Πρωτεία ντροπής για την Ελλάδα
- Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2013 - 06:00
Το μέγεθος της οικονομικής κρίσης αντικατοπτρίζεται στα ποσοστά ανεργίας, όπως αυτά καταγράφονται από τη Eurostat, και αφορούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη, η οποία δεν μένει ανεπηρέαστη από τη γενικευμένη οικονομική ύφεση.
Τα ποσοστά σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, στο σύνολο της Ευρωζώνης η ανεργία σημείωσε το υψηλότερο από ποτέ ποσοστό, φτάνοντας τον Μάιο στο 12,1%.
Οι άνεργοι στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης ανέρχονται σε 19,2 εκατ., με τα ποσοστά να δείχνουν ότι η ανεργία στους άνδρες έφτασε το 12% και στις γυναίκες στο 12,2%, με τα ποσοστά για την Ελλάδα στους άνδρες να φτάνουν στο 24,1% και στις γυναίκες στο 30,4%.
Οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με το σύνολο της Ε.Ε., όπου τα ποσοστά ανεργίας παρέμειναν σταθερά στο 10,9%, καθώς καταγράφονται ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά σε χώρες όπως η Γερμανία (7,6%), η Αυστρία (8,7%) και η Ολλανδία (10,6%).
Στην Ε.Ε. οι άνεργοι ανέρχονται σε 26,4 εκατ. άνεργους, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 1,34 εκατ. άτομα στην Ευρωζώνη και κατά 1,32 εκατ. στην ΕΕ.
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, που μαστίζονται από την οικονομική ύφεση, με πρώτη την Κύπρο όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε περίοδο ενός έτους φτάνοντας από το 11,4% πέρυσι στο 16,3% φέτος. Ακολουθεί η Ελλάδα που από 22,2% πέρυσι έφτασε φέτος στο 26,8% και η Σλοβενία από 8,6% πέρυσι σε 11,2% φέτος.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Ισπανία με 26,9% και αμέσως μετά η Ελλάδα και τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Αυστρία μόλις 4,7% και Γερμανία στο 5,3%.
Εκτός εργασίας οι νέοι
Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οι νέοι μένουν στο εργασιακό περιθώριο, με τα ποσοστά ανεργίας στις ηλικίες κάτω των 25 ετών να ανεβαίνουν στο 23% από 22,8 που ήταν πέρυσι στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη στο 23,8% από 23% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τα ποσοστά αυτά αφορούν σε 5,5 εκ. νέους στην Ε.Ε. και 3,53 εκ. στην Ευρωζώνη. Δηλαδή κατά τη διάρκεια ενός έτους ο αριθμός των άνεργων νέων στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 77.000 και κατά 60.000 στην Ευρωζώνη.
Οι χώρες του νότου κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις στην ανεργία των νέων με τα θλιβερά πρωτεία να κρατά η Ελλάδα, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά της τάξης του 59,2%, με την Ισπανία να ακολουθεί με ποσοστό 56,5% και η Πορτογαλία με 42,1%.
Ειδικά στη χώρα μας τα στοιχεία για την ανεργία των νέων, που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός ανέρχεται σε 410.000 άνεργους νέους.
Πρώτα στην ανεργία μετά στη χρηματοδότηση
Αυτή η ίδια Ε.Ε. που με τις αποφάσεις και την πολιτική της οδήγησε σε βαθιά οικονομική ύφεση, ειδικά τις χώρες του νότου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρατιάς ανέργων, εκταμιεύει εκ των υστέρων, με καθαρά φαρισαϊκή διάθεση, κονδύλια δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συνολικά θα διατεθούν στις χώρες της Ε.Ε. 6 δισ. ευρώ, προς ανακούφιση της ανεργίας των νέων, με την Ελλάδα να λαμβάνει με άμεση εκταμίευση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, 160-180 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση του προγράμματος του οποίου η υλοποίηση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014.
Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Νέων αφορά σε περιφέρειες της Ευρώπης όπου τα ποσοστά νεανικής ανεργίας είναι άνω του 25%, με όλες τις Ελληνικές περιφέρειες να εντάσσονται σε αυτό.
Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης ζητείται κλιμακωτή χρηματοδότηση αναλόγως των ποσοστών ανεργίας, αποδεικνύοντας έτσι ότι αναμένει μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών, άρα διεύρυνση της ύφεσης.
Με δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι εκτός από τα κονδύλια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την ανεργία των νέων, τα προγράμματα θα καλυφθούν και από συμπληρωματικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και από αδιάθετα υπόλοιπα των ετών 2014-2017.
Ο Αντώνης Σαμαράς έκρινε θετική τη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-20, από το οποίο έδειξε αποφασισμένος να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ, ενώ σημείωσε ότι πρώτη φορά συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφιερώθηκε, σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ζήτημα της απασχόλησης και της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι τα δύο αυτά ζητήματα συνδέονται άρρηκτα και δομικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και αποτελούν τη μοναδική διέξοδο από την κρίση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ποσοστά που τρομάζουν
9 Ιαν. 2015 - 6:10 - Άνοδος ανεργίας και ασφαλιστική κατάρρευση
4 Σεπ. 2014 - 6:10 - Ανεργία και απασχόληση
2 Σεπ. 2014 - 6:10 - Με φόντο την ανεργία
18 Αυγ. 2014 - 6:10 - Προσλήψεις με άρωμα εκλογών
7 Αυγ. 2014 - 6:10