Κλείνει η «τρύπα», ανοίγει η συζήτηση
- Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2013 - 06:00
Με τρικ και βγάζοντας λαγούς απ’ το καπέλο προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καλύψει το δημοσιονομικό κενό των 4,4 δις ευρώ του 2014, το οποίο θα επιφέρει νέα μέτρα, αποφασιζόμενα απευθείας από την τρόικα, θα ξανανοίξει η συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ θα επανέλθει το αίτημα για νέα χρηματοδότηση της χώρας.
Το οικονομικό «κόλπο» της κυβέρνησης, βασίζεται στην αντικατάσταση των ομολόγων του 2009, που αφορούσαν στην ενίσχυση των τραπεζών, με αποτέλεσμα αντί αυτά να εξοφληθούν κατά τη λήξη τους, το 2014, ουσιαστικά να αναχρηματοδοτηθούν με το να εκδοθούν στη θέση τους νέα.
Πρόκειται για μία κίνηση που θα δώσει στην ελληνική πλευρά μία ανακούφιση, όσον αφορά τουλάχιστον την άμεση λήψη νέων μέτρων, τα οποία μετατίθενται για τη διετία 2015-2016, ενώ παράλληλα χρησιμοποιώντας το πρωτογενές πλεόνασμα που θέλει να παρουσιάσει, να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει για διεκδίκηση νέας χρηματοδότησης.
Εάν η μεδόθευση αυτής της «λύσης», γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, ανοίγει ο δρόμος και για τη συζήτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι αναταράξεις που αυτή η κίνηση της έκδοσης νέων τίτλων, θα προκαλέσει στον τραπεζικό χώρο, φαίνεται να απασχολούν την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, να επισκέπτεται εντός της εβδομάδος την Αθήνα, προκειμένου να λάβει σχετικές εξηγήσεις.
Αντιστοίχως αναμένεται να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2015, το οποίο υπολογίζεται στα 6,5 δις ευρώ, μετακυλίωντας η Ευρωζώνη τη λήξη των Ευρωομολόγων, ενώ με τη χρήση, εκ μέρους της τρόικας, των υπολοίπων των κεφαλαίων που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προέρχονται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.
«Κούρεμα» και τριβές
Αν και οι μέχρι τώρα αντιδράσεις που ακολουθούσαν την όποια αναφορά σε κούρεμα του χρέους, ήταν αρνητικές, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπο να το επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων, αφού πρώτα έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των δύο αντίπαλων στρατοπέδων Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Η ελάφρυνση του χρέους που θα ζητήσει η ελληνική πλευρά, θα ξαναφέρει στην επικαιρότητα, σε συνδυασμό και με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης που αφορούσε στην εμπλοκή του ΔΝΤ στη δανειοδότηση της χώρας, τις επώδυνες για τους Έλληνες πολίτες, παραμέτρους των μνημονίων, παρουσιάζοντας τις πραγματικές αιτίες που αυτά συντάχθηκαν.
Ήδη όπως γίνεται γνωστό, πολλοί ήταν αυτοί που στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είχαν εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το ύψος της δανειοδότησης της Ελλάδας και πως επιβάλλεται σε μία χώρα μία τόσο δυσχερής κατάσταση μόνο για τη διάσωση και διασφάλιση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προτάσσει τον εσωτερικό του κανονισμό, βάσει του οποίου δεν έχει τη δυνατότητα να δανείζει χώρες με μη βιώσιμο χρέος.
Ήδη το πρώτο PSI αποδείχθηκε ότι δεν είχε αποτέλεσμα ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να ζητά πιεστικά από τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν τη διαγραφή μέρους των δανειακών μας υποχρεώσεων (OSI).
Όπως όλα δείχνουν η επαναφορά από την Ελλάδα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, του θέματος της βιωσιμότητας, θα αποτελέσει και ένα τεστ αντοχής των σχέσεων Ε.Ε. και ΔΝΤ, καθώς εάν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι την τρέχουσα περίοδο, οφείλεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας, εκ μέρους των δανειστών να παρασχεθούν στη χώρα από τη μία μείωση του χρέους και από την άλλη μέτρα ανακούφισης των χρεών της εκ μέρους των Ευρωπαίων.
Θετικό το ΔΝΤ
Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συνόδου του ΔΝΤ, με την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, να αφήνει ανοιχτά ενδεχόμενα ανακούφισης της υφιστάμενης κατάστασης, τασσόμενη κατά της λήψης νέων οριζόντιων μέτρων, συζήτησης της βιωσιμότητας του χρέους εντός της επόμενης χρονιάς και ενίσχυση του τραπεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ταμείου, τα μέτρα που ίσως απαιτηθούν θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, και αυτό θα προκύψει κατόπιν των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, πάντως το ύψος τους θα κριθεί εν πολλοίς από την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων και τα εισπρακτικά αποτελέσματα της φορολογικής αναδιάρθρωσης.
Για τη συζήτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εντός του 2014, φαίνεται να συμφώνησαν ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος μίλησε για έναρξη των συνομιλιών εντός του επόμενου καλοκαιριού και η Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους, μεταθέτοντας στους Ευρωπαίους την ανάληψη ευθυνών τους για τη λήψη μέτρων υπέρ της βιωσιμότητας του.
Όσον αφορά στον τομέα των τραπεζικών επενδύσεων, ήδη έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον επενδυτών, οι οποίοι, μέσω του ΔΝΤ και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, επιχειρούν να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και για το λόγο αυτό έχουν μεταβεί στην Ουάσιγκτον ανώτατα στελέχη των μεγάλων ελληνικών τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank και της Τράπεζας της Ελλάδος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέα παραδοχή του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του χρέους
16 Ιουλ. 2015 - 6:20 - Μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος
22 Μαΐου. 2015 - 6:20 - Νέα εισπρακτικά μέτρα
23 Σεπ. 2014 - 6:10 - ΔΝΤ
12 Ιουν. 2014 - 6:10 - Εκτός πορείας το πρόγραμμα
2 Οκτ. 2013 - 6:00