Η αποδυνάμωση των δομών υγείας των νησιών

  • Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Ο ευρωβουλευτής του Σύριζα, Νίκος Χουντής, απευθυνόμενος στην Ευρωπαική Επιτροπή Υγείας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήμτα για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα υγείας στην νησιωτική Ελλάδα και κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων.

Η υπάρχουσα κατάσταση

Ο κ. Χουντής αναφέρθηκε στις μειώσεις που έχει υποστεί ο προϋπολογισμός του τομέα της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρη την νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στα 24 νησιά των Κυκλάδων, εκ των οποίων τα πέντε παραμένουν χωρίς γιατρό. Από την άλλη υπάρχουν άλλα μικρά νησιά στα οποία υπηρετούν γιατροί με προσωρινές μεταθέσεις και αναγκάζονται να κάνουν εικοσιτετράωρες εφημερίες και να υπερφορτώνονται με αρμοδιότητες επιπλέον των καθηκόντων τους.

Σε ότι αφορά στα Πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας των μεσαίων νησιών, ο ευρωβουλευτής ενημέρωσε, ότι στελεχώνονται από ελλιπή προσωπικό, όπως συμβαίνει και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των μικρότερων νησιών στις Κυκλάδες. Παράλληλα καταγγέλλει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε το ποσό 14 εκ. ευρώ για τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου νοσοκομείου, το οποίο πλέον έχει φτάσει στο σημείο να μην λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, αναφερόμενος στο νοσοκομείο της Σαντορίνης που παραμένει ανενεργό.

Εκτός των άλλων τόνισε ότι η κατάργηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των κατοίκων, αναγκάζοντας έτσι τους ασφαλισμένους να απευθύνονται για την εξυπηρέτηση τους σε άλλα γειτονικά νησιά ή ακόμα και στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η τσέπη τους, ειδικά όταν η μετακίνηση τους γίνεται με ιδιωτικά σκάφη.

Στην τοποθέτηση του συνέχισε λέγοντας ότι σύμφωνα με την φιλοσοφία της Ένωσης η οποία υποτίθεται προωθεί την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή των νησιωτικών, διασυνοριακών και ορεινών περιοχών και λαμβάνοντας υπόψη το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναφέρει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως ο χαρακτήρας των περιοχών, έτσι ώστε να προωθούνται ειδικά μέτρα αντιστάθμισης των φυσικών μειονεκτημάτων στα κριτήρια επιλογής σχεδίων. Κάτι φυσικά που δεν υλοποιείται στη πράξη.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα

Για τα παραπάνω απευθύνθηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή ρωτώντας αν η δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες υγείας μιας Περιφέρειας, που διαθέτει απόλυτα νησιωτικό χαρακτήρα, συνάδει με την εικόνα που προωθεί η Ένωση περί ευρωπαϊκής συνοχής, ανάπτυξης των περιφερειών και άρσης της απομόνωσης των νησιών.

Τέλος, ζητά από την επιτροπή να ανακοινώσει τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με στόχο την αύξηση του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού, για να μπορέσουν οι μονάδες υγείας να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες στα νησιά των Κυκλάδων και στη νησιωτική Ελλάδα.

Ετικέτες: