Φορολόγηση των επιδομάτων και απώλεια για χιλιάδες δικαιούχους

Μαχαίρι στα επιδόματα

Η κρατική φροντίδα προς τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, η οποία μεταφραζόταν στο ειδικό επίδομα που τους εχορηγείτο, αποτελεί πλέον παρελθόν, μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου που πλέον ορίζει ότι θα συνυπολογίζεται και αυτό στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, άρα θα αποκλειστούν πολλές χιλιάδες οικογένειες από την εκ νέου καταβολή του.

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων πέρασε στη Βουλή, με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η διάταξη του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ορίζει ότι το επίδομα τέκνων που λαμβάνουν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, δεν θα δίνεται με βάση το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, αλλά από το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, στο οποίο θα συνυπολογίζονται και τα ποσά των επιδομάτων που έχουν καταβληθεί κατά το σύνολο του έτους.

Με τα νέα αυτά δεδομένα πολλές θα είναι οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες που θα αποκλειστούν, ενώ την ίδια τύχη θα έχουν και όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας.

Οι αντιδράσεις

Για αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης έκανε λόγο η Επιστημονική επιτροπή της Βουλής η οποία ανέφερε ότι «η θέσπιση ανώτατου ορίου ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των ως άνω παροχών αντίκειται στη διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 21 παρ. 2) που προβλέπει την ειδική κρατική φροντίδα υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών» και όπως συμπληρώνεται στη σχετική ανακοίνωση "Δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδος, άνευ αποχρώντος λόγου. Η θέσπιση ειδικότερα τέτοιων εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή".

Εναντίωση στη συγκεκριμένη ρύθμιση εκφράστηκε και από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, με τον πρόεδρο της Βασίλη Θεοτοκάτο να δηλώνει ότι προς εξοικονόμηση 103 κ. ευρώ εκ μέρους της κυβέρνησης, η Συνομοσπονδία είχε προτείνει να μην ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων και να μείνουν ως έχουν, να μειωθούν όμως όλα τα ισχύοντα επιδόματα κατά 15%.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των βουλευτών από το σύνολο της αντιπολίτευσης, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να εκφράζει την απορία του "γιατί να μη προστίθενται τα προνοιακά εισοδήματα και κάθε άλλο εισόδημα, στο εισόδημα βάσει του οποίου υπολογίζουμε τα επιδόματα τέκνων ή και άλλα όπως το επίδομα αλληλεγγύης. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά. Να βάλουμε τους τόκους, να βάλουμε τα μερίσματα", συμπληρώνοντας ότι "Τα προνοιακά εισοδήματα είναι μόνιμα εισοδήματα, γιατί δεν πρέπει να προσμετρούνται ως εισόδημα; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Εφόσον ξεπερνάνε ένα όριο, ξέρετε ότι για εισοδήματα χαμηλά έχουμε εξαιρέσεις. Αλλά γιατί να μην προστίθεται ένας που παίρνει προνοιακό εισόδημα και έχει και άλλα εισοδήματα. Γιατί να μην προστίθεται και αυτά;"

Επιβάρυνση με το χαράτσι αλληλεγγύης

Σύμφωνα με την ψηφισθείσα διάταξη για τα χορηγούμενα επιδόματα, ως οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα θεωρείται το «οικογενειακό εισόδημα στο οποίο περιλαμβάνεται κάθε εισόδημα οποιαδήποτε πηγής, συμπεριλαμβανομένων των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, των απαλλασσόμενων από το φόρο εισοδημάτων ή των εισοδημάτων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο».

Ο συνυπολογισμός των επιδομάτων που εισπράχθηκαν κατά την περσυνή χρονιά και θα περιληφθούν στη νέα φορολογική δήλωση θα επιβαρύνει με επιπλέον φορολόγηση από 1% έως 4% που αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης.

Έτσι με την υποχρεωτική δήλωση των εισοδημάτων αυτών που μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από φόρο ή τύγχαναν ειδικού τρόπου φορολόγησης, θα προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση που θα προκύψει για την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία όπως το υπουργείο διευκρινίζει, «επιβάλλεται σε όλα τα εισοδήματα, ακόμη και τα απαλλασσόμενα, εκτός από τις εξαιρέσεις που ρητά ορίζονται στο νόμο».