Νέες διακρίσεις για μαθητές της Σύρου
- Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025 - 06:16
Συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό, φέρνοντας όχι μόνο τα καλύτερα αποτελέσματα για το σχολείο τους, αλλά και μία επιβράβευση για την εργασία τους.
Ο λόγος για τους μαθητές της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, οι οποίοι μαζί με την εκπαιδευτικό της πληροφορικής, Μαρία Ιωσηφίδου, συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, κατακτώντας ένα βραβείο "Μηχανικής", αλλά και την 6η θέση, δίνοντας τους την πρόκριση στους τελικούς του διεθνούς πλέον διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Απριλίου, στην Helexpo.
"Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά για το σχολείο μας, έχοντας αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό μας πάνω στη ρομποτική τα τελευταία χρόνια", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη", η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, Κωνσταντίνα Τσοπάνη.
Με το βλέμμα στον τελικό
"Στον διαγωνισμό συμμετείχαν η ΣΤ' τάξη του σχολείου μας, όπου τα παιδιά σε δύο ομάδες και σε δύο αντίστοιχες υποκατηγορίες, ανέπτυξαν το θέμα "Επιβίωση στον Άρη". Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, καθώς η πρώτη μας ομάδα έλαβε ειδική διάκριση μηχανικής, ενώ η δεύτερη ομάδα πέρασε στην επόμενη φάση των τελικών, καταλαμβάνοντας την 6η θέση, ανάμεσα σε 55 διαγωνιζόμενους, δήλωσε η κα. Τσοπάνη.
Με το βλέμμα λοιπόν στους τελικούς του διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξαχθούν το Σάββατο 5 Απριλίου, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, τόνισε ότι "η συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM 2025, για εμάς ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και για τις δύο ομάδες με τις οποίες δουλέψαμε. Εκτός από την ομάδα που θα διαγωνιστεί στον τελικό, πρέπει να πω ότι και η ομάδα που κατέκτησε την ειδική διάκριση μηχανικής, είχε κάνει μία πολύ καλή προετοιμασία, κάνοντας μία πολύ καλή παρουσίαση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι ως εκπαιδευτικοί γι΄ αυτό, διότι δίνουμε στα παιδιά, μέσα από αυτή τη διαδικασία, τη δυνατότητα να βιώσουν την πληρότητα και την ευτυχία, μέσα από τις κλήσεις και τα ενδιαφέροντα τους. Αυτό μας ενδιαφέρει.".
Μιλώντας στη συνέχεια για το διαγωνιστικό μέρος της περασμένης Κυριακής, τόνισε ότι "στο σχολείο μας λειτουργεί Εκπαιδευτικός Όμιλος Ρομποτικής στον οποίο συμμετέχουν 13 παιδιά από την ΣΤ’ του σχολείου. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς τα παιδιά υλοποίησαν πολλές ρομποτικές κατασκευές, στις οποίες εφάρμοσαν αρχές μηχανικής και τις οποίες προγραμμάτισαν, έτσι ώστε να αλληλοεπιδρά ο ψηφιακός κόσμος με τον πραγματικό. Παίρνοντας την απόφαση να λάβουμε μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής STEM 2025 με κεντρικό θέμα "Can we survive on Mars?", χωριστήκαμε σε δύο επιμέρους ομάδες όπου η κάθε μία υλοποίησε το δικό της έργο. Συγκεκριμένα, η Techno-Fun έργο με θέμα "Από τον πάγο στο νερό" και η Syro-Robotics έργο με θέμα "Αμμοθύελλα στον Άρη".
Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν τα έργα τους στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου στους χώρους των εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ και στη συνέχεια στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής STEM 2025 που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας, όπου διαγωνίστηκαν πλέον οι καλύτερες ομάδες από όλους τους Περιφερειακούς Διαγωνισμούς. Η ομάδα "Techno-Fun" διαγωνίστηκε στην κατηγορία ADVANCED και έλαβε Ειδικό Βραβείο Μηχανικής και η ομάδα "Syro-Robotics" στην κατηγορία ELEMENTARY, προχώρησε στη 2η φάση και κατέλαβε την 6η θέση.
Να επισημάνουμε ότι είναι πραγματικά δύσκολο και απαιτεί υπομονή, προσήλωση και μεράκι εκ΄ μέρους των παιδιών για να μπορέσουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα ρομποτικά έργα. Συγχαρητήρια στα παιδιά".
