Δρομολόγιο ασφαλείας κατά τη διάρκεια απεργιών προτείνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Και στο βάθος λύση

  • Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2013 - 06:00

Δίκαιη, σεβαστή και καθ’ όλα λογική η απαίτηση των νησιωτών για επαρκή και ασφαλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και μη αποκοπής τους, για κανένα λόγο, από την ηπειρωτική χώρα.

Γνωστά και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, λόγω πολυήμερων αποκλεισμών τους, με ουσιαστικές κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και πρακτικές, σε επίπεδο καθημερινότητας, επιπτώσεις.

Άσκηση πιέσεων από το Επιμελητήριο

Πατώντας σε αυτό, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σε επιστολή του με παραλήπτες τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους αρμόδιους Υπουργούς επαναθέτει το πάγιο αίτημα του, «χωρίς αυτό να γίνει ποτέ δεκτό», όπως σημειώνει, για «πρόβλεψη πλοίου ασφαλείας, προκειμένου να αποφεύγονται τα ακραία φαινόμενα σε βάρος των κοινωνιών, της υγείας, της τροφοδοσίας και των τοπικών οικονομιών της μεγάλης πλειοψηφίας των νησιών».

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων αναφέρεται στην «ανάγκη προστασίας του νησιωτικού χώρου από φαινόμενα αποκλεισμού κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, ως σχετιζόμενο άμεσα με την εδαφική συνοχή της χώρας» και ζητά την κάλυψη αυτή, εξετάζοντας «τι συμβαίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκής επικράτειας με αντίστοιχες περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων».

Αφορμή της επαναφοράς του αιτήματος αυτού, εκ μέρους του Επιμελητηρίου, υπήρξε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, το οποίο αύριο κατατίθεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, στο οποίο ζητά να συμπεριληφθεί και η «πρόβλεψη πλοίου ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή απεργιακών κινητοποιήσεων», χαρακτηρίζοντας το «ως ζήτημα ζωτικής σημασίας για τις νησιωτικές κοινωνίες».

Σε μία προσπάθεια άσκησης πιέσεων, καλεί «όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και όλους τους Βουλευτές, να αντιμετωπίσουν το θέμα με τη δέουσα σημασία και να στηρίξουν αυτό το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των νησιών της χώρας».

Μέσω της επιστολής ζητείται «να ρυθμιστεί νομοθετικά όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών, προστατεύοντας τα νησιά τους από αποκλεισμούς και το δικαίωμα των πολιτών τους να ασκούν τις συνταγματικές τους ελευθερίες», ειδικά όπως σημειώνεται «σε μια χώρα, η επικράτεια της οποίας αποτελείται περισσότερο από θάλασσα παρά από ξηρά».

Στα πλαίσια διατήρησης των στοιχειωδών ισορροπιών με τη ναυτική οικογένεια, εκ μέρους του Επιμελητηρίου εκφράζεται ο σεβασμός «στα δικαιώματα των εργαζόμενων στην ακτοπλοΐα», χωρίς την πρόθεση σε καμία περίπτωση να προσβληθεί ή να θιγεί κάποιο από αυτά, εκφράζοντας όμως την απαίτηση «ο πληθυσμός του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων κατοίκων της νησιωτικής χώρας, να τυγχάνει αντίστοιχου σεβασμού σε ότι αφορά στα αναφαίρετα δικαιώματά του».

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, για προσθήκη τροπολογίας στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΝΑ, που θα αφορά στα «ακτοπλοϊκά δρομολόγια ασφαλείας, όταν διακόπτονται για οποιοδήποτε λόγο τα τακτικά δρομολόγια και προκειμένου να μην αποκόπτονται από την ηπειρωτική χώρα».

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να προστατευθεί αρχικώς το δικαίωμα στην απεργία κάθε εργαζομένου, πόσο μάλλον των ναυτικών, όμως παράλληλα να προστατευθεί και το δικαίωμα του νησιώτη στην ίση αντιμετώπιση του με το σύνολο των πολιτών και να χαίρει των ίδιων δικαιωμάτων στη μετακίνηση προσώπων και αγαθών. Επιτέλους οι νησιώτες να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄κατηγορίας, αλλά και ως αντικείμενα άσκησης πολτικών πιέσεων.