Διακοπή λειτουργίας των δομών της αυτοδιοίκησης και απομάκρυνση προσωπικού με αφορμή τις παρανομίες

Αξιολόγηση για απολύσεις στην αυτοδιοίκηση

Σε πρώτο πλάνο επανέρχονται και πάλι οι αξιολογήσεις των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκο, με πρόσχημα την πάταξη των παρανομιών που παρατηρούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις ώστε να δικαιολογηθούν οι απομακρύνσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Η συζήτηση, σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, γύρω από την τοπική αυτοδιοίκηση, καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα λαμβάνει διαστάσεις, με ένα προς ένα τα σχετιζόμενα με την λειτουργία της θέματα να έρχονται στο προσκήνιο.

Η ανυπαρξία λειτουργικής αποδοτικότητας της αξιολόγησης των δομών της αυτοδιοίκησης, εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς το σχέδιο αυτό αποσκοπούσε στην απομάκρυνση χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων και την κατάργηση συγκεκριμένων δομών με ανάθεση των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες.

Άλλωστε μέσω της αξιολόγησης, ζητούμενο αποτελεί να περάσουν οι αποφάσεις για τις απομακρύνσεις χιλιάδων υπαλλήλων, ιδιαιτέρως αυτών των χαμηλών προσόντων.

Καθώς το πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί η κυβέρνηση από αυτές τις χιλιάδες απολύσεις, είναι ιδιαιτέρως βαρύ, προσπάθησε να το μεταθέσει στους Δημάρχους, με την μη ολοκλήρωση των διαδικασιών της αξιολόγησης, την οποία καλούνται να εκτελέσουν μόνοι τους οι Δήμοι.

Αξιολόγηση με ζητούμενο τις απολύσεις

Μεταξύ αυτών των θεμάτων επανέρχεται και το θέμα της αξιολόγησης των αυτοδιοικητικών δομών και των υπαλλήλων τους, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία της κινητικότητας ώστε να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όπως η τρόικα πιέζει, το μέτρο της κινητικότητας για τους πλεονάζοντες υπάλληλους, διαδικασία που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το τέλος του προηγούμενου μήνα.

Προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί η αυτοαξιολόγηση των δημοτικών δομών, όπως ζήτησε του υπουργείο Εσωτερικών, να υπενθυμιστεί πως η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), κατόπιν σχετικού αιτήματος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), είχε συντάξει προς διευκόλυνση των Δήμων, σχετικό οδηγό, από το τέλος Απριλίου, χωρίς εκ μέρους της κυβέρνησης να έχει υπάρξει η ανάλογη ενημέρωση, παρά τη σύσταση της σχετικής για τον λόγο αυτό επιτροπής.

Η αξιολόγηση των δομών αφορά στις αρμοδιότητες και τις λειτουργίες τους, τα συστήματα διοίκησης, την οργανωτική δομή, τη στελέχωση, τα κτίρια και την υλικοτεχνική υποδομή, τα οικονομικά και τις συνεργασίες με άλλους οργανισμούς και βάσει αυτών θα σχεδιαστεί η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών με νέα οργανογράμματα αναλόγως των αναγκών στελέχωσης.

Άλλωστε ζητούμενο παραμένει η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, οπότε από 1.300 ειδικότητες εργαζομένων στους δήμους, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός, προωθείται η μείωση τους και η έναρξη της διαδικασίας των μετακινήσεων.

Και όπως είχε επισημάνει στους Δημάρχους, προ καιρού ο κ Γρηγοράκος, σε ημερίδα της ΚΕΔΕ, «Εσείς θα αξιολογήσετε τις δομές σας, εσείς θα βάλετε τα κριτήρια, θα αποφασίσετε για τα του οίκου σας, και ύστερα θα έρθουμε εμείς».

