Ενεργειακές επενδύσεις
- Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2014 - 06:10
Οι εγκαταστάσεις των μεγάλων αιολικών πάρκων σε Πάρο και Νάξο παίρνουν πλέον τον δρόμο της υλοποίησης κατόπιν της έγκρισης που έλαβε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, για την κρατική συγχρηματοδότηση των δύο έργων, που συγκαταλέγονται στις έξι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις για εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας.
Με την κύρωση αλληλένδετων νομοσχεδίων, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη θερινή ραστώνη, περνά από το θερινό τμήμα της Βουλής, σχεδόν απαρατήρητες όλες εκείνες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υλοποιούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και αφορούν σε παραχωρήσεις προς ιδιώτες του συνόλου σχεδόν του δημόσιου πλούτου.
Μετά τις νέες διατάξεις, για τις τουριστικές επενδύσεις, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό με τις παραχωρήσεις αιγιαλών, την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» με την πώληση του μεγαλύτερου ενεργειακού φορέα, ακολούθησε και η ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων στον χώρο των ΑΠΕ, υλοποιώντας την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που απαιτούν οι δανειστές.
Η Βουλή με την υπερψήφιση εκ μέρους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. του επενδυτικού νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που παρέχει επιδοτήσεις σε ιδιώτες επενδυτές 65 εκ. ευρώ και φοροαπαλλαγές 28,131 εκ. ευρώ, προχώρησε στην κύρωση των 6 επενδυτικών προτάσεων, που σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «αναμένεται να συντελέσουν σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της Περιφέρειας».
Μπορεί εκ μέρους της κυβέρνησης να παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση αλλά και χρηματοδότηση προς τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς θεωρεί πως «η επιχειρηματική δραστηριότητα καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός μοχλός ανάπτυξης που θα συντελέσει σημαντικά στη συνολική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και θα αποτελέσει κύριο παράγοντα της αντιμετώπισης της ανεργίας, με τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας», όμως από τα συγκεκριμένα 6 επενδυτικά σχέδια δημιουργούνται μόνο μία θέση εργασίας σε κάθε ένα από αυτά.
Νησιωτικά πάρκα
Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια αφορούν στην δημιουργία βιομηχανικών αιολικών πάρκων, μεταξύ των οποίων τα δύο βρίσκονται στα νησιά των Κυκλάδων Πάρο και Νάξο.
Πρόκειται για το αιολικό πάρκο στην Πάρο της «Αιολικό Πάρκο Γούλες Α.Ε.» και το αιολικό πάρκο στη Νάξο της «Αιολογικό Πάρκο Δίστομο Α.Ε.».
Να υπενθυμιστεί πως το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ήδη προχωρήσει, από τον Δεκέμβριο του 2013, στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων των αιολικών σταθμών σε 4 νησιά των Κυκλάδων Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο, που πλέον προχωρά η υλοποίηση τους, αγνοώντας το πλήθος των αντιδράσεων που εξέφρασαν τοπικοί, κοινωνικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς.
Ήδη υπήρξαν αρνητικές γνωμοδοτήσεις εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ εκ μέρους των Δήμων και άλλων φορέων κατατέθηκαν προσφυγές ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που όμως δεν ελήφθησαν υπόψη.
Από τη συνολική παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 218,5 MW από τα 4 αιολικά πάρκα, το αιολικό πάρκο της Πάρου θα είναι ισχύος 27,6 MW και της Νάξου θα είναι ισχύος 36,8 MW.
Όσον αφορά στις οικονομικές διευκολύνσεις που θα λάβουν, η κρατική επιχορήγηση για κάθε ένα από αυτά είναι της τάξης των 7,5 εκ. ευρώ, με παράλληλη ενίσχυση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ, ενώ οι φοροαπαλλαγές τους ανέρχονται στα 2,5 εκ. ευρώ.
Αντιδράσεων συνέχεια
Σε τοπικό επίπεδο, έντονη αντίδραση εκφράστηκε από τον περιφερειακό συνδυασμό της «Νησιωτικής Ανατροπής», που επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο που προωθεί τις ΑΠΕ χωρίς να λαμβάνει υπόψη του «τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εμπειρία και την αποτυχία των ΒΑΠΕ, τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών και την περιβαλλοντική καταστροφή που αυτά συνεπάγονται».
Διατυπώθηκαν δε συγκεκριμένα ερωτήματα και εκφράστηκαν απορίες κατά «πόσο μπορούν να θεωρούνται «ώριμα και αξιολογημένα» έργα τα οποία βρίσκουν τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντίθετες και με ποια κριτήρια και για ποια συμφέροντα αξιολογούνται.
Επίσης πώς νοείται η «ενίσχυση οικονομικής δραστηριότητας της Περιφέρειας» με τις 2 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, όπως και πώς καθίσταται η επιχειρηματικότητα «εξαιρετικά σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και θα συντελέσει σημαντικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας», με την επιδότηση από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τον παράλληλο στραγγαλισμό οποιασδήποτε εναλλακτικού σχεδιασμού για καθαρή ενέργεια σε μικρομεσαία κλίμακα, με τοπικό σχεδιασμό και με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον».
Γίνεται δε έκκληση προς «όλους τους πολίτες να διατρανώσουν την αντίθεση τους στα «επενδυτικά» σχέδια και να αποτρέψουν την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα προκληθεί», όπως επίσης και το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει αρχές Ιουλίου, να πάρει σαφή θέση, ενημερώνοντας τους κατοίκους των νησιών και εντείνοντας την αντίδρασή του».
Πέραν όμως των ερωτημάτων που τέθηκαν από τον περιφερειακό συνδυασμό, υπάρχουν θολά σημεία στο εάν και κατά πόσον θα εμπλέκονται οι Δήμοι σε αυτή την διαδικασία, αλλά και ποια θα είναι τα πραγματικά οφέλη, εάν αυτά υπάρχουν, των τοπικών κοινωνιών, που θα υποστούν το σύνολο των επιπτώσεων που οι εν λόγω επενδύσεις θα επιφέρουν.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί για ΑΠΕ σε μη διασυνδεδεμένα νησιά της Ελλάδας
24 Δεκ. 2021 - 6:27 - Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Μύθοι και Αλήθειες
14 Δεκ. 2018 - 6:17 - Μείωση του κόστους στις επενδύσεις ΑΠΕ
4 Ιουλ. 2018 - 6:25 - Επιστρέφονται στους καταναλωτές ρεύματος τα ποσά από τις ΑΠΕ
29 Φεβ. 2016 - 6:20 - Δάση ανεμογεννητριών
9 Απρ. 2014 - 6:10