Νέος δημοτικός συνδυασμός στην Πάρο

Πάρος Νέα Πνοή

  • Τρίτη, 11 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Ένας νέος δημοτικός συνδυασμός κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές στην Πάρο, η '' Πάρος Νέα Πνοή''. Μέσω του προσωπικού του email δημοσιοποίησε την ιδρυτική Διακύρηξη Αρχών και θεσμών του συνδυασμού, ο Γιάννης Μαούνης.

Στην ιδρυτική διακήρυξη ο συνδυασμός αναφέρεται στους δυσμενείς καιρούς που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η χώρα μαστίζεται από οικονομική και κοινωνική κρίση με άμεσο αποδέκτη τον πολίτη, ο οποίος προσπαθεί να καθημερινά να επιβιώσει, με μία κρίση που είναι κυρίως ''αξιακή''.

Η χώρα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως αυτή της κατάρρευσης του τεχνικού και πολιτικού συστήματος και των συντεχνιών. Είναι σημαντικό οι μικροπολιτικές και η εξυπηρέτηση των ατομικών συμφερόντων να περιθωριοποιηθούν, για να υπάρξει δράση με μοναδικό στόχο την θεμελίωση ενός ισχυρού μέλλοντος με προοπτικές για τους νέους, που πληρώνουν ακριβά την κρίση αφού τους κόβει τα φτερά και τους αναγκάζει να μεταναστεύσουν για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον, ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών τους τη δεκαετία του ‘50.

Το αυτοδιοικητικό σύστημα δεν θα έπρεπε να τρομάζει κανέναν αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι πολύπλοκο και δυσλειτουργικό. Το αντίθετο οι πεποιθήσεις, οι ιδέες και οι στόχοι του πολιτικού προσωπικού θεωρούνται λαβυρινθώδεις.

Ζήτημα μείζονος σημασίας θα έπρεπε να είναι η απορρόφηση και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι με κοινωνικές δράσεις μέσα από τη δύναμη της νιότης και της παιδείας έχουν προβάλει ιδέες, λύσεις και προτάσεις για την ποιοτική αναβάθμιση του νησιού της Πάρου. Σε ένα τέτοιο δυναμικό θα έπρεπε να στηριχτεί όποιος κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και κριθεί κατάλληλος για να διαχειριστεί τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Τον λόγο και τη δύναμη για να επιλέξουν τον κατάλληλο τον έχουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Σύμφωνα με τον νέο συνδυασμό ο συνδετικός κρίκος που ενώνει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνδημιουργία είναι η συμφωνία των θεμελιωδών αρχών και αξιών.

Ως πρώτο στόχο που θέτει ο νέος δημοτικός συνδυασμός '' Πάρος Νέα Πνοή'' είναι να καταφέρει να κάνει όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στο τρίπτυχο ισονομία, ισοπολιτεία, διαφάνεια. Διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου θα αναλαμβάνουν όλοι ενεργό ρόλο με ίσους όρους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τουρισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την παράδοση και τον πρωτογενή τομέα, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των πλεονεκτήματων του νησιού αλλά και προβολής της ταυτότητας του.

Επίσης γίνεται αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης φορέων πολιτισμού, όπου θα συμμετάσχουν άτομα με γνώσεις και διάθεση για δουλειά, που θα μπορούν να συνεργάζονται, διότι αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για να υπάρξει επιτυχία και αναπτυχθεί το νησί.

Βέβαια το πιο σημαντικό για τον συνδυασμό είναι το όραμα, διότι αν έχεις όραμα έχεις στόχους και οι στόχοι οδηγούν στην επιτυχία. Ένας στόχος είναι η εύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων για τα σημαντικά προβλήματα που βιώνει ο τόπος, αλλά και η επίτευξη της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας. Για να υπάρξει όμως βιωσιμότητα θα πρέπει να δοθεί βάση στην προώθηση του τουρισμού και των πλεονεκτημάτων του νησιού, να βρεθεί πολιτισμικό κεφάλαιο μέσω αξιοποίησης των εγκαταλειμμένων αρχαίων λατομείων, αλλά και η προβολή του θρησκευτικού τουρισμού.

Ετικέτες: