Διαγραφές φοιτητών: Συζητούν αλλαγές στο νόμο Κεραμέως
- Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025 - 15:30
Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας και στην κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα των επικείμενων (από Σεπτέμβριο) διαγραφών των λεγόμενων «λιμναζόντων» φοιτητών, καθώς σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του alfavita.gr και με δεδομένο και το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, φοβούνται φοιτητική εξέγερση αν η διαδικασία μείνει ως έχει.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα πανεπιστήμια έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την εφαρμογή του σχετικού προβληματικού νόμου όπως τον είχε διαμορφώσει η κ.Κεραμέως, καθώς σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στα ΑΕΙ το 2023 υπήρχαν 695.678 εγγεγραμμένοι φοιτητές, εκ των οποίων οι 361.888 ήταν ενεργοί (52%), δηλαδή βρίσκονταν εντός του ανώτατου ορίου σπουδών που προβλέπει ο νόμος, ενώ το ανώτατο όριο σπουδών είχαν ξεπεράσει 333.790 εγγεγραμμένοι φοιτητές (48%).
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μας, η νέα υπουργός Παιδείας κ.Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ αρμόδιος πλέον για τα ΑΕΙ Νίκος Παπαϊωάννου, σκέφτονται σοβαρά να ακολουθήσουν τις προτάσεις των ιδρυμάτων και ιδίως του ΕΚΠΑ, και να αποδεχθούν αλλαγές στο νόμο Κεραμέως (που έτσι κι αλλιώς έχει ήδη δεχθεί δεκάδες τροποποιήσεις και θα δεχθεί κι άλλες...) με στόχο τα ιδρύματα να έχουν τον τελικό λόγο ως προς το ποιοι θα διαγραφούν να μπορούν να εξαιρέσουν όσους καθυστέρησαν για σοβαρούς, πραγματικούς λόγους και δείχνουν την πρόθεση να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έστω και με καθυστέρηση. Αυτοί οι φοιτητές υπολογίζονται χονδρικά σε περίπου 35.000+, λίγο πάνω από το 10% του συνόλου των θεωρούμενων λιμναζόντων δηλαδή -με σημαντικές όμως αυξομοιώσεις ανάλογα το ίδρυμα. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι αλλαγές αυτές θα είναι μόνιμες ή θα έχουν το χαρακτήρα μεταβατικής πρόβλεψης.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στην ερχόμενη Σύνοδο Πρυτάνεων, (που έτσι κι αλλιώς θα θέσει εκ νέου το ζήτημα στην κ.Ζαχαράκη) η οποία θα διεξαχθεί 6-9 Μαϊου 2025.
Τι πρότεινε η σύγκλητος του ΕΚΠΑ
Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε ομόφωνα και κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εισήγηση για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη διαγραφή φοιτητών, σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), για διεύρυνση της δυνατότητας της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για λόγους ανωτέρας βίας ή αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις λαμβάνοντας υπόψη τα εξής :
α) Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έχουν υπερβεί τον χρόνο φοίτησης (ν+2 έτη) δεν απολαμβάνουν των προνομίων και των διευκολύνσεων (δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μειωμένο εισιτήριο κ.λπ.) και δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι. ή του κράτους.
β) Η εξομοίωση των φοιτητών και φοιτητριών που για πολλά χρόνια παραμένουν ανενεργοί/ές (δεν υποβάλλουν δήλωση μαθημάτων και δεν συμμετέχουν σε εξετάσεις) και φοιτητών/φοιτητριών οι οποίοι/ες είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις αυτές (υποβάλλουν τη σχετική δήλωση μαθημάτων και συμμετέχουν στις εξετάσεις) και ενδεχομένως απαιτείται μικρός αριθμός μαθημάτων για να περατώσουν τις σπουδές τους, καθιστά την οριζόντια απόφαση διαγραφής άδικη και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματική όσον αφορά τον επιδιωκόμενο σκοπό.
γ) Ειδικότερα, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές/φοιτήτριες που δεν προσέρχονται στις εξετάσεις και δεν εγγράφονται υπολογίζονται σε ποσοστό 66% όσων έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης (ν+2), ενώ οι φοιτητές/φοιτήτριες που παραμένουν ενεργοί (συμμετέχουν στις εξετάσεις), υπολογίζονται σε ποσοστό 33% επί όσων έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης.
- Με την προτεινόμενη ρύθμιση, με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) θα καθορίζονται, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση υποβολής αίτησης από τον φοιτητή / την φοιτήτρια σε συγκεκριμένη προθεσμία, οι όροι και οι προϋποθέσεις της υπαγωγής στην προτεινόμενη ρύθμιση, τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης ανάμεσα στα οποία και η τεκμηρίωση των λόγων της ανωτέρας βίας ή της βιοποριστικής απασχολήσεώς του/ της, έστω και περιστασιακής, της αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής της δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις ή τυχόν άλλης εύλογης αιτίας. Η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά καταστάσεις οι οποίες συνιστούν θέμα πραγματικό και κρίνονται κατά περίπτωση από τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά στοιχεία που κατά περίπτωση θα προσκομισθούν, τεκμηριώνουν δε λόγο άρσης των δυσμενών συνεπειών, οι οποίες προκαλούνται από την έκδοση της πράξης διαγραφής.
Ακολουθεί η προτεινόμενη ρύθμιση:
Αιτιολογική έκθεση
Με την προτεινόμενη διάταξη συμπληρώνονται οι λόγοι για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, με τις περιπτώσεις της ανωτέρας βίας και της δικαιολογημένης αδυναμίας υποβολής της προβλεπόμενης αίτησης δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις. Η διάταξη κρίνεται αναγκαία, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι οι φοιτητές / φοιτήτριες που έχουν υπερβεί τον χρόνο φοίτησης (ν+2 έτη) δεν απολαμβάνουν των προνομίων και των διευκολύνσεων (δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μειωμένο εισιτήριο κ.λπ.) και δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι. ή του κράτους, ενώ παράλληλα αφορά συγκεκριμένη κατηγορία φοιτητών /φοιτητριών που ξεπέρασαν το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης για εύλογη αιτία, ήτοι για αποδεδειγμένα πραγματικά περιστατικά που κρίνονται κατά περίπτωση από τα αποδεικτικά στοιχεία που θα προσκομισθούν και δικαιολογούν την μη επέλευση των δυσμενών συνεπειών, οι οποίες προκαλούνται από την έκδοση της πράξης διαγραφής.
Προτεινόμενη διάταξη
Άρθρο ……………
Η παρ. 2 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141) αντικαθίσταται ως εξής :
- Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή / της φοιτήτριας ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής / φοιτήτρια έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, για λόγους βιοποριστικής απασχολήσεώς του/ της, έστω και περιστασιακής, για λόγους αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής της δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις ή για άλλη εύλογη αιτία και για όσο χρόνο διαρκούν οι λόγοι αυτοί.»
Δείτε εδώ
alfavita.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου: Επιμόρφωση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση
5 Απρ. 2025 - 20:03 - Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις μαθητών σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία
5 Απρ. 2025 - 14:23 - Πανελλήνιες 2025: Το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
5 Απρ. 2025 - 11:47 - Πανελλαδικές 2025: Σε ποια εξεταστικά κέντρα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι
3 Απρ. 2025 - 9:36 - Μια προσφορά γνώσης για τα παιδιά
3 Απρ. 2025 - 6:15