Παρεμβάσεις για «πράσινα» νησιά
- Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2013 - 06:00
Προτάσεις για ένταξή τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» υπέβαλαν αρκετοί Δήμοι των Κυκλάδων, κατόπιν πρόσκλησης από το «Πράσινο Ταμείο». Οι προτάσεις εντάσσονται στους Άξονες προτεραιότητας 2,3 και 4 του προγράμματος, στόχος του οποίου είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των πόλεων μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
Σκοπός του «Πράσινου Ταμείου» είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με τη διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος μέσω της διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων. Οι «πράσινοι πόροι» αντλούνται, μεταξύ άλλων, από τους πόρους υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), τους πόρους του «Ειδικού Φορέα Δασών» (Φορέας 120) καθώς και τους πόρους του ειδικού κωδικού «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», κι ακόμη από τις εισφορές των διανομέων ενέργειας, από εισφορές, δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες, χρηματοδοτήσεις από προγράμματα και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε άλλος πόρος που προέρχεται από διεθνείς οργανισμούς και ταμεία περιβαλλοντικής ενίσχυσης.
Η «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015»
Σκοπός του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» είναι η χρηματοδότηση παρεμβάσεων με στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των πόλεων, με ταυτόχρονη επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων. Επιμέρους στόχο αποτελεί η επίτευξη συμπληρωματικότητας, πολλαπλασιστικότητας και συνέργειας μεταξύ των δράσεων του προγράμματος, καθώς επίσης και μεταξύ του προγράμματος και άλλων υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, JESSICA, κλπ) ή και χρηματοδοτήσεων που θα μπορούσε να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα της χρηματοδότησης όσον αφορά κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και λοιπά οφέλη.
Εννέα άξονες προτεραιότητας
Οι άξονες προτεραιότητας του χρηματοδοτικού προγράμματος αφορούν τη συμβολή στις αστικές παρεμβάσεις, την αναβάθμιση αστικών υποδομών, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ελκυστικότητας των πόλεων, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στον αστικό χώρο, παρεμβάσεις σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές με πληθυσμό κάτω των 5000 κατοίκων, την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας και παρανομίας στο οικιστικό περιβάλλον, τη συνέχιση των έργων του 2012 και την τεχνική υποστήριξη εφαρμογής του προγράμματος.
Προτάσεις για χρηματοδότηση στις Κυκλάδες
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης 20/2013 για την υποβολή προτάσεων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015», το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κάλεσε μέσω του «Πράσινου Ταμείου», τους Δήμους της χώρας να υποβάλουν προτάσεις προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας: 2. «Αναβάθμιση αστικών υποδομών», 3. «Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος» και 4. «Ενίσχυση ελκυστικότητας των πόλεων».
Ήδη αρκετοί Δήμοι των Κυκλάδων ενέκριναν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα καταθέτοντας στο «Πράσινο Ταμείο» σχετικό φάκελο υποψηφιότητας. Κατά τη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 15/4 στη Θήρα, το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού αποφάσισε να υποβάλει πρόταση με τίτλο «Κοινόχρηστα Ποδήλατα Δήμου Θήρας», συνολικού προϋπολογισμού 230.102 ευρώ, ενώ ο Δήμος Άνδρου υπέβαλε στην πρότασή του για προμήθεια ενεργειακών λαμπτήρων (LED) με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό του νησιού.
Κατά τη συνεδρίαση της 20/4 ο Δήμος Μυκόνου έλαβε απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα με τρία σχέδια που αφορούν στην προμήθεια ηλιακών κάδων μικροαπορριμμάτων με συμπίεση και ηλιακών κάδων ανακυκλώσιμων υλικών χωρίς συμπίεση, την προμήθεια οικολογικών συστημάτων βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED.
Τρεις προτάσεις υπέβαλε στο «Πράσινο Ταμείο» και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης. Η πρώτη αφορά στην εκμετάλλευση της απορριπτόμενης θερμότητας του εργοστασίου της ΔΕΗ (ΑΣΠ Σύρου) για τη θέρμανση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, η δεύτερη στην προμήθεια υπόγειων κάδων οικιακών απορριμμάτων και συστημάτων απόσμησης, ενώ προτάθηκε επίσης η αισθητική αναβάθμιση όψεων επικινδύνων κτηρίων. Την προώθηση της ανακύκλωσης απορριμμάτων στη Νάξο και τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, πρότεινε ως σχέδιο προς χρηματοδότηση ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ενώ ο Δήμος Αμοργού έχει ήδη αιτηθεί τη χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» του δεύτερου σταδίου της μελέτης «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης Δήμου Αμοργού (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π)» προϋπολογισμού 110.055,21 ευρώ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ξεκίνησε η επίσημη λειτουργία της νέας αποκεντρωμένης Δομής Διοίκησης του Frontex
30 Νοε. 2024 - 18:44 - Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας για το Μετρό
30 Νοε. 2024 - 18:40 - Ιδρύεται το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας
27 Νοε. 2024 - 19:27 - Β. Κικίλιας: «Η προετοιμασία και η οργάνωση για τα ακραία φυσικά φαινόμενα είναι διαρκής»
27 Νοε. 2024 - 18:16 - Δρ. Γρηγόρης Λέων: «Εθνική καταξίωση η εκλογή του Γιάννη Βρούτση στο ΔΣ του WADA»
27 Νοε. 2024 - 16:47