Έρχεται αναδιάρθρωση του «Καλλικράτη»
- Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2013 - 06:00
Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, είχαν οι περιφερειάρχες της χώρας, στην οποία μετείχε και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Κατά τη διάρκεια της εξετάστηκαν όλα τα θέματα που είχαν να κάνουν με τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται εξαιτίας της ασάφειας της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» και οι διαρθρωτικές κινήσεις που προτάθηκαν από την πλευρά των περιφερειαρχών θα ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο σκούπα που θα κατατεθεί έως τον Σεπτέμβριο στη Βουλή.
Για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν μίλησε αποκλειστικά στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Μαχαιρίδης, εκφράζοντας και τις προσωπικές του θέσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη συνάντηση.
Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου
Τέθηκαν τα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, τόσο όσον αφορά σε αυτό καθ’ εαυτό το θεσμικό πλαίσιο, όσο και τις συντρέχουσες αρμοδιότητες, οι οποίες όπως εμφατικά τόνισε ο Γιάννης Μαχαιρίδης, πρέπει να ξεκαθαρίσουν.
Μεταξύ των κύριων θεμάτων είναι η λειτουργία των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ), καθώς υπάρχουν ασάφειες στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και οι έλεγχοι σκοπιμότητας που διενεργούν και όχι νομιμότητας, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσχέρεια ως προς τη λειτουργία των θεσμών.
Αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής, η οποία θα επιφορτιστεί με την εξέταση και επεξεργασία των τροποποιήσεων που απαιτούνται στον «Καλλικράτη», το έργο της οποίας θα ξεκινήσει άμεσα, από την ερχόμενη εβδομάδα.
Εκ μέρους των περιφερειαρχών τέθηκαν ξεκάθαρα όλα τα ανωτέρω θέματα, με τον Γιάννη Μαχαιρίδη να τονίζει ότι «απαιτείται να ξεκαθαρίσει πιο διοικητικό μοντέλο θα εφαρμοστεί στη χώρα, αν θα ενισχυθούν οι περιφερειακές δομές, διότι πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την επαρχιακή Ελλάδα με την Αθήνα».
Προκαλώντας τους παρόντες υπουργούς, ο Περιφερειάρχης, έκρινε ότι «δεν πρόκειται να γίνει τίποτα εάν δε χτυπηθούν τα διάφορα συστήματα που κατοικοεδρεύουν στα υπουργεία, γιατί όσες και αν είναι οι καλές προθέσεις, δεν πρόκειται καμία από αυτές να εφαρμοστεί γιατί δεν θα αφήσει το σύστημα, το οποίο τροφοδοτείται από τη γραφειοκρατία και από την ανεπάρκεια των δομών».
ΕΣΠΑ και αρμοδιότητες
Σε σχέση με το ΕΣΠΑ, τέθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν, όπως σε περιπτώσεις αντισυνταγματικών διατάξεων.
Για το θέμα αυτό ο κ. Μαχαιρίδης σημείωσε την περίπτωση των πολυετών έργων τα όποια είναι άνω των 2 ετών και για τα οποία απαιτείται η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γεγονός «εξόφθαλμα αναχρονιστικό και δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη και την πορεία των έργων, οδηγώντας το Ελεγκτικό Συνέδριο να κρίνει τη διαδικασία αντισυνταγματική και μη εφαρμόσιμη». Κατά τον περιφερειάρχη «αυτό δείχνει την προχειρότητα με την οποία λειτουργούν και πως το κεντρικό σύστημα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει εξαρτημένη την Περιφέρεια, αλλά κυρίως ότι τα αναχώματα στην ανάπτυξη τα δημιουργεί το γραφειοκρατικό σύστημα των υπουργείων».
Σχετικά με τη συνέχιση ύπαρξης του θεσμού της Αποκεντρωμένης, η πρόταση του Γιάννη Μαχαιρίδη ήταν «να παραμείνουν οι αρμοδιότητες του ελεγκτικού μηχανισμού, δηλαδή ο υποχρεωτικός έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων, όμως τα αναπτυξιακά θέματα να περάσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Σημειώθηκε δε ότι οι συντρέχουσες αρμοδιότητες θα πρέπει να γίνουν αποκλειστικές, ώστε «να ξέρει ο καθ’ ένας τι αρμοδιότητες έχει».
Κινήσεις απελπισίας τα οριζόντια μέτρα
Για τις σαρωτικές αλλαγές του νέου πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και πλήττει ιδιαίτερα τους Δήμους, με καταργήσεις θέσεων και υπαγωγή μεγάλου μέρους του προσωπικού τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, τοποθετήθηκε ο Γ. Μαχαιρίδης.
Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά δεν άγγιξαν τις δομές τις περιφέρειας, αποδεικνύοντας το μέγεθος υποστελέχωσης των υπηρεσιών της, ο Περιφερειάρχης έκρινε ότι «είναι θετικό το μέτρο της αξιολόγησης των δομών, αρκεί αυτό να πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή βάσει των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών να υπάρχει και η αντίστοιχη στελέχωση».
Ειδικά για τους νησιωτικούς δήμους, ανέφερε ότι «θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου. Άλλωστε οι περισσότεροι νησιωτικοί Δήμοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι υποστελεχωμένοι, οπότε θα χρειαστούν προσωπικό. Όταν δεν αξιολογούνται οι δομές, τότε οδηγούμαστε σε απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές κινήσεις απελπισίας, με οριζόντιες αποφάσεις».
Υπουργικές δεσμεύσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης, μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι «το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι η ανάπτυξη και -κακά τα ψέματα- η ανάπτυξη πέφτει κυρίως στην Περιφέρεια και στην Αυτοδιοίκηση. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, να τους δώσουμε τα εργαλεία για να μπορέσουν να πετύχουν και να πιάσουν αυτό τον στόχο». Όσον αφορά στα θέματα που έθεσαν οι περιφερειάρχες, σημείωσε ότι αυτά «δεν απαιτούν χρήματα για να λυθούν, απαιτείται να γίνει η καταγραφή τους για να τα λύσουμε». Εκ μέρους τους εκφράστηκε η πρόθεση για «αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων και των στρεβλώσεων που εμποδίζουν την λειτουργία των Περιφερειών και την ανάπτυξη».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε δήλωση του εμφανίστηκε συμπαραστάτης των Περιφερειών καθώς όπως είπε «Σε ένα δημοκρατικό κράτος που θέλει να λέγεται εξελιγμένο και να ακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό, οι Περιφέρειες είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μήνυμα Μητσοτάκη για Πατούλη και Νίκα: Ευχαριστώ τους Περιφερειάρχες που δεν στηρίξαμε, το αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια
31 Ιουλ. 2023 - 19:53 - Επίσκεψη Περιφερειάρχη στη Μύκονο
16 Απρ. 2014 - 6:10 - Παρέμβαση περιφερειάρχη για το καθεστώς κινητικότητας
8 Απρ. 2014 - 6:10 - Ο Γιάννης Μαχαιρίδης στη Σαντορίνη
17 Μαρ. 2014 - 6:10 - Σ. Φάμελλος: «Περισσότερο φως σε όλο τον κόσμο»
6 Ιαν. 2025 - 19:58