προκηρύξεις του Υπουργείου.
"Το βασικό για εμάς και αυτός είναι και σκοπός του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι ότι οι προκηρύξεις έργων που θα αφορούν αναστηλώσεις και εργασίες μαρμάρων, θα κάνουν λόγο για αποφοίτους της Ανώτερης Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου. Θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Ένα όνειρο χρόνων παίρνει "σάρκα και οστά" και η Σχολή πλέον αναβαθμίζεται. Οι απόφοιτοί της θα έχει πλέον πολλά θετικά όσον αφορά την εξέλιξή του. Αυτό φυσικά θα βοηθήσει και στην προσέλκυση περισσότερων σπουδαστών", υποστήριξε.
Κλείνοντας ο δήμαρχος Τήνου, τόνισε ότι μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου η Σχολή της Τήνου, θα υπάγεται σε διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, με ανάλογες φυσικά χρηματοδοτήσεις.
Η Σχολή Καλών Τεχνών
Στην περιοχή του Πύργου λειτουργεί σήμερα το Προπαρασκευαστικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου, σκοπός του οποίου είναι η επαγγελματική κατάρτιση των σπουδαστών στη μαρμαροτεχνία και η προπαρασκευή αυτών για συνέχιση των σπουδών τους στην Ανώτατη Σχολή των Καλών Τεχνών.
Στη σχολή διδάσκεται το βασικό μάθημα του μαρμάρου, που απαιτεί τις περισσότερες ώρες μαθημάτων, συμπληρωματικά με το οποίο τα παιδιά διδάσκονται γλυπτική (σε πηλό), ζωγραφική (χρώμα και σχέδιο), γραμμικό σχέδιο και ιστορία τέχνης. Το μάθημα του μαρμάρου είναι καθημερινό και γίνεται στο κεντρικό εργαστήρι μαρμάρου, το οποίο βρίσκεται αποκομμένο από τα άλλα εργαστήρια της υπάρχουσας σχολής.
Η παρουσία της Σχολής στο πέρασμα των χρόνων έχει συμβάλλει στην τόνωση του καλλιτεχνικού χαρακτήρα του νησιού και ιδιαίτερα στην ανάδειξη της χαρακτηριστικής και μοναδικής ταυτότητας του ως η γενέτειρα της τέχνης του μαρμάρου. Επιπλέον ενισχύεται, μέσω της σχολής, η χειροτεχνική και χειρωνακτική εργασία εν γένει, η οποία δυστυχώς στις ημέρες μας τείνει να εκλείψει. Θέτοντας, τέλος, τη σχολή στο κέντρο της πνευματικής, δημιουργικής αλλά και οικονομικής ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία του νησιού, ισχυροποιείται η θέση του καλλιτέχνη-τεχνίτη και η αξία της τέχνης του κόντρα σε μια εποχή πλήρους τυποποίησης και ομογενοποίησης του καλλιτεχνικού έργου και πρωτοκαθεδρίας της μαζικής παραγωγής.
Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου είναι εποπτευόμενη Δημόσια Υπηρεσία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σκοπός της λειτουργίας του είναι η διδασκαλία της μαρμαροτεχνίας και η προπαρασκευή και η εισαγωγή σπουδαστών χωρίς περαιτέρω εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Οι δύο πρώτοι σε σειρά βαθμολογίας απόφοιτοι εισάγονται χωρίς επιπλέον εξετάσεις στην ΑΣΚΤ κάθε χρόνο ή στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πάνω από 4.000 μαθητές στις δράσεις για τον Δημήτριο Βικέλα
15 Απρ. 2024 - 6:15 - Μικροί αγρότες εν δράσει στην Τήνο
1 Φεβ. 2024 - 6:15 - Λειτουργία τμήματος ΔΙΕΚ Θρησκευτικού τουρισμού στην Τήνο
1 Ιουλ. 2022 - 20:47 - Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων στην Τήνο
23 Ιαν. 2022 - 10:47 - «Αγαπώ την υγεία μου, αγαπώ τη ζωή»
4 Οκτ. 2019 - 6:21