Συνέντευξη με τον υποψήφιο του συνδυασμού '' Η Σύρος που αξίζουμε'' Δ. Αρβανίτη

Να δοθεί χώρος στους νέους

  • Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ''Τερψιχόρης'', Δημήτρης Αρβανίτης και υποψήφιος με το συνδυασμό του Γιώργου Μαραγκού, παρουσιάζει τις απόψεις και τις θέσεις του γύρω από τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, εν όψει των δημοτικών εκλογών.

Τι σας εκφράζει στον συνδυασμό του κ. Μαραγκού και τον επιλέξατε ώστε να κατεβείτε στο ψηφοδέλτιο του;

Καταρχήν εκλέχτηκα πρόεδρος '' Τερψιχόρης'' διότι αποφάσισα εν μία νυκτί ότι από τον καναπέ δεν μπορώ να αλλάξω καμία κατάσταση και ότι έπρεπε να ενδιαφερθώ επιτέλους για τα κοινά της Σύρου, διότι δυστυχώς η Σύρος πάει όλο και πιο πίσω αντί για μπροστά. Απλά ο συνδυασμός του κ. Μαραγκού μου έδωσε ένα όραμα ότι το νησί μπορεί να ανακάμψει. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που δυστυχώς απλά ακούγαμε λόγια χωρίς καμία υλοποίηση, έκρινα πως είναι εφικτοί οι στόχοι που έχει θέσει να γίνουν πραγματικότητα και πάνω σ’ αυτό ήθελα να συμμετέχω και εγώ.

Ποια είναι τα προβλήματα μείζονος σημασίας στον επιχειρηματικό τομέα του νησιού;

Να διευκρινίσω ότι εμείς, ως επιχειρηματικός κόσμος του νησιού, δεν ζητήσαμε ποτέ από τη δημοτική αρχή ανέφικτα πράγματα. Το μόνο που επιδιώξαμε ήταν συνεργασία και μια στοιχειώδης βοήθεια. Αυτό που θέλαμε ήταν να στρωθεί ο δρόμο ώστε εμείς οι επιχειρηματίες να μπορέσουμε να βαδίσουμε πάνω σ αυτόν. Δυστυχώς με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε πως ο λόγος μας δεν εισακούστηκε από κανέναν. Από εκεί και πέρα η άποψη μου είναι ότι για να ανακάμψει το νησί υπάρχει μόνο μία λύση. Να δώσουμε βάση στον τουρισμό. Για μένα είναι μονόδρομος. Και δυστυχώς δεν έχουμε δει σημάδια ότι κάποιοι άνθρωποι μέχρι τώρα κλείνουν ως προς αυτόν τον δρόμο. Ο κ. Μαραγκός έθεσε κάποιους στόχους πάνω στον τουρισμό, μας βρήκε όλους σύμφωνους και γι’ αυτό αποφάσισα να κατέβω με τον συνδυασμό του.

Δηλαδή χρεώνετε κάπου συγκεκριμένα τις ευθύνες είτε αυτό αφορά στον εμπορικό κόσμο είτε την αυτοδιοίκηση;

Ναι. Διότι κατά τη δική μου άποψη δεν υπήρχε ουσιαστική τουριστική επιτροπή. Για μένα ήταν ένας θεσμός που απλά ακουγόταν ότι υπήρχε και όταν τα μέλη αυτής της τουριστικής επιτροπής πρακτικά δεν κάνουν κάτι ώστε να έρθουν σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό τομέα του νησιού από κει και πέρα αυτομάτως δεν υφίσταται ο θεσμός. Εμείς ζητάμε μια συνεργασία με τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο και με το εμπορικό επιμελητήριο και προσπαθούμε να έρθουμε σε συνεννόηση ώστε το νησί να ανακάμψει και να μην χρειάζεται να κυνηγάμε τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Στους δείκτες μέτρησης πέρσι σημειώθηκε αύξηση 8 % στο μικρότερο νησί των Κυκλάδων όταν την ίδια στιγμή εμείς είχαμε μια πτώση διανυκτερεύσεων 40%. Αυτό σημαίνει πως οι δημοτικές αρχές δεν έκαναν αυτό που έπρεπε.

Ποιες προτεραιότητες θέτετε και τι προτείνετε επί της ουσίας;

 

Πρέπει να δούμε το θέμα της μαρίνας στα Λαζαρέτα, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα κρουαζιερόπλοια, ένας τομέας που δυστυχώς έχουμε αμελήσει κα δεν έχουμε δώσει το βάρος που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να ανακοινώνει η Μύκονος 470 κρουαζιέρες σε αντίθεση με τη Σύρο, που σύμφωνα με το πρόγραμμα του Λιμεναρχείου, είναι γύρω στις 80, από τις οποίες τα περισσότερα είναι μικρά σκάφη που ναι μεν χρειάζονται αλλά δεν είναι το μόνο επιθυμητό.

Η έλλειψη εμπειρίας στα αυτοδιοικητικά λειτουργεί υπέρ ή κατά έναντι άλλων ατόμων που προβάλουν έργο χρόνιας εμπειρίας στον αυτοδιοικητικό χώρο;

Πιστεύω ότι το θέμα εμπειρίας ναι μεν πρέπει να υπάρχει αλλά στη δική μας αυτοδιοίκηση η εμπειρία όσων υπήρχαν μέχρι τώρα έδειξε πώς είχαν λάθος κατεύθυνση. Η τοπική αυτοδιοίκηση της Σύρου χρειάζεται άτομα με νέες ιδέες, νέα μυαλά και νέους ανθρώπους σε συνεργασία με κάποια στελέχη που θα βοηθήσουν με την εμπειρία τους. Μάλιστα κάποιοι από τους παλιούς θα πρέπει να αποχωρήσουν και να αναλάβει η νεολαία ώστε να προχωρήσει το νησί μπροστά.

 

Ετικέτες: