To Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SHORE

Περιβαλλοντική και θαλάσσια εκπαίδευση

Νεκτάριος Φαρασόπουλος: "Οι μαθητές μας θα σχεδιάσουν δράσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία της βιοποικιλότητας στα παράκτια οικοσυστήματα"

Στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα SHORE σχετικά με τον θαλάσσιο και περιβαλλοντικό γραμματισμό, συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου

Συγκεκριμένα, η σχολική μονάδα επιλέχθηκε, μέσω ανοιχτής πρόσκλησης από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα, και θα λάβει χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα τη "Διατήρηση της Βιοποικιλότητας".

Πρόκειται για εκπαιδευτικές δράσεις που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα και στις οποίες θα συμμετάσχει το σύνολο των μαθητών, ενώ τα αποτελέσματα αυτών, θα ολοκληρωθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς, κατά την οποία θα υπάρξει και διάχυση των πληροφοριών των εργασιών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

"Εκτός από τις δράσεις, θα εξετάσουμε και με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε πάνω σε αυτό το θέμα την τοπική κοινωνία", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη", ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, Νεκτάριος Φαρασόπουλος.

"Στόχος τα παιδιά να κατανοήσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα"

"Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του προγράμματος , θα σχεδιάσουμε κάποιες δράσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία της βιοποικιλότητας στα παράκτια οικοσυστήματα. Δηλαδή, θα υπάρξουν επισκέψεις σε παραλίες, θα γίνουν καθαρισμοί, τα παιδιά θα κάνουν τις παρατηρήσεις, θα καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν με τα απορρίμματα, αλλά θα εξετάσουν και με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία. Πάνω σε αυτό το επίπεδο θα κινηθούμε", δήλωσε ο κ. Φαρασόπουλος, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε με επιτυχία το σχολείο..

Στόχος όπως είπε, είναι τα παιδιά να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

"Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου οι μαθήτριες και οι μαθητές μας, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν παραλίες στη Σύρο και σε άλλο νησί και να συμμετάσχουν σε μια μοναδική αποστολή με σκάφος στο νησί της Γυάρου. Οι εμπειρίες αυτές θα τους προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τις παράκτιες περιοχές και θα τους επιτρέψουν να εντοπίσουν τις πραγματικές περιβαλλοντικές απειλές και τους τρόπους που μπορεί να καταστήσουν εφικτή την προστασία της βιοποικιλότητας", επεσήμανε ο διευθυντής της σχολικής μονάδας.

Στην ερώτηση με ποιους τρόπους το σχολείο θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει πάνω σε αυτό το θέμα την τοπική κοινωνία, ο κ. Φαρασόπουλος υπογράμμισε ότι "αυτό θα επιτευχθεί μέσω μία ευρύτερης καμπάνιας μέσω ενημερωτικού υλικού ή και video, το οποίο θα αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και στο site του σχολείου, ώστε να ενημερωθούν και οι συμπολίτες μας για την προστασία της βιοποικιλότητας στα παράκτια οικοσυστήματα. Η σύμπραξη με άλλα σχολεία στην πλατφόρμα eTwinning και μια δυναμική καμπάνια βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα ενισχύσουν περαιτέρω τον θετικό αντίκτυπο του έργου", υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα αρχίσει άμεσα.

"Λάβαμε τις προηγούμενες ημέρες την έγκριση της συμμετοχής μας. Αναμένουμε να λάβουμε και το κομμάτι της χρηματοδότησης, ώστε να μπορέσουμε να προμηθευτούμε όλα τα υλικά που απαιτούνται για την υλοποίηση της δράσης και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε. Ήδη όμως κάνουμε κάποια πράγματα εντός του σχολείου που δεν απαιτούν οικονομικοί πόροι", σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα των ενεργειών εκ μέρους του σχολείου θα πρέπει να ολοκληρωθούν με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

To project

Το πρόγραμμα MEDaverse προωθεί τον θαλάσσιο γραμματισμό και την περιβαλλοντική διαχείριση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Μεσόγειο, μέσω πρακτικών δραστηριοτήτων, όπως η έρευνα πεδίου σε ακτές, ο εντοπισμός μικροπλαστικών και η ανάλυση νερού, εργαστήρια με ειδικούς, και καθαρισμοί παραλιών, ενώ η συνεργασία με περιβαλλοντικούς φορείς και τοπικούς οργανισμούς θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Το MEDaverse ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της πρωτοβουλίας Mission Ocean της ΕΕ, εμπνέοντας νέους πολίτες να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου και να υποστηρίξουν ένα βιώσιμο και ανθεκτικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Tα SHORE Grants διατίθενται σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι εγκατεστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε Horizon Europe Associated Country και βρίσκονται σε μία από τις περιφερειακές περιοχές-στόχους του έργου, όπως η Βαλτική Θάλασσα, η Μαύρη Θάλασσα, η Μεσόγειος ο Ρήνος και ο Δούναβης. Το SHORE Open Call #1 καλωσορίζει προτάσεις για ποικίλα θέματα που στοχεύουν στην αύξηση του αλφαβητισμού των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τους ωκεανούς και τα ύδατα. Το πιο εξαιρετικό σχολικό έργο θα βραβευτεί με το "Ocean Ambassador of the Year" κατά τη διάρκεια ενός δημόσιου διαγωνισμού.

Υποστηρίζεται από μια ποικιλόμορφη κοινοπραξία 15 εταίρων και με επικεφαλής το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yildiz. Κατά την τριετή διάρκειά του, το SHORE θα υποστηρίξει 100 έργα σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω τριών ανοιχτών προσκλήσεων και με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό 900.000 ευρώ. Πέρα από τη χορήγηση επιχορηγήσεων, το SHORE χρησιμεύει ως ένας ολοκληρωμένος κόμβος πόρων και μια γέφυρα μεταξύ ερευνητών, τοπικών ενδιαφερόμενων μερών και σχολείων στις στοχευμένες περιφερειακές περιοχές του.