Η αποδοτικότητα του σχεδίου «Άρτεμις»

Αδήλωτη εργασία

Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούσαν στην αδήλωτη εργασία, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση να επιχαίρει για την επιτυχία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», που εφαρμόστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούν στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 371 απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,44%).

Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούσαν συνολικά 18.974 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 16.499 είναι Έλληνες (ποσοστό 86,95%) και οι 2.475 αλλοδαποί (ποσοστό 13,05%). Οι 583 από το σύνολο των εργαζομένων ήταν αδήλωτοι (ποσοστό 3,07%), και από αυτούς οι Έλληνες αδήλωτοι εργαζόμενοι είναι το 75,47%, ενώ οι αδήλωτοι αλλοδαποί είναι το 24,53%.

Οι έλεγχοι στα νησιά

Στο σύνολο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ελέγχθηκαν 116 επιχειρήσεις, που απασχολούν συνολικά 1006 εργαζόμενους, από τους οποίους βρέθηκαν μόνο 2 επιχειρήσεις με αδήλωτους εργαζόμενους, παρουσιάζουν δηλαδή ποσοστό παραβατικότητας μόλις 0,93% και το ποσό των προστίμων ανήλθε σε 21.099 ευρώ.

Στις Κυκλάδες έλεγχοι διενεργήθηκαν σε 3 νησιά και συγκεκριμένα στην Άνδρο ελέγχθηκαν 6 επιχειρήσεις, οι οποίες συνολικά απασχολούσαν 27 εργαζομένους χωρίς κανέναν από αυτούς να είναι αδήλωτος.

Το ίδιο συνέβη και στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στη Νάξο σε 28 επιχειρήσεις του νησιού, οι οποίες απασχολούν 110 εργαζόμενους. Η μοναδική περίπτωση ενός αδήλωτου εργαζόμενου εντοπίστηκε στη Σύρο από τις 56 επιχειρήσεις που ελέγθηκαν και οι οποίες απασχολούν 503 εργαζόμενους.

Ευτυχής ο υπουργός

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μίλησε για «πρωτοφανή εκστρατεία που ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι με σκοπό την πάταξη του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Δεν μείναμε, όμως, στα λόγια και τις πολιτικές ρητορείες όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Προχωρήσαμε σε πράξεις και ενέργειες, καλά μελετημένες και σχεδιασμένες.

Όπως είναι γνωστό, επιβάλαμε το μεγαλύτερο, ιστορικά, πρόστιμο (10.550 ευρώ) σε όσους δεν δηλώνουν και δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους. Διασφαλίσαμε, επίσης, ότι αυτό θα επιβάλλεται άμεσα και επιτόπια. Ταυτόχρονα, σε όλη την επικράτεια ξεκίνησαν από τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της ΕΥΠΕΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας σαρωτικοί, εκτεταμένοι αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι».

Για τα επιβληθέντα πρόστιμα τα οποία ανέρχονται σε 5.967.319 ευρώ δήλωσε πως επιβεβαιώθηκε «ότι η πολιτική που ασκήθηκε όλο αυτό το διάστημα με τα υψηλά πρόστιμα και τους εκτενείς ελέγχους, έπιασε τόπο και δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

Απορίες όμως γεννά από πού πηγάζει αυτή η υπουργική αισιοδοξία όταν τα εισπραχθέντα ποσά είναι κατά πολύ λιγότερα από τα προϋπολογιζόμενα και να υπενθυμιστεί ότι έως και το τέλος του χρόνου πρέπει να καλύψει το υπουργείο 600 εκ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού.

Πάντως εστιάζοντας στην αδήλωτη εργασία ο υπουργός σημείωσε πως «η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θα πρέπει να είναι συνεχής. Γι’ αυτό και η πολιτική βούληση του υπουργείου Εργασίας θα παραμείνει αταλάντευτη και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εκτεταμένα, αδιάκοπα και με την ίδια ένταση σε ολόκληρη την Ελλάδα».