"Δεν υπάρχει μέριμνα για τα αυτονότητα"
- Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025 - 06:15
Έντονη είναι η αγωνία, αλλά και η ανησυχία που επικρατεί στους κατοίκους της Σαντορίνης, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται σχεδόν εδώ και μία εβδομάδα.
Μπροστά στον κίνδυνο ενός μεγαλύτερου σεισμού, εκατοντάδες οικογένειες έχουν οδηγηθεί στην εσωτερική μετανάστευση με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ την ίδια ώρα δύσκολες στιγμές βιώνουν και οι μαθητές του νησιού με την εκπαιδευτική τους υποχρέωση, όσο αυτή είναι εφικτή, μέσω του προγράμματος της τηλεκπαίδευσης.
Για όλα αυτά που βιώνουν το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του νησιού, αλλά κυρίως για αυτά που δεν έχει προνοήσει, μέχρι στιγμής, όπως τονίζει, να υλοποιήσει η πολιτεία, κυρίως με ότι έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά και με τις άδειες ειδικού σκοπού, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Σαντορίνης, Δημήτρης Τούλης.
"Για ποια τηλεκπαίδευση μιλάμε;"
"Έχει φύγει πολύ μεγάλος αριθμός κατοίκων από τη Σαντορίνη, με την πλειοψηφία αυτών, να είναι μικρά παιδιά. Εμένα προσωπικά μπορεί να μην με κυρίευσε ο φόβος της σεισμικής ακολουθίας, αλλά το παιδί μου δεν μπορώ, αλλά δεν έχω και το δικαίωμα να το θέσω στον οποιοδήποτε κίνδυνο και γι' αυτό και φύγαμε από το νησί. Όσο απλό και αν είναι το φαινόμενο, όσο και αν δεν εγείρει ανησυχία, είσαι ως γονέας υποχρεωμένος από το νόμο, να προστατεύσεις το παιδί σου. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα αυτή, μένεις στο νησί, εάν όμως εάν την έχεις, φεύγεις", είπε χαρακτηριστικά στην προσπάθειά του, να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατεί στη Σαντορίνη, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες.
Στην ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά και την απόφαση για παύση λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ο πρόεδρος της Ένωσης εστίασε τις δηλώσεις του στο θέμα της τηλεκπαίδευσης, η οποία εκ της φύσεως της κατάστασης, δεν μπορεί να λειτουργήσει, σχεδόν στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας.
Μάλιστα, διερωτήθηκε με ποια λογική η πολιτεία απαιτεί από τους μαθητές να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, την ώρα που ο εγκέλαδος "χτυπά" τα νησιά κάθε λεπτό της ώρας.
"Με ποια λογική που δεν μπορεί να κατανοήσει το φτωχό μου μυαλό και που μπορεί να είναι και λάθος, λες σε ένα παιδί, με τέτοια σεισμική έξαρση, μείνε μέσα στο σπίτι σου και κάνε Webex;. Εδώ μιλάμε για τα αυτονόητα. Αντί να πει η πολιτεία ότι πρέπει να υπάρξουν άδειες ειδικού σκοπού σε όλους και ότι δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να πάει στην εργασία του, λόγω αυτού του φαινομένου, πέραν των δημόσιων λειτουργών, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού κλπ, έρχονται και κλείνουν τα σχολεία. Ο γονέας δουλεύει και με 4,5 Ρίχτερ ανά τρία λεπτά τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται μόνα τους στο σπίτι. Αυτή τη λογική αδυνατώ να την καταλάβω", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εκτός από την επικινδυνότητα της κατάστασης στη Σαντορίνη και κατά πόσο ένα παιδί μπορεί κάτω από αυτές τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες να παρακολουθεί το ημερήσιο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα μέσω διαδικτύου, ο κ. Τούλης έθεσε και μία άλλη παράμετρο που δεν είναι άλλη, από την ομαδική φυγή των κατοίκων του νησιού και κατ' επέκταση των μαθητών προς την Αθήνα.
"Το μόνο μέτρο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι τα μαθήματα θα συνεχίσουν μέσω Webex. Όμως επί της ουσίας αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όταν μία ολόκληρη οικογένεια έχει ξεσηκωθεί και έχει φύγει από τη Σαντορίνη και έχει πάει στην Αθήνα και είτε φιλοξενείται, είτε μένει σε ένα ξενοδοχείο, πως μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους; Και στην περίπτωση που μπορεί ένα παιδί να παρακολουθήσει μέσω της πλατφόρμας το ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου του, μπορεί να συναγωνιστεί τους υπόλοιπους μαθητές της χώρας, επί ίσης όρους;", αναρωτήθηκε ο κ. Τούλης.
Στην επισήμανση εάν έχουν έρθει, ως Ένωση Γονέων σε επαφή είτε με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκαίδευσης, είτε με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και με τον Δήμο Θήρας γι' αυτό το θέμα, ο κ. Τούλης ανέφερε πως "με τον δήμαρχο δεν έχω μιλήσει, καθώς καταλαβαίνετε είμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτά που έχει να διαπραγματευτεί είναι πάρα πολλά. Είμαστε όμως σε επαφή με τον αντιδήμαρχο Παιδείας και τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Ήδη τους έχω αποστείλει και κάποια έγγραφα επί του θέματος. Επίσης, είναι έτοιμα έγγραφα που θα φύγουν από την Ένωση Γονέων προς το Υπουργείο Παιδείας και τα οποία θα αφορούν και τις άδειες ειδικού σκοπού, αλλά και την τηλεκπαίδευση".
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη Σαντορίνη και οι οποίοι, όπως είπε, βιώνουν τα ίδια προβλήματα, λόγω σεισμικής δραστηριότητας, με τους κατοίκους του νησιού.
"Εκτός από τα παιδιά μας, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό και στη σκέψη μας και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη Σαντορίνη. Οι περισσότεροι έχουν φύγει από το νησί και πολύ καλά έπραξαν. Για ποιο λόγο να παραμείνουν;", σημείωσε χαρακτηριστικά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τηλεκπαίδευση, πρόβλεψη και στήριξη
10 Φεβ. 2025 - 6:16 - Ποια σχολεία συγχωνεύονται στο νομό Κυκλάδων
14 Ιουν. 2013 - 15:34 - Σε Σύρο, Νάξο και Σαντορίνη
5 Απρ. 2013 - 15:00 - Σαντορίνη: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή πλιάτσικου
11 Φεβ. 2025 - 8:43 - Σαντορίνη: "Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας" λένε οι επιστήμονες μετά τους δύο σεισμούς πάνω από 5 Ρίχτερ
11 Φεβ. 2025 - 8:16