Δεσμεύσεις απολύσεων
- Παρασκευή, 29 Αυγούστου, 2014 - 06:10
Με επίκεντρο τις χιλιάδες απολύσεις στις οποίες υποχρεούται να προχωρήσει η κυβέρνηση, θα διεξαχθεί εντός της πρώτης εβδομάδας στο Παρίσι η συνάντηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων με το κλιμάκιο της τρόικας.
Στα πλαίσια του τακτικού ελέγχου, στον οποίο προχωρούν οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των δανειστών, τέσσερεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης θα μεταφέρουν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που θα πείσουν για την τυπική εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Η διενέργεια των ελέγχων εκτός Ελλάδας, προέκυψε κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού και κατόπιν ανάλογων διατυπώσεων εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μεταβολή των διαδικασιών ελέγχου και πρόκειται για μία πολιτική κίνηση που απομακρύνει από την καθημερινότητα των πολιτών την εικόνα των ελεγκτών της τρόικας, στην δύσκολη αυτή πολιτικά περίοδο που πληθαίνουν οι φωνές για πτώση της κυβέρνησης με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο Παρίσι πρόκειται να μεταβούν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, καθώς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.
Πρόκειται για τους υπουργούς των πλέον ευαίσθητων υπουργείων, που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος τήρησης των υποχρεώσεων έναντι των δανειστών, καθώς είναι αυτοί που προωθούν και τις μεγαλύτερες ανατροπές βάσει του μνημονιακού σχεδιασμού.
Δεσμεύσεις
Οι υπουργοί θα πρέπει να πείσουν τους πιστωτές της χώρας για τις ενέργειες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει και ποιες έχουν δρομολογηθεί ώστε να λήξει η κυβερνητική υποχρέωση για την επίτευξη του στόχου, έως το τέλος του χρόνου, των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο κατά την διετία 2013-2014.
Αυτή ήταν άλλωστε και δημόσια δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπενθύμισε σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση πως πρόκειται για κυβερνητική δέσμευση έναντι της τρόικας.
Ο υπουργός είπε πως «ο στόχος των απολύσεων πρέπει να εκπληρωθεί γιατί αποτελεί Κυβερνητική δέσμευση και μας επιτρέπει να μη γίνουν άλλες».
Σε μία προσπάθεια αιτιολόγησης δε εφαρμογής αυτών των μέτρων στα πλαίσια των υποχρεώσεων έναντι των δανειστών, ο υπουργός ανέφερε πως η θετική έκβαση εκ μέρους όλων των υπουργείων θα δώσει στη κυβέρνηση τη δυνατότητα να θέσει και τα θέματα των φορελαφρύνσεων,
Εν ολίγοις προέβαλε την άποψη ότι θα πρέπει να αποδειχθεί εκ μέρους της κυβέρνησης η τυπικότητα της στην εφαρμογή των όσων έχει υποχρεωθεί από την τρόικα να εφαρμόσει ώστε να δικαιούται να θέσει θέμα, για το οποίο είναι αμφίβολο εάν θα λάβει έγκριση, θετικών πολιτικών μέτρων.
Όσον αφορά στις κατηγορίες του Δημοσίου, από τις οποίες θα αντληθεί ο μεγάλος αυτός αριθμός υπαλλήλων προς απόλυση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «Τρεις είναι οι μεγάλες κατηγορίες που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον αριθμό. Υπάλληλοι οι οποίοι προέρχονται από το καθεστώς της διαθεσιμότητας και δεν θα επανατοποθετηθούν, υπάλληλοι οι οποίοι προέρχονται από ΝΠΙΔ των οποίων το μέγεθος πρέπει να περιοριστεί – αυτή η δεξαμενή είναι μικρότερη –, πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι καθώς και όσοι είχαν πλαστά δικαιολογητικά».
Στον αριθμό των απολύσεων, η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπεριληφθούν και οι 2.000 αποχωρήσεις των υπαλλήλων που εργάζονταν υπό καθεστώς προστασίας στο Δημόσιο, με τον υπυοργό να σημειώνει «Βέβαια εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε να αναγνωριστούν ως απολυμένοι όσοι υπάλληλοι είχαν παραμείνει στο Δημόσιο με καθεστώς προσωρινής προστασίας για πολλά χρόνια».
Ειδική αναφορά έγινε από τον υπουργό και στους ελέγχους των ελεγκτών του Δημοσίου, από τους οποίους προέκυψαν στοιχεία παραποίησης στις μετατροπές των συμβάσεων, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει επ’ αυτού ότι «Υπήρχαν μαϊμουδιές σε μετατροπές συμβάσεων. Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του προεδρικού διατάγματος. Υπήρχαν μετατροπές που έγιναν με αποφάσεις ενός ΔΣ μιας δημοτικής επιχείρησης. Ανακαλύπτουμε πολλές αμαρτίες του παλιού πελατειακού κράτους».
Πάντως στελέχη του υπουργείου δηλώνουν πεπεισμένα πως ο συγκεκριμένος στόχος πρόκειται να επιτευχθεί, γεγονός που θα απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων απολύσεων εντός του 2015.
Υπουργικές διαφοροποιήσεις
Η επιβεβαίωση των λεγομένων του κ. Μητσοτάκη, για ολοκλήρωση του προγράμματος των απολύσεων έως το τέλος του 2014, ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος σε ραδιοφωνική του δήλωση ήταν κατηγορηματικός για τις 6.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα δουν την πόρτα της εξόδου, λέγοντας πως οι απολύσεις αυτές «θα γίνουν οπωσδήποτε».
Την ηρεμία στον τομέα ευθύνης του δικού του υπουργείου επιδιώκει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, που από τη πλευρά του δήλωσε κατηγορηματική άρνηση σε κάθε απόλυση, καθώς βασιζόμενος στην έκθεση αξιολόγησης των οκτώ πανεπιστημίων της χώρας, είπε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι «Εγώ δεν θα κάνω καμία απόλυση αφού από την μελέτη δεν προκύπτει η αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο. Θα ακολουθήσω κατά γράμμα τα πορίσματα».
Εκτός των σεναρίων των απολύσεων επιχειρεί να βγει και ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η ενδοδημοτική κινητικότητα δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις στους Δήμους, καθώς δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση του υπουργείου Εσωτερικών, στοχοποιώντας παράλληλα κάθε διαφωνούντα, όταν ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για συνδικαλιστές ή πολιτικούς να λένε ότι η ενδοδημοτική κινητικότητα που αφορά 2.000 υπαλλήλους θα φέρει απολύσεις».
Αντιθέτως εξήγγειλε προσλήψεις 600 μονίμων υπαλλήλων στους ΟΤΑ, που θα κληθούν να στελεχώσουν κοινωνικές υπηρεσίες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νομικά Πρόσωπα και στο βάθος «έξοδος»
3 Ιουν. 2013 - 6:00 - Χειροκρότημα πριν την «καρατόμηση»
29 Μαΐου. 2013 - 6:00 - Πρόσω ολοταχώς για απολύσεις
29 Απρ. 2013 - 6:00 - Νέες έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ζήτησε ο Ν. Δένδιας
27 Ιαν. 2025 - 12:28 - Στ. Καλαφάτης: Η εκλογή Τασούλα θα δικαιώσει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού
25 Ιαν. 2025 - 19:21