Προπαγάνδα σε καιρό κρίσης
- Τρίτη, 23 Απριλίου, 2013 - 06:00
Δεν είναι πως το ακούμε για πρώτη φορά, όμως το να βλέπει κανείς τον τίτλο «Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας» σε ξένα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα, παραμένει προκλητικό. Ειδικά αν ο τίτλος συνοδεύει το άρθρο της δημοσιογράφου Harriet Alexander της εφημερίδας «The Telegraph», η οποία ενημερώνει τους βρετανούς και λοιπούς αναγνώστες της ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μαζέψει χρήματα, προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις παρθένων παραλιών, παλατιών, ιαματικών πηγών, λιμανιών, αλλά και ολόκληρων νησιών. Ένα έθνος σε κρίση έχει ήδη ενταχθεί σε επείγουσα διαδικασία ξεπουλήματος και, όπως μαθαίνουμε, αυτό επιθυμεί η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών!
Μόλις την περασμένη εβδομάδα σε φύλλο της ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ είχαμε κάνει εκτενέστατη αναφορά σχετικά με την παραχώρηση σε ιδιώτες της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, η οποία προωθείται με ταχείς ρυθμούς. Στη λίστα των παραχωρούμενων ακινήτων φιγουράρει, μάλιστα, πλήθος ακινήτων και στις Κυκλάδες, με τη Θήρα να κατέχει τα σκήπτρα των προωθούμενων για ιδιωτική εκμετάλλευση.
Το ρεπορτάζ της βρετανής δημοσιογράφου, κάνει λόγο για το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην ιστορία της χώρας, μιλώντας για 70.000 οικόπεδα προς πώληση. Αυτά είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι, μάλλον, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θεωρεί την εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου ως μοναδική επενδυτική και αναπτυξιακή ευκαιρία, και ότι αναμένουμε να … τοιχοκολληθούν τα πωλητήρια το ταχύτερο δυνατόν για να διασωθούμε! Αυτή είναι τουλάχιστον η αίσθηση που γεννά η ανάγνωση του εν λόγω άρθρου.
Η πρόκληση και η προπαγάνδα σε όλο της το μεγαλείο!
Όλη η Ρόδος «υπέρ» λέει η δημοσιογράφος
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, όλως περιέργως, η δημοσιογράφος φιλοξενεί δηλώσεις οι οποίες είναι υπέρ του ξεπουλήματος, στηριζόμενες στο επιχείρημα ότι η χώρα, στην κατάσταση που σήμερα βρίσκεται, σίγουρα δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Μία 40χρονη δημόσιος υπάλληλος από τη Ρόδο, που, όπως σχετικά σημειώνει η δημοσιογράφος, είδε το μισθό της να μειώνεται στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε ότι η πώληση πρέπει να υλοποιηθεί και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν. «Πείτε στους Ρώσους και στους επενδυτές από το Κατάρ να βιαστούν», δήλωσε. Η Alexander ενημερώνει το αναγνωστικό της κοινό ότι περίπου όλοι οι κάτοικοι της Ρόδου φαίνεται να είναι υπέρ της πρότασης ιδιωτικοποίησης λόγω, όπως η ίδια συμπεραίνει, της απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας των δυσβάστακτων μέτρων λιτότητας τα οποία έχουν επιβληθεί. Την άποψη ότι «παλέψαμε για να γίνει πραγματικότητα η επένδυση αυτή» εκφράζει στο ρεπορτάζ ο Δήμαρχος Ροδίων, Στάθης Κουσουρνάς, λέγοντας ακόμη ότι όσοι τον έχουν προσεγγίσει στο γραφείο του εκφράζοντας τον προβληματισμό τους, ανήκουν στη μειοψηφία.
Η μοναδική άποψη κατά των ιδιωτικοποιήσεων η οποία παρατίθεται ανήκει στον Γιάννη Μηλιό, υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο οποίος επαναλαμβάνει την πάγια θέση του κόμματός του να διατηρηθεί η περιουσία στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και να αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο μέσω συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Δημοσιογραφικά μαθήματα δημιουργίας εντυπώσεων
Η H. Alexander φιλοξενεί επίσης την άποψη του καθ’ ύλην αρμόδιου για τις ιδιωτικοποιήσεις οργανισμού, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) διά στόματος του Προέδρου του, Στέλιου Σταυρίδη, ο οποίος δηλώνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και άρα αύξηση των κερδών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Την ίδια ώρα η δημοσιογράφος περνά με αριστοτεχνικό τρόπο το πιο σαφές μήνυμα: η Ελλάδα δεν τα κατάφερε. Από τον Μάιο 2010 κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, όταν ο στόχος που της είχε τεθεί από τους δανειστές της ήταν 3 δισ. ευρώ έως πέρυσι και άρα δεν πρόκειται να πιάσει τον στόχο των 50 δισ. ευρώ έως το 2019. Η ανεργία αυξήθηκε δραματικά, οι μισθοί περικόπηκαν πολύ, ο κόσμος υποφέρει και, άρα, αυτή δεν μπορεί παρά να είναι η μόνη διαθέσιμη λύση. Συνεπώς, μόνη ελπίδα είναι να συλλεχθούν περίπου 11 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις έως το τέλος του 2016.
Εθνικιστικό παραλήρημα
Η εικόνα που διαμορφώνεται στο άρθρο δεν είναι καινούργια και είναι μάλιστα ενδεικτική της άποψης που έχουν παγιώσει τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου οι περισσότεροι Ευρωπαίοι. Αν κανείς διαβάσει τα σχόλια που συνοδεύουν την ηλεκτρονική έκδοση του άρθρου, θα διαπιστώσει ότι οι αναγνώστες διασταυρώνουν τα ξίφη τους αναπαράγοντας γνωστές στερεοτυπικές αντιλήψεις για τους «τεμπέληδες και διεφθαρμένους Έλληνες που δεν πληρώνουν τους φόρους τους», ή επί της άποψης ότι η Ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ελλάδα, με κυρίαρχο το επιχείρημα ότι η χώρα καλά θα κάνει να πουλήσει τη δημόσια περιουσία της για να ξεπληρώσει τα χρέη της προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα σχόλια που κάνουν λόγο για προπαγανδιστικό χειρισμό του θέματος εκ μέρους της εφημερίδας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εκποιήσεις δημόσιας ιδιοκτησίας
31 Δεκ. 2013 - 6:10 - Έξοδος για να προχωρήσει το έργο
26 Οκτ. 2016 - 6:19 - Επισημοποιήθηκε το ξεπούλημα
11 Απρ. 2016 - 6:20 - Με προοπτική λουκέτου
29 Οκτ. 2014 - 6:09 - Πωλητήριο και στα μικρά νησιά
7 Ιουλ. 2014 - 6:10