Με διαθεσιμότητα υπαλλήλων προετοιμάζεται η κατάργηση των ΣΧΟΠ

Σενάρια τέλους

Προς κατάργηση του ΣΧΟΠ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ξεκινώντας με την αποδυνάμωση του τμήματος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 22 υπαλλήλους του που απασχολούνται στα νησιά.

Νέα αποδυνάμωση υπηρεσιών και δομών στα νησιά, που ακολουθούν τη μοίρα όλης της χώρας, σχετικά με τη συρρίκνωση του δημοσίου, αφήνοντας όμως πίσω εκτός από λειτουργικά κενά και πολλές απολύσεις εργαζομένων.

Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ) είναι ο νέος κλάδος εργαζομένων που στοχοποιείται, με περισσότερους από 250 από αυτούς να τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Το μέτρο της διαθεσιμότητας, που δείχνει ουσιαστικά, από τον Σεπτέμβρη και μετά, την πόρτα της εξόδου σε αυτούς τους υπαλλήλους, θα περιλαμβάνει συμβασιούχους αορίστου χρόνου αλλά και μονίμους μηχανικούς, από τουλάχιστον τέσσερεις φορείς απασχόλησης.

Οι υπηρεσίες από τις οποίες προέρχονται οι πλεονασματικοί μηχανικοί είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΥΜΕΔΙ, υπηρετούντες σε Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) σε όλη τη χώρα, αλλά και σε Κεντρικές Υπηρεσίες, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών και των τριών Όπλων, η Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Τεχνικής και Στέγασης του ΙΚΑ, παρά την πρόσφατη, αρκετών εξ αυτών, μετάταξη τους από τον διαλυμένο ΟΕΚ.

Σε συνάντηση τριμελούς αντιπροσωπείας των υπαλλήλων με τον υπουργό Ναυτιλίας - Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υπενθυμίστηκε ότι «από το καθεστώς της διαθεσιμότητας εξαιρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα δεκάδες εργαζόμενοι από νησιωτικές υπηρεσίες, ωστόσο αυτό το κριτήριο δεν ελήφθη υπόψη για τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας», όπως ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων Ν. Ζαρταμόπουλος.

Και στο βάθος κατάργηση

Ήδη οι κινήσεις του υπουργείου Ναυτιλίας, οι οποίες οδηγούν στην αποδυνάμωση συγκεκριμένων υπηρεσιών, σταδιακά οδηγούν στην κατάργηση τους, όχι μόνο των ΣΧΟΠ αλλά εν ευθέτω χρόνω και της ίδιας της Γενικής Γραμματείας, με την αποψίλωση των περιφερειακών τμημάτων της.

Η απόφαση για τη διαθεσιμότητα, παρά την πρόσληψη τους μέσω ΑΣΣΕΠ, των υπαλλήλων αυτών που απασχολούνταν στα ΣΧΟΠ, αλλά και μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους περιλαμβάνονταν και οι παραδοσιακοί οικισμοί, καθώς και τα διατηρητέα κτίσματα, πλέον μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες αυτές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αυτή η κίνηση εάν συνδυαστεί και με την πρόθεση, κατά δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη, για αφαίρεση άλλων δύο αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, της υδροδότησης των άνυδρων νησιών και των άγονων γραμμών, καθιστά σαφές ότι τελικό ζητούμενο είναι η κατάργηση της.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΜΔΥΔΑΣ «Η ενδεχόμενη απομάκρυνση αυτών των αρμοδιοτήτων απειλεί να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω την εξυπηρέτηση των νησιωτών σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς και να επιτρέψει στους υπεύθυνους για τα προβλήματα, δηλαδή στους επιχειρηματίες του χώρου, να κινούνται ασύδοτοι χωρίς έλεγχο (πχ “αυτόματη” περιβαλλοντική αδειοδότηση, fast track κλπ)».

