Ουδείς αφορολόγητος
- Τρίτη, 9 Ιουλίου, 2013 - 06:00
Ένας νέος φόρος, έρχεται να προστεθεί στην φορολογική αφαίμαξη των ιδιοκτητών ακινήτων, με το υπουργείο Οικονομικών να προσδοκά αύξηση των εσόδων του κατά περίπου 3 δις ευρώ.
Με την ενοποίηση του χαρατσιού που επιβαλλόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ΕΕΤΑ) και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), σε έναν ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, θα κληθούν οι 5.569.000 ιδιοκτήτες να τον καταβάλουν από την επόμενη χρονιά και εφ εξής.
Φορολόγηση κάθε ακινήτου
Ο νέος φόρος θα αφορά σε κάθε ακίνητη περιουσία, είτε πρόκειται για κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια και θα υπολογίζεται βάσει 33 νέων συντελεστών αναλόγως της τιμής ζώνης της περιοχής.
Το ποσόν του φόρου θα προκύπτει με κλιμακούμενο υπολογισμό ανά τετραγωνικό, με τιμή εκκίνησης τα 2 ευρώ και αυξητικά έως τα 32 ευρώ το τετραγωνικό.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η φορολογία των ακινήτων θα είναι μειωμένη, σε σχέση με πέρυσι, ειδικά για τα ακίνητα τα οποία η τιμή ζώνης της περιοχής όπου ανήκουν είναι έως 2.000 ευρώ και αυξημένη για τα ακίνητα των ακριβότερων περιοχών, έως την οριστική μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, η οποία αναμένεται όποτε θα υπάρξει πλήρης ανατροπή των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Στα ακίνητα των επιχειρήσεων ιδίας χρήσης, θα υπολογίζεται ο φόρος με συντελεστή 0,2% και για τα εκμεταλλευόμενα που αποφέρουν εισόδημα, με συντελεστή 0,4%.
Ο φόρος που θα επιβληθεί στα αγροτεμάχια, θα υπολογίζεται κλιμακωτά βάσει των χαρακτηριστικών του αγροτεμαχίου και θα κυμαίνεται από 1 έως 3 ευρώ το στρέμμα για τους επαγγελματίες αγρότες, με το ποσό να διπλασιάζεται για τις περιπτώσεις ενοικίασης καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων.
Για τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου ο φόρος θα φτάσει ακόμα και άνω των 60 ευρώ ανά στρέμμα, ειδικά για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακίνητα κτίσματα.
Κανείς δεν ξεφεύγει
Ο φορολογικός αυτός σχεδιασμός, που έχει ήδη παρουσιαστεί στους ελεγκτές της τρόικας, προσβλέπει στη βεβαίωση 3,17 δις ευρώ, με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη τουλάχιστον 2,28 δισ. ευρώ.
Στα πλαίσια των διαδικασιών συμφωνίας με την τρόικα, για αποδοχή του σχεδιασμού αυτού, υιοθετήθηκαν συγκεκριμένες πρακτικές διασφάλισης είσπραξης του φόρου, που κατά κύριο λόγο αφορά σε ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων.
Με ζητούμενο από πλευράς ΥΠΟΙΚ, να επιβληθεί φορολογία σε κάθε υπάρχων ακίνητο, θα ξεκινήσει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διασταύρωση στοιχείων από το αρχείο της ΔΕΗ με τα όσα δηλωθούν στο έντυπο Ε9. Θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι, μέσω των εφοριών, στο κατά πόσον καταβάλλονται οι δόσεις του διακανονισμού για την αποπληρωμή του φόρου, ενώ η μη καταβολή του θα εγκυμονεί τον κίνδυνο κατάσχεσης των ακινήτων, ακόμα και στις περιπτώσεις πολύ μικρών οφειλών.
Σε περίπτωση μη πληρωμής του ενιαίου φόρου δεν θα παραχωρείται φορολογική ενημερότητα και τέλος θα γίνει επικαιροποίηση όλων των στοιχείων των ακινήτων και αγροτεμαχίων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9.
Να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρχει πλέον αφορολόγητο όριο και οι μόνοι που εξαιρούνται της καταβολής του ενιαίου φόρου είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και όσων το εισόδημα δεν ξεπερνά το όριο της φτώχειας.
Μεταβολή των αντικειμενικών αξιών
Τα δεδομένα φορολόγησης πρόκειται να ανατραπούν, καθώς προετοιμάζεται η μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, με την εδώ και καιρό εκφρασμένη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση τους ανά την Ελλάδα.
Η αύξηση αυτή θα είναι της τάξης του 20%, κατά μέσο όρο, με την Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών να έχει ήδη καταθέσει το πόρισμα σχετικά με τη δημιουργία μηχανισμού αυτόματης αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών, αναλόγως των εμπορικών τιμών.
Για τον σκοπό αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί Τράπεζα Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων, που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία τιμών των ακινήτων από τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδας, τα κτηματομεσιτικά γραφεία και τα συμβολαιογραφεία.
Ήδη, με τα ήδη συγκεντρωμένα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην αύξηση έως και 40% των αντικειμενικών τιμών σε υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς το χαμηλό αντίτιμο των ακινήτων ευνόησε τις αγοραπωλησίες, με τιμές κατά πολύ υψηλότερες των αντικειμενικών.
Αντιθέτως θα υπάρξει μείωση έως και 25%, στις τιμές ζώνης των ακριβών περιοχών εξαιτίας της στασιμότητας των αγοραπωλησιών, λόγω του υψηλού κόστους των ακινήτων.
Αυτοί που θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα από τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε ακριβές περιοχές της περιφέρειας όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ να σημειωθεί ότι υπέρογκη αύξηση θα ακολουθήσει και σε μία πληθώρα φόρων σχετικών τόσο με την οικοδομή, όσο και με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Β. Κικίλιας: Η κοινωνία ζητά απαντήσεις - Η αλήθεια χωρίς καμία αμφιβολία θα λάμψει στο τέλος
22 Φεβ. 2025 - 16:54 - Μητσοτάκης: Η ασφάλεια των πολιτών στις συγκοινωνίες βασικός πυλώνας της πολιτικής μας
22 Φεβ. 2025 - 11:47 - Στέφανος Γκίκας : «Η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική στον χώρο της κρουαζιέρας»
19 Φεβ. 2025 - 18:22 - Στο επίκεντρο η Ελληνική Ομογένεια και η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς
19 Φεβ. 2025 - 13:45 - Μ. Βορίδης: Δεν είναι δυνατόν να υιοθετείται από κόμματα της αντιπολίτευσης η ανευθυνότητα του διαδικτύου
19 Φεβ. 2025 - 10:02