Τηλεκπαίδευση, πρόβλεψη και στήριξη
- Σήμερα - 6:16
Στο τρίπτυχο, "τηλεκπαίδευση, πρόβλεψη και στήριξη", αναφέρθηκε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, μιλώντας στην ¨Κοινή Γνώμη" για την κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές, κυρίως στα νησιά που δοκιμάζονται από την έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Δηλώνοντας ότι η υπηρεσία του βρίσκεται κοντά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, υποστήριξε ότι ήδη έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα, μέσω των ΚΕΔΑΣΥ, ψυχολογικής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς και μαθητές, τονίζοντας ότι τα μαθήματα σε Αμοργό, Σαντορίνη, Ανάφη, Θηρασιά και Ίο, συνεχίζονται μέχρι νεωτέρας με τηλεκπαίδευση.
Ο κ. Παπαδομαρκάκης έκανε γνωστό ότι τόσο εκείνος, όσο και το Υπουργείο Παιδείας, θα αξιολογήσουν το θέμα των απουσιών που έχουν καταγραφεί από μαθητές που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα συγκεκριμένα νησιά προς την Αθήνα, στέλνοντας παράλληλα ένα σημαντικό μήνυμα προς τους Δήμους, σχετικά με την επίβλεψη και τον έλεγχο των σχολικών κτηρίων.
"Σίγουρα θα υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης"
"Τα μαθήματα, κυρίως για τα νησιά που πλήττονται από τις σεισμικές δονήσεις, όπως είναι η Σαντορίνη και η Αμοργός, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διεξάγονται μέσω Webex, δηλαδή μέσω τηλεκπαίδευσης", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη" από τη Σύρο που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Μάλιστα, τόνισε ότι βάσει οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας, η κατάσταση για τα τέσσερα νησιά και συγκεκριμένα για την Αμοργό, τη Σαντορίνη, την Ανάφη και την Ίο, συνεχίζει έως έχει και αυτή την εβδομάδα.
"Τα μαθήματα διεξάγονται μέσω Webex και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας", επεσήμανε, ενώ ανταπαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τις απουσίες που έχουν γίνει από μαθητές που αναγκάστηκαν λόγω της κατάστασης που επικρατεί να μετακομίσουν στην Αθήνα, ο κ. Παπαδομαρκάκης είπε χαρακτηριστικά ότι "το θέμα θα αξιολογηθεί στο τέλος. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Όταν η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, θα κάνουμε έναν απολογισμό και θα δούμε με ποιο τρόπο θα βοηθήσουμε εκείνα τα παιδιά που έχουν καταγράψει απουσίες. Όμως επιθυμώ να καταγράψω κάτι, το οποίο οι μαθητές μας δεν πρέπει να το πάρουν ως μομφή. Από τη μία τα σχολεία είναι κλειστά και από την άλλη τα φροντιστήρια λειτουργούν. Είναι ένα θέμα και γι' αυτό δεν πρέπει να χάνουν διδακτικές ώρες, έστω και μέσω της τηλεκπαίδευσης που διενεργούνται στα δημόσια σχολεία".
Υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των μαθητών μέσω του ΚΕΔΑΣΥ
Εκτός από το θέμα της τηλεκπαίδευσης, ο κ. Παπαδομαρκάκης γνωστοποίησε πως η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μετά από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρέχει ψυχολογική στήριξη σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μέσω των ΚΕΔΑΣΥ.
"Πραγματοποιήσαμε μία σύσκεψη με ψυχολόγους των ΚΕΔΑΣΥ, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπηρετούν σε Αμοργό, Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Θηρασιά, με σκοπό την καλύτερη δυνατή στήριξη και των ίδιων, αλλά και των μαθητών, σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα. Αυτό έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου μέσω των διευθυντών των σχολικών μονάδων των συγκεκριμένων νησιών, οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε ομάδες με ψυχολόγους από όλα τα ΚΕΔΑΣΥ του Νοτίου Αιγαίου. Είναι μία πρωτοβουλία που πιστεύω ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση", υποστήριξε.
Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι το δυναμικό του ΚΕΔΑΣΥ θα είναι σε επαφή με το εκπαιδευτικό προσωπικό των συγκεκριμένων μονάδων, για οτιδήποτε προκύψει στα προαναφερόμενα νησιά και όχι μόνο.
"Εκτός από το εκπαιδευτικό κομμάτι, έχουμε να κάνουμε και με το ψυχολογικό θέμα, καθώς όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο φαινόμενο. Επιβάλλεται οι μαθητές από τις τάξεις του Νηπιαγωγείου, έως και του Λυκείου, να ενημερωθούν από τους εκπαιδευτικούς για την κατάσταση που βιώνουν. Πρέπει να πω, ότι ήταν έντονο το ενδιαφέρον των δασκάλων και των καθηγητών στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήσαμε. Τέθηκαν πολλά ερωτήματα από την πλευρά τους, λαμβάνοντας και τις ανάλογες απαντήσεις. Η συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί", είπε.
Στην ερώτηση εάν είναι μεγάλος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που έχει αποχωρήσει από τα νησιά που βρίσκονται στο επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων και ειδικότερα από τη Σαντορίνη, ο κ. Παπαδομαρκάκης, σημείωσε ότι "δεν έχουν φύγει όλοι. Έχουν αποχωρήσει κάποιοι που όμως συνεχίζουν τα μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης. Όμως, όπως καταλαβαίνεται, δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να μη φύγουν, καθώς όπως καταλαβαίνεται είναι ένα θέμα που άπτεται της ψυχολογίας και του φόβου. Γι' αυτό προβλέψαμε να θέσουμε στις υπηρεσίες των συγκεκριμένων καθηγητών, ψυχολόγους", υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να επικρατήσει σε καμία περίπτωση ο πανικός.
"Δεν έχω ενημερωθεί εάν έχουν διενεργηθεί έλεγχοι στα σχολικά κτήρια"
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου μίλησε και για την επίβλεψη και τον έλεγχο των σχολικών κτηρίων, κάνοντας γνωστό ότι στις 12 Δεκεμβρίου είχε αποστείλει έγγραφο προς όλους τους Δήμους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου για το εν λόγω θέμα.
Όπως είπε, παρόλο που το συγκεκριμένο δεν αφορά αρμοδιότητά του, καθώς αυτή έγκειται στους Δήμους και με αφορμή περιστατικό που είχε λάβει χώρα στη Ρόδο, είχε καλέσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες Νοτίου Αιγαίου να πραγματοποιήσουν στατικούς ελέγχους σε όλες τις σχολικές μονάδες.
"Πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι των νησιών, ότι παρ΄ όλο που η αρμοδιότητα της επίβλεψης των σχολικών κτηρίων, ανήκει στους Δήμους, με έγγραφό μου στις 12 Δεκεμβρίου του 2024, είχα καλέσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, να πραγματοποιήσουν στατικούς ελέγχους και ότι άλλο προβλέπεται στα σχολεία. Αυτό έγινε μετά από ένα περιστατικό με πτώση μπασκέτας που έγινε στο 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου, με τον τραυματισμό ενός 16χρονου μαθητή. Οπότε, παρ' όλο που εγώ δεν είχα την αρμοδιότητα, τους είχα εφιστήσει την προσοχή να πραγματοποιήσουν ελέγχους από τις 12 Δεκεμβρίου", επεσήμανε στην εφημερίδα.
Στην ερώτηση εάν ενημερώθηκε στη συνέχεια για τους συγκεκριμένους ελέγχους, ο κ. Παπαδομαρκάκης δήλωσε ότι "από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, όχι δεν είχαν γίνει έλεγχοι των σχολικών κτηρίων. Όμως είναι ένα σημαντικό θέμα, το οποίο έχει να κάνει με την πρόβλεψη των προβλημάτων. Η πρόβλεψη είναι το σημαντικό, διότι από εκεί και πέρα και εάν συμβεί κάτι, τότε όπως καταλαβαίνεται θα έχουμε πρόβλημα".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Δεν υπάρχει μέριμνα για τα αυτονότητα"
7 Φεβ. 2025 - 6:15 - Ποια σχολεία συγχωνεύονται στο νομό Κυκλάδων
14 Ιουν. 2013 - 15:34 - Σε Σύρο, Νάξο και Σαντορίνη
5 Απρ. 2013 - 15:00 - ΚΚΕ: Επίκαιρη ερώτηση για την προστασία των κατοίκων της Σαντορίνης από τους σεισμούς
10 Φεβ. 2025 - 13:42 - ΕΚΠΑ: Πάνω από 6.400 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
5 Φεβ. 2025 - 18:16