Στην επισήμανση ότι το μάθημα της ρομποτικής αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά κομμάτια της εκπαίδευσης στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, κατακτώντας αρκετές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια, η κα. Τσοπάνη υπογράμμισε ότι "έτσι ακριβώς είναι. Έχουμε αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό μας, ενώ είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που κάνουμε τόσο εντατικά εργαστήρια δεξιοτήτων, τα οποία πρέπει να αναφέρω ότι γίνονται εκτός του σχολικού και εκπαιδευτικού ωραρίου. με πολλές ώρες απασχόλησης των παιδιών. Γι' αυτό τον σκοπό έχουμε, ως σχολική μονάδα, προμηθευτεί ειδικά εξαρτήματα για τη ρομποτική, αξιοποιώντας τα στο έπακρο".
Όπως χαρακτηριστικά είπε, σε όλο αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα έχει συμβάλει καθοριστικά και η εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Μαρία Ιωσηφίδου, αποκαλώντας την, μάλιστα, ως η "ψυχή" της ρομποτικής.
"Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έχει παίξει και η εκπαιδευτικός Πληροφορικής του σχολείου μας, Μαρία Ιωσηφίδου, η οποία αποτελεί την "ψυχή" της ρομποτικής. Πως άλλωστε μπορεί να υπάρξει ομάδα, αν δεν υπάρχει ένας εμπνευσμένος καθηγητής που είναι ταγμένος να προσφέρει; Εμείς από την πλευρά μας ως σχολείο, η αλήθεια είναι ότι κάνουμε ότι το καλύτερο μπορούμε για να υποστηρίξουμε και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να αναπτύξουν όλες τους τις κλήσεις, αλλά και τις δεξιότητές τους. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία της λειτουργίας και της προσφοράς ενός σχολείου. Να δώσουμε στα παιδιά όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορούμε, προκειμένου να βρουν αυτό που θα τους κάνουν ευτυχισμένα και θα τους δείξει το δρόμο που θα ακολουθήσουν", επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Για το ιστορικό του θέματος να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, είχε κατακτήσει και μία σημαντική διάκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής STEM 2024, όπου με κεντρικό θέμα "Μεσόγειος θάλασσα Πηγή Ζωής και Πολιτισμού", 12 παιδιά από την Ε’ και ΣΤ’ τάξη του σχολείου, με το όνομα «Syro-robotakia» και «Syro-tech», παρουσίασαν το θέμα τους στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ν. Αιγαίου για τις Κυκλάδες και στη συνέχεια στον τελικό διαγωνισμό στην Αθήνα.
Επίσης, συμμετείχαν και στον Μεσογειακό Διαγωνισμό, με την ομάδα να διακρίνεται για την ομαδική συνεργασία τους λαμβάνοντας σχετικό τίτλο-έπαινο.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM, διοργανώνεται ετησίως από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών (STEM Education), συμπληρώνει φέτος έντεκα χρόνια προσφοράς στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Το θέμα του διαγωνισμού για το 2025 ήταν "Βιώσιμες Πόλεις: Καινοτομία και Τεχνολογία για το Μέλλον", δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν λύσεις που αφορούν το μέλλον των πόλεων και την αειφόρο ανάπτυξη.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από όλη την Ελλάδα, με κάθε βαθμίδα να έχει συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους, διαγωνιστικές κατηγορίες και κριτήρια αξιολόγησης, με τις ομάδες να έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για την προετοιμασία και την παρουσίαση των έργων τους, ενώ η εκπαίδευση των προπονητών είναι δωρεάν.
Οι μαθητές, μαζί με τους προπονητές τους, κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ρομποτικές εφαρμογές, τεχνολογικές λύσεις και αυτοματισμούς που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων, την έξυπνη μετακίνηση και άλλες καινοτόμες λύσεις για τις πόλεις του μέλλοντος.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2025, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Μαρτίου στη Λάρισα, ενώ ο Διεθνής Διαγωνισμός STEM 2025, θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO στο Μαρούσι, το Σάββατο 5 Απριλίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τα παιδιά δημιουργούν αθλητές - ρομπότ
23 Μαΐου. 2024 - 6:15 - 70 μαθητές της Σύρου στον 10ο πανελλήνιο διαγωνισμό STEM και εκπαιδευτικής ρομποτικής
12 Μαρ. 2024 - 6:15 - Νότιο Αιγαίο: Ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής
12 Φεβ. 2024 - 15:06 - Το Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας στους Αγώνες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 της WROhellas
20 Μαρ. 2023 - 9:44 - Τα ρομπότ κατέλαβαν τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ
9 Μαΐου. 2022 - 6:15