Ούτως ή άλλως, με κριτήρια ή χωρίς, θα πρέπει περί τους 5.500 υπαλλήλους να υποχρεωθούν σε άμεση διαθεσιμότητα, ώστε να ικανοποιήσουν το αίτημα της τρόικας για 15.000 απολύσεις εντός του 2014.

Με πρόσχημα τις παρανομίες

Η λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες σε πολλές των περιπτώσεων έχουν υπάρξει εστία εκδήλωσης παράνομων ενεργειών, αποτέλεσε αντικείμενο της ομιλίας του αναπληρωτή υπουργού στη Βουλή.

Ο κ. Γρηγοράκος αναφέρθηκε στις, παρατηρούμενες κατά καιρούς, άνομες συμπεριφορές που εκδηλώθηκαν στους κόλπους των δημοτικών επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αιτιολόγησης εκ μέρους της κοινής γνώμης, των διαδικασιών που αφορούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας, μέσω του οποίου επιχειρείται η απομάκρυνση χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη Βουλή «Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει το προσωπικό και τις δομές και θα καταθέσει την πρότασή της για το τι είναι απαραίτητο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι δεν νοείται δημοτικές και ανώνυμες επιχειρήσεις των δήμων να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να είναι φυτώριο παράνομων πράξεων και ανομίας ούτε και να είναι υποχείρια της εκάστοτε δημοτικής αρχής», συμπληρώνοντας πάντως πως η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό.

Πέραν αυτού έθεσε και την πολιτική διάσταση της διάβρωσης των δομών της αυτοδιοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η λειτουργία τους στηρίχθηκε σε ανορθολογικό μοντέλο, το οποίο έχει διαβρωθεί από τον λαϊκισμό, την κομματοκρατία, τον συγκεντρωτισμό, τις πελατειακές σχέσεις και την ενός ανδρός αρχή».

Πέραν των Δημοτικών δομών, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στον ρόλο της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, κατόπιν και της πρόσφατης συνάντησης με τους Περιφερειάρχες της χώρας, από τους οποίους έλαβε το μήνυμα ενίσχυσης του θεσμού, καθώς μίλησε για λειτουργία των Περιφερειών ως μοχλός ανάπτυξης, που θα επιτευχθεί μέσω της «θεσμικής αναβάθμισης, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής, ώστε να αναδειχθούν σε σημαντικές αναπτυξιακές δομές», ώστε η «θεμελίωση της νέας αυτοδιοίκησης» θα βοηθήσει την χώρα στην έξοδο της από την κρίση.

Από τη νέα χρονιά θα φανούν τα αποτελέσματα

Η συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησε ήδη με τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις των Νομικών Προσώπων των Δήμων, παρά τις έντονες αντιδράσεις που διατύπωσαν οι Δήμαρχοι, ο οποίοι έκαναν λόγο για κατάρρευση των υπηρεσιών.

Οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων, οι Ανώνυμες Εταιρείες, οι Οργανισμοί Πολιτισμού και Άθλησης, οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, οι Σύνδεσμοι και τα Πολιτιστικά Κέντρα, ήταν οι φορείς που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν, συμπαρασύροντας και τις ανάλογες υπηρεσίες που αυτοί προσέφεραν, γεγονός που θα γίνει αντιληπτό από την έναρξη της νέας χρονιάς, που ουσιαστικά παύει και η λειτουργία τους.

Οι Δήμαρχοι παρά την αντίθεση στο μέτρο που εξέφρασε το Συλλογικό τους όργανο η ΚΕΔΕ, στην πορεία αποδέχτηκαν αυτές τις κυβερνητικές αποφάσεις, χωρίς να υπάρξει εκ μέρους τους ουσιαστική διεκδίκηση των κεκτημένων τους και ισχυρός αντίλογος, αποδεικνύοντας ότι οι επιστολές διαμαρτυρίας για ακόμα μία φορά ήταν απλώς για να βγουν από την υποχρέωση και είναι αυτές τελικά που οριοθετούν τις αντιδράσεις των τοπικών αρχόντων.

Ετικέτες: