Επιχείρηση «ανάπτυξη» για Δήμους και Περιφέρειες
- Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2013 - 06:00
Την επίσπευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων, με στόχο τη δημιουργία έργων υποδομής σε όλη τη χώρα, ζητά από τους Δήμους και τις Περιφέρειες το Υπουργείο Εσωτερικών.
Με επιστολή που απευθύνει στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ζητά τη συνδρομή τους στην προώθηση αναπτυξιακών έργων, που μπορεί να ολοκληρωθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Προσβλέποντας σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, εκτιμώντας ότι αποτελούν βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν σε στροφή προς την ανάπτυξη αλλά και σε τόνωση της απασχόλησης.
Όπως υπογραμμίζεται, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα και την υποχρέωση να συμμετάσχουν στην επίσπευση και τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συμπράττοντας στη δημιουργία έργων υποδομής τα οποία θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά «μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνουμε».
Το Υπουργείο ζητά από ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ να μεριμνήσουν ώστε οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να επιλέξουν από ένα ώριμο έργο, το οποίο μέχρι τώρα διαθέτει ήδη όλες τις απαραίτητες άδειες δημοπράτησης αναπτυξιακού χαρακτήρα, το οποίο θα μπορεί να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει έτσι, να επιλέξουν ποιο από τα έργα που έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι το σημαντικότερο για την περιοχή τους και με μια σύντομη περιγραφή του (δικαιούχος, φυσικό αντικείμενο της πράξης, σύντομη τεχνική περιγραφή, εκτιμώμενη χρονική διάρκεια υλοποίησης, προϋπολογισμός προτεινόμενης πράξης κ.λπ.) να αποστείλουν όλα τα σχετικά στοιχεία στο Υπουργείο έως τις 30 Αυγούστου. Σε δήλωσή του ο Υπουργός κ. Μιχελάκης υπογράμμισε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας «μπορούν και πρέπει να συμμετάσχουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων», δεδομένου, άλλωστε, ότι λόγω της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής που είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει η χώρα, οι διαθέσιμοι ίδιοι πόροι είναι δραματικά περιορισμένοι.
Αυτοαξιολόγηση προτείνει στους Δήμους η ΚΕΔΕ
Ήδη η ΚΕΔΕ έχει διαβιβάσει το υπουργικό έγγραφο προς όλους τους Δήμους της χώρας ζητώντας τους να πράξουν αναλόγως και εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί. Την ίδια ώρα όμως, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση και τα οποία έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός ασφυκτικού περιβάλλοντος για τους ΟΤΑ, οδήγησαν την Κεντρική Ένωση Δήμων στη διαμόρφωση μιας πρότασης για αυτοαξιολόγηση των Δήμων. Υλοποιώντας την απόφαση που είχε ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 23 Ιουλίου, η ΚΕΔΕ προτείνει τώρα στους Δήμους να προχωρήσουν οι ίδιοι σε αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών τους έως τον Οκτώβριο. Παρά το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο 2013 έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την αξιολόγηση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας και έχει ζητηθεί η σύσταση αντίστοιχων τέτοιων ομάδων σε Δήμους και Περιφέρειες, η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν προχωρήσει στη δημιουργία συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου.
Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ από τις αρχές του 2012 είχε προταθεί να ενταχθούν σε διαδικασία αξιολόγησης 12 αντιπροσωπευτικοί Δήμοι της χώρας, όμως οι σχετικές προδιαγραφές του έργου των ομάδων αξιολόγησης και αναδιοργάνωσης των Δήμων, στις οποίες καθορίζεται το ακριβές αντικείμενο των ομάδων αυτών, απεστάλησαν στους Δήμους μόλις τον φετινό Μάιο, ενώ, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για πρόσληψη Ειδικού Τεχνικού Συμβούλου και Αξιολογητών, οι οποίοι θα συνέδραμαν τους Δήμους στη διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί.
Έτσι, η ΚΕΔΕ προτείνει τώρα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν οι ίδιοι σε μια διαδικασία αυτοαξιολόγησης, θέτοντας ως επείγον και κεντρικό ζήτημα το ασφυκτικό περιβάλλον το οποίο έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των θεσμικών αλλαγών που έχουν σημειωθεί βάζοντας στο στόχαστρο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (κατάργηση Δήμων, μείωση νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων, διαθεσιμότητα προσωπικού κ.λπ,) αλλά και των τεράστιων οικονομικών περικοπών, της διόγκωσης της γραφειοκρατίας και των επαναλαμβανόμενων δημοσιονομικών εμποδίων που δυσχεραίνουν το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως επισημαίνεται σε επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, προς τους Δημάρχους της χώρας, η αξιολόγηση έχει νόημα με στόχο όχι μόνο την καλύτερη αναδιοργάνωση των υπαρχόντων δομών στους Δήμους, που συνακόλουθα θα οδηγήσει σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και για την αξιοποίηση του πλεονάζοντος προσωπικού και της κάλυψης των κενών των Δήμων κατά την επόμενη περίοδο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέα χρηματοδότηση 32,2 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές
29 Δεκ. 2023 - 20:04 - Παράταση υποβολής αίτησης ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών σε δήμους
4 Οκτ. 2019 - 6:25 - Σε οικονομική ασφυξία οι Περιφέρειες
6 Σεπ. 2017 - 6:18 - Αυξάνεται η χρηματοδότηση των Περιφερειών
11 Ιαν. 2017 - 6:14 - Παραμένουν οι παραλίες στους Δήμους
26 Απρ. 2016 - 6:10