«Έξυπνοι» μετρητές
- Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2014 - 06:10
Μεταβολή των δεδομένων ως προς τις μετρήσεις της κατανάλωσης ρεύματος, με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών-«έξυπνων» μετρητών, που θα αντικαταστήσουν τα ρολόγια της ΔΕΗ, με την προκήρυξη πιλοτικού προγράμματος, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση 200.000 μετρητών σε οικίες και καταστήματα.
Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών που αφορούν στην τιμολόγηση ηλεκτρικού ρεύματος, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού, για τους ηλεκτρονικούς μετρητές κατανάλωσης ρεύματος, με προοπτική εφαρμογής των πολυζωνικών τιμολογίων.
Τα νέα τιμολόγια θα προκύπτουν από τις διαφορετικές καταναλώσεις που θα καταγράφονται στη διάρκεια της ημέρας, με αντίστοιχες διαφορετικές χρεώσεις, ιδιαιτέρως ακριβείς ως προς τα στοιχεία κατανάλωσης.
Η εν λόγω εφαρμογή αποτελεί υποχρέωση της χώρας, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας που ορίζει στο σύνολο των κρατών μελών να έχει προχωρήσει, έως το 2018, η αντικατάσταση τουλάχιστον του 80% των συμβατικών μετρητών με νέους ηλεκτρονικούς.
Τρία νησιά των Κυκλάδων στο πιλοτικό πρόγραμμα
Το πιλοτικό έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 86,5 εκ. ευρώ, θα αποτελέσει και τη βάση για το τελικό έργο αντικατάστασης των συνολικά 7 εκατ. μετρητών χαμηλής τάσης της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ.
Ένα μέρος του έργου, ύψους 57 εκ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, και θα αφορά στην αντικατάσταση των μονοφασικών και τριφασικών μετρητών των συνδέσεων χαμηλής τάσης.
Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του ΔΕΔΔΗΕ, από τους πρώτους 200.000 μετρητές, υποχρεωτικά οι 60.000 θα τοποθετηθούν στον Νομό Ξάνθης, 80.000 στα νησιά του Β. Αιγαίου Λέσβο, Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο, 20.000 στη Λευκάδα, 7.000 στην Αττική, 3.000 στην Κεντρική Μακεδονία και προαιρετικά επιπλέον 30.000 σε τρία νησιά των Κυκλάδων.
Εξ αυτών 17.000 μετρητές θα τοποθετηθούν στη Σαντορίνη, 10.000 στη Μήλο και 3.000 στην Κύθνο.
Ο ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση δημιουργίας και λειτουργίας κέντρου τηλεμέτρησης για τον έλεγχο των πρώτων 200.000 σημείων μέτρησης, λαμβάνοντας, μέσω ασύρματης τεχνολογίας, τα στοιχεία κατανάλωσης από τους «έξυπνους» μετρητές.
Η εγκατάσταση των ψηφιακών μετρητών πρακτικά σημαίνει ότι η τιμολόγηση θα είναι ανάλογη της κατανάλωσης, θα περιοριστεί το απασχολούμενο προσωπικό στις καταμετρήσεις των ρολογιών και ο καταναλωτής θα έχει άμεση ενημέρωση για την κατανάλωση του.
Τα νέα στοιχεία θα δώσουν την δυνατότητα στο μέλλον να εκδίδονται τιμολόγια ρεύματος μεταβαλλόμενου κόστους, ενώ ως κίνητρο θα λειτουργεί προς τους καταναλωτές η μείωση του τιμολόγιου μέσω της μειωμένης κατανάλωσης.
Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας θα αποστέλλει, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο, ειδοποίηση στον καταναλωτή για την κατανάλωση ρεύματος που έχει κάνει, για διακοπές ρεύματος που έχουν προγραμματιστεί, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους του καταναλωτή, των στοιχείων που αφορούν στην κατανάλωση του για διάστημα έως και πριν 2 χρόνια, με ανάλυση της κατανάλωσης ανά μήνα.
Όλα τα στοιχεία δε της κατανάλωσης θα εμφανίζονται και στην ηλεκτρονική οθόνη που θα εγκατασταθεί στο εσωτερικό του σπιτιού του και θα συνδέεται με τον μετρητή.
Τι προβλέπει το έργο
Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τον ΔΕΔΔΗΕ για την ολοκλήρωση του πιλοτικού έργου, προβλέπονται για την τηλεμέτρηση και διαχείριση της ηλεκτρικής κατανάλωσης συγκεκριμένες παροχές και εγκαταστάσεις.
Επίσης για την λειτουργία του συστήματος απαιτούνται περί τις 200.000 μονοφασικοί και τριφασικοί ηλεκτρονικοί μετρητές χαμηλής τάσης, όπως και η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, για την καταγραφή της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και ηλεκτρονικές οθόνες για την απεικόνιση ενεργειακών δεδομένων.
Τοποθέτηση κεντρικών συστημάτων σε υποσταθμούς, για την συλλογή των δεδομένων των μετρήσεων σε 300.000 μετρητικά σημεία.
Τόσο το κύριο όσο και το εφεδρικό σύστημα συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων των 300.000 μετρητικών σημείων, θα βρίσκονται στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι μετρητές, τα μετρητικά σημεία και τα κεντρικά συστήματα θα επικοινωνούν με τις γραμμές διανομής και τους συγκεντρωτές που θα τοποθετηθούν σε κάθε υποσταθμό μέσης και χαμηλής τάσης, με την τεχνολογία Power Line Carrier.
Ανά 15 λεπτά θα γίνεται η μέτρηση της κατανάλωσης, θα συγκεντρώνουν στοιχεία οι μετρητές, τα οποία θα αποστέλλονται είτε μέσω δικτύου ασύρματης κινητής τηλεφωνίας ή των δικτύων της ΔΕΗ και από τους υποσταθμούς με οπτική ίνα ή μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ.
Η υλοποίηση του έργου πρόκειται να γίνει σε δύο φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη που θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εννέα μηνών, θα αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία 10.000 μετρητικών σημείων και αντίστοιχων οικιακών οθονών και η δεύτερη φάση, που θα ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών, θα αφορά στην εγκατάσταση 160.000 μετρητών και των οικιακών οθονών.
Πρόκειται δηλαδή για την πλήρη κάλυψη του έργου εντός 2 ετών, περίοδος που θα ξεκινήσει να μετρά από την ημερομηνία ανάθεσης του έργου και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2017.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οι νέες προκλήσεις στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
26 Σεπ. 2017 - 6:26 - Ενεργειακή επάρκεια των νησιών
3 Ιουν. 2016 - 6:10 - Υπουργική αντίδραση
16 Μαρ. 2015 - 6:20 - Νέες αυξήσεις ρεύματος
11 Σεπ. 2014 - 7:35 - Αναπροσαρμογές στις τιμές ρεύματος
22 Ιουλ. 2014 - 6:10