Στόχος η εργασιακή ένταξη
- Τρίτη, 2 Απριλίου, 2013 - 06:00
Όσο περισσότερο μένει κανείς εκτός της αγοράς εργασίας τόσο δυσκολότερο είναι να επιστρέψει. Με αυτήν τη γενική παραδοχή, με την ανεργία να βρίσκεται πλέον σε δυσθεώρητα ύψη και τους ανέργους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της τάξης του 16% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, το να ανήκει κανείς σε μία από τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, καθιστά την ένταξη στην αγορά εργασίας μεγάλο στοίχημα.
Το ζήτημα της ένταξης στην αγορά εργασίας, μέσω του προγραμματισμού δράσεων κατάρτισης ανέργων που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων. Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της έναρξης του έργου «Κοινωνική καινοτομία ένταξης ευπαθών ομάδων στον Νομό Κυκλάδων», συμμετείχε ως επικεφαλής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Πουσσαίος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Κυκλάδες Κοινωνική Συμμαχία», ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Μακρυωνίτης, καθώς και εκπρόσωποι του συντονιστή εταίρου Μ.Κ.Ο. «Κλίμακα», του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων, του ΚΕΚ ΟΠΑΚ Σύρου-Ερμούπολης, του ΚΕΑ Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και του Πολυδύναμου Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης.
100 ωφελούμενοι σε 10 νησιά
Το πρόγραμμα, για το οποίο έχει ήδη εκδοθεί ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφορά στην ενίσχυση της απασχόλησης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα ευρισκόμενα κάτω από το όριο της φτώχειας/ επαπειλούμενα από φτώχεια και ψυχικά ασθενείς) μέσα από την προώθηση στοχευμένων δράσεων που στηρίζονται στη δημιουργία επιχειρηματικών και εργασιακών ευκαιριών. Το πρόγραμμα αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση 100 ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, από τα νησιά Σύρο, Νάξο, Άνδρο, Θήρα, Ίο, Αμοργό και τις Μικρές Κυκλάδες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τους 100 ωφελούμενους, 50 θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις, 20 άτομα θα υπογράψουν σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα και 30 άτομα θα ξεκινήσουν ατομική ή/ και συλλογική επιχειρηματική δραστηριότητα. Δικαίωμα συμμετοχής στις δράσεις της Πράξης έχουν άτομα που είναι άνεργα και κατοικούν μόνιμα στα δέκα νησιά της παρέμβασης.
Στη διάρκεια του έργου θα υλοποιηθούν δράσεις συμβουλευτικής και επιχειρηματικής υποστήριξης των ωφελουμένων σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και επιχειρηματικότητας, δράσεις κατάρτισης σε εξειδικευμένα πεδία με έμφαση στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, της προώθησης του εναλλακτικού τουρισμού και της απόκτησης δεξιοτήτων για την εργασιακή ένταξη στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, ο οποίος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε τοπικό επίπεδο παρουσιάζει αναπτυξιακή πορεία, δράσεις δικτύωσης των καταρτιζομένων και των επαγγελματιών στην περιοχή παρέμβασης με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων, δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης καθώς και δράσεις διακρατικότητας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, πρόκειται ακόμη να εκπονηθεί μελέτη για τη διάγνωση των τοπικών αναγκών στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της ΕΕ (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Γ. Πουσσαίος: Στόχος η κατάρτιση-Ζητούμενο η ένταξη
Σε ερώτησή μας στον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης, σχετικά με το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο της ένταξης των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίας αλλά -κυρίως- της παραμονής σε αυτή, ο κ. Πουσσαίος τόνισε ότι «στόχος μας είναι πρώτα να καταρτίσουμε αλλά στη συνέχεια να εξασφαλίσουμε εργασία μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων», υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά προτάθηκε η υπογραφή ενός συμφώνου μεταξύ των ωφελουμένων με τους εργοδότες, το οποίο θα διασφαλίζει τους εργασιακούς όρους και από το οποίο θα εκπορεύονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και των δύο πλευρών.
Όπως παρατήρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, «μέχρι σήμερα τέτοια προγράμματα κατάρτισης δεν έμπαιναν σε μία τέτοια λογική. Μπορώ να πω, και το λέω με πικρία, στόχος ήταν να καλύψουμε τον αριθμό και τις ώρες για τους εκπαιδευτές. Αυτό δεν το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε αφενός να επιμορφώσουμε και αφετέρου να εξασφαλίσουμε την εργασία, και μάλιστα όχι με μια προσωρινή σχέση». Αν και αυτό το είδος της εργασίας έχει και χαρακτηριστικά εποχικής απασχόλησης, εντούτοις, ο κ. Πουσσαίος εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους πολύ δυναμικούς τομείς.
Σαρώνει η ανεργία τους άνω των 45
Στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας έγινε ειδική αναφορά στην ομάδα ανέργων άνω των 45 ετών, τα στοιχεία για την οποία δείχνουν ότι έχει αυξητικές τάσεις και έρχεται αντιμέτωπη με το φάσμα του εργασιακού αποκλεισμού, καθώς μετά την παύση της εργασιακής σχέσης, συνήθως μακροχρόνιας, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η προοπτική της εργασιακής επανένταξής τους.
Το σίγουρο είναι ότι ειδικά για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι δυσκολίες για την ένταξή τους στην αγορά δεν αφορούν μόνο τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, αλλά και τις παγιωμένες στάσεις και στερεότυπα για τα οποία χρειάζεται ακόμη να διανυθεί αρκετός δρόμος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κάλυψη εισφορών ή μισθών για την εργασιακή επανένταξη γυναικών εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας
13 Απρ. 2024 - 17:40 - Οριοθέτηση της εκ περιτροπής εργασίας
2 Αυγ. 2017 - 6:24 - Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας»
28 Δεκ. 2024 - 18:31 - Πώς αμείβεται η εργασία τα Χριστούγεννα
24 Δεκ. 2024 - 9:36 - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο πρωθυπουργός διάβασε τους μπλε φακέλους του 2019
23 Δεκ. 2024 - 19:26