Οι θέσεις του συνδυασμού ''ΕΜΕΙΣ'' πάνω σε καίρια θέματα

Ενάντια στο νέο δρόμο αεροδρομίου Οίας

  • Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Με κατάθεση ψηφίσματος, ζήτησε ο υποψήφιος συνδυασμός Θήρας ''ΕΜΕΙΣ'', την άμεση παύση των εργασιών για το νέο δρόμο αεροδρομίου- Οίας, στη Σαντορίνη.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα οι πολίτες της Θήρας απαιτούν την άμεση παύση των εργασιών και την οριστική ανάκληση του νέου δρόμου, με κύρια αιτιολογία την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου του νησιού.

Όπως οι ίδιοι επισήμαναν, βάσει νόμου είναι αρμοδιότητα του κράτους να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον και υποχρεούται να προβεί σε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα στα πλαίσια της αρχής της αειφορίας.

Είναι γνωστό ότι το πολιτιστικό, ιστορικό, φυσικό και περιβαλλοντικό κεφάλαιο της Σαντορίνης είναι αμύθητης αξίας, γι’ αυτό ο σχεδιασμός του οδικού δικτύου θα πρέπει να γίνεται με βάση το υπάρχον περιβάλλον, να ενσωματώνει την παρουσία του και όχι να την απειλεί.

Ο υποψήφιος συνδυασμός υποστηρίζει ότι η μελέτη για τον συγκεκριμένο δρόμο έγινε αγνοώντας την ειδική κυκλοφοριακή μελέτη, την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τα ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια. Ενδεικτικά η μελέτη της εταιρείας περιλαμβάνει μόνο το 35% του υπάρχοντος οδικού δικτύου, ενώ το υπόλοιπο θα αποτελείται από νέες χαράξεις.

Αναλυτικότερα, στη μελέτη για την υλοποίηση του έργου προβλέπονται ορύγματα βάθους έως δέκα μέτρα, κόψιμο του βουνού με επιχώματα που θα φτάσουν τα 8,5 μέτρα, μετακίνηση 255κ μ πολύτιμης θηραϊκής γης, μπάζωμα δεκάδων μη καταγραμμένων ρεμάτων και απαλλοτρίωση 112 αμπελώνων. Διευκρινίζεται ότι το έργο θα είναι ορατό στους οικισμούς του Καρτεράδου, των Φηρών, του Βουρβούλου και της Οίας, κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά και της νύχτας, μετά από την πρόβλεψη για φωτοδότηση του με προδιαγραφές εθνικού δρόμου.

Το νησί της Θήρας παράγει 3 προϊόντα τα οποία αποτελούν τις εξαγωγικές αιχμές της χώρας, με τα παγκοσμίου φήμης κρασιά και το περιβάλλον που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από όλη την υφήλιο. Παράλληλα τονίζουν ότι το έργο θα λειτουργήσει αρνητικά στην εικόνα του νησιού που θα χάσει την επιβλητικότητα του.

Για τους παραπάνω λόγους ο Συνδυασμός καλεί το Δήμο Θήρας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους φορείς του νησιού να εκφράσουν την αντίθεση τους στην υλοποίηση του και να μην παραμείνουν ''θεατές'' στην καταστροφή του τόπου τους.

Το ΕΜΕΙΣ τοποθετείται και για την υγεία

Εκτός των άλλων το ΕΜΕΙΣ εξέδωσε άλλο ένα ψήφισμα όπου καταγγέλλει τις μνημονιακές πολιτικές της Κυβέρνησης που οδηγούν στη συντριβή της δημόσιας υγείας, στερώντας από τους πολίτες το κοινωνικό δικαίωμα της πρόσβασης στη δημόσια δωρεάν υγεία. Ο Δημοτικός συνδυασμός δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για να επιτύχει την υγειονομική θωράκιση του νησιού, απαιτώντας να λειτουργήσει το νοσοκομείο με δημόσιο χαρακτήρα και να εξασφαλιστεί η δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας. Επίσης καταγγέλλεται η δημοτική αρχή του νησιού ότι έχει αμελήσει το ζήτημα της λειτουργίας του νοσοκομείου και δεν έχει εκπονήσει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, αφήνοντας έτσι την κεντρική εξουσία να λειτουργεί αυτοβούλως και χωρίς καμία αντίσταση, με μοναδικό θύμα την τοπική κοινωνία. Για την εύρεση λύσης έχει διοργανωθεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 30 Μαρτίου και ώρα 11π.μ. με την παρουσία όλων των πολιτών της Θήρας.

Ετικέτες: