Οι επενδυτές «σωτήρες»
- Τρίτη, 11 Μαρτίου, 2014 - 06:10
Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι βέλτιστες λύσεις σε τοπικό επίπεδο αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Περιφερειών και των Πόλεων της Ευρώπης, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, με τους εκπροσώπους Ευρωπαϊκών οργάνων από τη μία και της αυτοδιοίκησης από την άλλη, να εξετάζουν τις προοπτικές αντιμετώπισης της κρίσης και τις εναλλακτικές προτάσεις που θα λειτουργήσουν υπέρ της ανάκαμψης.
Η Διάσκεψη διοργανώθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ και την Περιφέρεια Αττικής, με τη στήριξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, του Γραφείου Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Με το Ευρωπαϊκό μοντέλο πολιτικής να καταρρέει, χωρίς να είναι ικανό πλέον να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες και το οποίο δεν μπόρεσε να δώσει αξιόπιστες λύσεις αντιμετώπισης της εκτεταμένης οικονομικής κρίσης, έγινε ακόμα μία συζήτηση διαπιστώσεων και κατάθεσης προβληματισμών, σχετικά με την επιλογή πολιτικών που κρίνονται ικανές να λειτουργήσουν αναπτυξιακά.
Το κύριο θέμα της Ευρωπαϊκής διάσκεψης, με τίτλο «Ευρωπαϊκή ανάκαμψη, τοπικές λύσεις», ήταν οι πολιτικές υπέρ μιας αναπτυξιακής πορείας των οικονομιών της Ευρώπης, ώστε μέσω αυτών να περιορισθεί η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πολιτικές επιχειρηματικής προτεραιότητας
Με την απλή παρατήρηση της σύνθεσης των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, αλλά και των καταγεγραμμένων τοποθετήσεων και παρατηρήσεων, γίνεται άμεσα αντιληπτή η προώθηση ιδιωτικών επιχειρηματικών σχεδίων, ως η σωτήρια πολιτική λύση.
Το πλήθος των εκπροσώπων ισχυρών επιχειρηματικών φορέων, η ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
Werner Hoyer, αλλά και οι τοποθετήσεις του συνόλου των ομιλητών επιβεβαιώνουν την επιλογή τακτικής των επενδύσεων, προς ενίσχυση της απασχόλησης, σαν μέσο αντιμετώπισης της κρίσης.
Σε αυτό τον σχεδιασμό και προς ενίσχυση των επενδυτικών προοπτικών, καλείται να συνδράμει και η αυτοδιοίκηση, καθώς μεγάλο μέρος των διευκολύνσεων θα πρέπει να δοθεί από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Γενικές τοποθετήσεις
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης, εμφανίστηκε υπέρμαχος της ενιαίας Ευρωπαϊκής πολιτικής, μιλώντας για «περισσότερη Ευρώπη, όπου η αλληλεγγύη θα είναι έμπρακτη και όχι διακηρυγμένη…μια κοινότητα κρατών με κοινή πορεία όσον αφορά την οικονομική, κοινωνική, πολιτική ασφάλεια και σταθερότητα για τους πολίτες».
Όσον αφορά δε στην Ελλάδα, έθεσε ρητορικά ερωτήματα για την σχέση της με τον ρόλο της Ευρώπης διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν η Ευρώπη να μην μπορεί να δώσει λύση στο 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, που αποτελεί η ελληνική οικονομία και αναλώνεται «σε μια άδικη, μονομερή και ηθικολογική αντιμετώπιση της κρίσης» και «πώς η Ευρώπη επιτρέπει φωνές να λοιδορούν τον ελληνικό λαό και να τον παρουσιάζουν ως το μαύρο πρόβατο της παγκόσμιας οικονομίας. Πώς δέχεται η Ευρώπη να στιγματίζονται λαοί, παραδόσεις, πολιτισμοί».
Ως απόλυτη προτεραιότητα της Ευρώπης έθεσε την αύξηση της απασχόλησης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, ο οποίος μίλησε για στήριξη της Ελλάδας, αρκεί να παραμείνει πιστή στα όσα οι δανειστές ορίζουν και ευσχήμως ονομάζονται μεταρρυθμίσεις, λέγοντας «Όλοι πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και εφόσον οι Έλληνες συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, θα πετύχουν βιώσιμη ανάπτυξη».
Εξέφρασε την πεποίθηση για θετική προοπτική της Ελλάδας και της Ευρώπης, αντιφάσκοντας όμως στον λόγο του καθώς είπε «Έπρεπε να μαζέψουμε πρώτα τα ελλείμματα και τις τράπεζες, γιατί πήραμε το μάθημά μας ότι ανάπτυξη με χρέη δεν είναι βιώσιμη. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας θα είναι καλό», χωρίς να εξηγήσει πως ενώ παραδέχεται πως δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με χρέη, τα οποία πνίγουν την Ελλάδα, θα μπορέσει η χώρα να έχει καλό μέλλον.
Η τοποθέτηση του Γ. Μαχαιρίδη
Στη Διάσκεψη των Περιφερειών συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος ενημερώνοντας για τα όσα απασχόλησαν, στάθηκε στη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος επενδύσεων και στη διαχείριση της κρίσης και των πόρων.
«Η μάχη κατά της ανεργίας, όπως τονίστηκε, πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδύσεων, αποσκοπώντας στην αξιοποίηση του τεράστιου ανθρώπινου κεφαλαίου. Μέσω της αειφόρου ανάπτυξης και των τεράστιων δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των Περιφερειών και των Δήμων, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό και φιλικό περιβάλλον επενδύσεων.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λειτουργία τους.
Όπως προτάθηκε, οι τοπικοί θεσμοί, οφείλουν να επικεντρωθούν σε τρεις βασικούς πυλώνες. Στις πολιτικές για την απασχόληση, η οποία αποτελεί εθνική αρμοδιότητά που θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις τοπικές ιδιαιτερότητες, στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και τέλος, στην καλύτερη συνεργασία των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης και στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα την κρίση και τους πόρους που διατίθενται μέσων των διαρθρωτικών ταμείων στις Περιφέρειες».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σε οικονομική ασφυξία οι Περιφέρειες
6 Σεπ. 2017 - 6:18 - Αυξάνεται η χρηματοδότηση των Περιφερειών
11 Ιαν. 2017 - 6:14 - Επιχείρηση «ανάπτυξη» για Δήμους και Περιφέρειες
6 Αυγ. 2013 - 6:00 - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο πρωθυπουργός διάβασε τους μπλε φακέλους του 2019
23 Δεκ. 2024 - 19:26 - Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν
23 Δεκ. 2024 - 17:21