Τι ζητούν, τι προτείνουν

Από την πλευρά της ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων, γίνεται αναφορά στην Κοινή Υπουργική απόφαση που αφορά σε «Fast Track αδειοδοτήσεις και προωθείται προς υπογραφή από τα συναρμόδια Υπουργεία, σύμφωνα με την οποία δίνεται ουσιαστικά «Πράσινο Φως» για την τακτοποίηση κάθε είδους αυθαιρεσιών σε ιδιωτικές μαρίνες άλλα και σε έργα διαμόρφωσης ακτών, χωρίς εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά με μια απλή αίτηση που θα εγκρίνεται χωρίς πρόσθετη διαδικασία. Τα λιμενικά Έργα που εντάσσονται στην εν λόγω ΚΥΑ, αφορούν μεμονωμένες προβλήτες και ράμπες εξυπηρέτησης σκαφών, όροι που παραπέμπουν σε ιδιωτικές μαρίνες οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά και σε βίλες επωνύμων».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων, κ. Παύλος Χατζηγρηγορίου, «δεν υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης, όπως διαφαίνεται, να γίνει κάποιου είδους αξιολόγηση στις δομές του δημοσίου και το μόνο που φαίνεται είναι η διάθεση για κάθετη κατάργηση των δομών». Συμπληρώνει δε ότι «όχι μόνο δεν προστατεύεται αλλά αντίθετα στοχοποιείται η νησιωτικότητα».

Κατόπιν και συνάντησης τους με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, κ. Γιάννη Δεκαβάλλα, τον οποίο και ενημέρωσαν, ζητούν την απορρόφηση αυτών των υπαλλήλων από τις υπηρεσίες των Δήμων.

Οι εργαζόμενοι της ΕΜΔΥΔΑΣ χαρακτηρίζουν την πολιτική των απολύσεων ως ανεύθυνη, ισοπεδωτική και βίαιη, ενώ σημειώνουν ότι «η σφαγιαστική πολιτική της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας και των παράνομων και αντισυνταγματικών απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων, που υλοποιεί η κυβέρνηση σε όλο το Δημόσιο Τομέα, κατ΄ επιταγή της Τρόικας και των μνημονιακών πολιτικών, όχι μόνο δεν θα εκσυγχρονίσουν το κράτος, αλλά αντίθετα θα το συρρικνώσουν εξαφανίζοντας κάθε κοινωνική παροχή».

Καλεί δε σε «ενωτικό αγώνα όλους τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, με τη μετατροπή της αγανάκτησης και της οργής, από βουβή διαμαρτυρία σε συντονισμένη δράση διάρκειας, χωρίς μικρές, σπασμωδικές και ασυντόνιστες κινητοποιήσεις της τελευταίας στιγμής», ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση.

Ειδικά δε για τις Κυκλάδες, η ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων σημειώνει ότι «επί χρόνια αγωνιζόμαστε να πείσουμε για την αναγκαιότητα της νησιωτικής πολιτικής, την ώρα που οι κυβερνήσεις συστηματικά ξεχνάνε το Αιγαίο και τους νησιώτες. Σήμερα, απροκάλυπτα διώχνουν επιστήμονες που επιμένουν να στηρίζουν ευσυνείδητα το δημόσιο συμφέρον στις Κυκλάδες, χτυπάνε τους υπαλλήλους, τους νησιώτες και το περιβάλλον. Η ειδική πολιτική και μέριμνα για τα νησιά ίσως να ακούγεται πολυτέλεια, για εμάς τους νησιώτες όμως παραμένει ζωτική ανάγκη».


Σχόλια

evripiotis georges Δευ, 12 Αυγ. 2013 - 9:55

Αν και τα Σχόπ ηταν ακόμη μια άσκοπη επινόηση του Σηφουνάκη εν τούτοις οι υπάλληλοι που τα στελέχωναν ήταν άριστοι και ως πρός την επιστημονική τους κατάρτιση και ως προς το ήθος τους .Ειχα ττην τύχη να συνεργαστώ μαζ'ί τους ως εκπρόσωπος του τεχνικού επιμελητηρίου. Πρέπει οπωσδήποτε να απορροφηθούν απο την Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου και ισως απο τον ΕΟΤ Συρου