Κοινοβουλευτική παρέμβαση Π. Ρήγα για τα ορυχεία σμύριδας στη Νάξο

Επαναλειτουργία και αύξηση ποσότητας εξόρυξης

  • Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Επανέρχεται το ζήτημα της ανάγκης για άμεση επαναλειτουργία των ορυχείων σμύριδας στη Νάξο και αύξησης της ποσότητας εξόρυξης της, με τον βουλευτή Κυκλάδων, Παναγιώτη Ρήγα, να καταθέτει έγγραφη αναφορά του Συνδέσμου Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, προκειμένου να ζητήσει την άμεση παρέμβαση του σχετικά με το θέμα.

Στόχος η αυξανόμενη πορεία του μεταλλεύματος

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο κ. Ρήγας τόνισε τόσο την ανάγκη για άμεση επαναλειτουργία των ορυχείων Σμύριδας, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των ορυχείων, δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος αγοράς σμύριδας κατά την τρέχουσα περίοδο, όσο και την επιτακτική ανάγκη για αύξηση της ποσότητας εξόρυξης της.

Αναλυτικότερα, ο βουλευτής Κυκλάδων ζήτησε να ληφθεί μέριμνα ώστε να αυξηθεί στους 8.100 τόνους κατ’ ελάχιστο η ποσότητα που θα παραλάβει το Δημόσιο, με στόχο την αυξανόμενη πορεία του μεταλλεύματος προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονομίας αλλά και των σμυριδεργατών της Ορεινής Νάξου, που αποτελούν μία από τις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες του νησιού. Η τοπική κοινωνία του νησιού στηρίζεται στην εξόρυξη του εν λόγω μεταλλεύματος, καθώς μέσω της εν λόγω δραστηριότητας ενισχύεται και η τοπική οικονομία.

Γνωστό άλλωστε είναι ότι στο παρελθόν, το μείζονος σημασίας πρόβλημα των ορυχείων της Σμύριδας Νάξου, έχει απασχολήσει επανειλημμένως, καθώς παρατηρούνταν απουσία νέων εργατών στα ορυχεία, κάτι το οποίο συνέβαλε στην εγκατάλειψη αυτού του σπάνιου μεταλλεύματος.

Ετικέτες: