Για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της συζήτησης τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας

Ζητούν άμεσες λύσεις

  • Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών στη Βουλή βρέθηκε και τοποθετήθηκε σε μείζονος σημασίας θέματα πού αφορούν στα νησιά των Κυκλάδων, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, όσο και η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη.

Πολλά τα άλυτα προβλήματα

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα των ασφαλιστικών και φορολογικών ζητημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξ αφορμής αναφοράς του Επιμελητηριακού Όμιλου Νήσων, με τον βουλευτή Κυκλάδων να εκφράζει τη θεώρηση πώς όσο και να στηρίζει τις θέσεις των Επιμελητηρίων και των φορέων των μικροεπιχειρήσεων δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνεται αυτή η συζήτηση στη Βουλή από τη στιγμή που η Επιτροπή δεν έχει νομοθετικό χαρακτήρα.

Το κύριο ζήτημα για τον Βουλευτή του Σύριζα είναι ότι η πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Εξουσία από τότε που υποτάχτηκε στη Τρόικα και ακολουθεί μνημονιακές πολιτικές, δείχνει ότι δεν σέβεται τη νησιωτικότητα, ιδίως όταν δεν υπάρχει καμία εξαίρεση για τα νησιά στα αβάσταχτα μέτρα πού έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Το αντίθετο, υπάρχει ισοπέδωση της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω των λουκέτων που μπαίνουν σε δημόσιους φορείς όπως το ΙΚΑ και οι ΔΟΥ. Επίσης διαλύονται οι μικρομεσσαίες επιχειρήσεις από εξοντωτικά φορολογικά πρόστιμα, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα μικρά νησιά με μικρό πληθυσμό, την υποχρεωτικά ένταξη τους στον ΟΑΕΕ, τις δυσβάσταχτες φορολογικές εισφορές που οδηγούν σε κλείσιμο των μικροεπιχειρήσεων, την υψηλή αύξηση ανασφάλιστων, οι οποίοι δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλων καταστάσεων που θυμίζουν μεσαίωνα.

Άλλο ένα θέμα που προβλημάτισε των Βουλευτή Κυκλάδων, ήταν η αδυναμία καταγραφής του πραγματικού αριθμού ανέργων που υπάρχουν, αφού υπάρχουν μόνο τέσσερα Κέντρα Πολιτικής Απασχόλησης του ΟΑΕΔ τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν σωστά και διεξοδικά όλο τον κόσμο που απευθύνεται σε αυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαστρεβλωμένη εικόνα της κατάστασης, που οδηγεί σε μη διεκδίκηση προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Ο κ. Συρμαλένιος εξέφρασε την αντίθεση του στη λογική της ΕΕ η οποία χρηματοδοτεί προγράμματα με βάση το ΑΕΠ κάθε περιοχής, την επιχειρηματικότητα και το κόστος παραγωγής, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι να νησιά του Ν. Αιγαίου έχουν διαφορετική ανάπτυξη το καθένα.

Τέλος υποστήριξε την ανάγκη πού υπάρχει για ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών των μιρκομεσσαίων επιχειρήσεων στα μικρά νησιά, που με το πέρασμα τους στον ΟΑΕΕ τους επιβλήθηκε πρόστιμο της μη καταβολής, διότι δεν τους αναγνωρίστηκε η επιβολή των εισφορών στον ΟΓΑ πριν τη μεταφορά. Πρότεινε μάλιστα να υπάρξουν ρυθμίσεις των οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και μείωση τους αφού οι επιχειρήσεις στα νησιά είναι επί το πλείστον εποχιακές.

Πυρά κατά του Κυβερνώντος Κόμματος

Από την άλλη η Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη, έκανε τη δική της τοποθέτηση και αναφέρθηκε στον φόβο ερημοποίησης των νησιών λέγοντας ότι υπάρχει «εθνική ανάγκη να κατοικούνται τα νησιά του Αιγαίου».

Επισήμανε την υπακοή που δείχνουν τα συγκυβερνώντα κόμματα στην μνημονιακή πολιτική που τους επιβάλουν οι δανειστές, με αποτέλεσμα την απαξίωση της νησιωτικής Ελλάδας και τον ευτελισμό των νησιωτών. Η Βουλευτής αφού επέμεινε ότι τα νησιά έχουν εθνική σημασία, κατηγόρησε ευθέως το Υπουργείο Οικονομικών ως το κύριο υπεύθυνο για την αθλιότητα που βιώνουν σήμερα τα νησιά. Συμπλήρωσε ότι τα εκάστοτε μέτρα, όπως οι καταργήσεις των φορολογικών υπηρεσιών, επιβαρύνουν περισσότερο τα μικρά απομακρυσμένα νησιά και τους ελάχιστους επιχειρηματίες που αναγκάζονται να μετακινούνται για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Τέλος αναφέρθηκε στο πιο σημαντικό ζήτημα που είναι η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά, κάτι το οποίο έχει επιβάλει το καθεστώς του μνημονίου και θεωρείται εγκληματικό διότι δεν βοηθάει καθόλου στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Δεν ξέχασε να αναφερθεί εξονυχιστικά και σε θέματα που είναι αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας, όπως το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις λίστες των ΑΜΕΑ που περιμένουν να πιστοποιηθούν από το ΚΕΠΑ.

Οι Βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσων στήριξαν με σθένος τα συμφέροντας των νησιωτών και αναφέρθηκαν στον αγώνα τους για να κρατήσουν τα νησιά τους ζωντανά.

Ετικέτες: