Σύντομα η οριστικοποίηση του νέου Αιγιαλού
- Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
Εγκύκλιο με οδηγίες προς τις Κτηματικές Υπηρεσίες, εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, για τις αλλαγές, τις οποίες προβλέπει ο νέος νόμος για την χάραξη του αιγιαλού, ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο νόμος 281/2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις 08/08/2014, η χαρτογράφηση του αιγιαλού θα γίνει λαμβάνοντας υπ’όψιν σύγχρονους ορθοφωτοχάρτες ακριβείας, με υψομετρικές πληροφορίες, φωτοληψίας ετών 2008-2009 και κλίμακος τουλάχιστον 1:1000.
Οι προβλεπόμενες ενέργειες
Η εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠ.ΟΙΚ., ξεκαθαρίζει ότι σε διάστημα έξι μηνών από την παραλαβή των ορθοφωτοχαρτών από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι Κτηματικές Υπηρεσίες υποχρεούνται να διαγράψουν την προκαταρκτική οριογραμμή στις περιοχές όπου υπάρχει ήδη εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού, η οποία θα αποτυπωθεί ως οριστική, παράλληλα με τις ήδη εγκεκριμένες γραμμές παραλίας και παλαιού αιγιαλού, εφόσον αυτές υπάρχουν στην περιοχή.
Στις περιπτώσεις περιοχών, στις οποίες διαπιστώνεται αδυναμία στην αποτύπωση της εγκεκριμένης οριογραμμής αιγιαλού, είτε λόγω αδυναμίας εντοπισμού της επί του ορθοφωτοχάρτη, είτε λόγω εντοπισμού της στο νερό, η εγκεκριμένη οριογραμμή δεν αποτυπώνεται ως οριστική, αλλά ο επανακαθορισμός της εξετάζεται και ολοκληρώνεται αυτεπάγγελτα, πριν τη λήξη της προθεσμίας, αφού λαμβάνεται υπ’όψιν ο σχετικός ορθοφωτοχάρτης και η υφιστάμενη κατάσταση της παράκτιας περιοχής, ενώ τηρείται κανονικά η ισχύουσα διαδικασία για τη χάραξη του αιγιαλού.
Το ίδιο διάστημα των έξι μηνών, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να υποδείξει στις Κ.Υ. τα τμήματα της οριογραμμής και τα υπόβαθρα (παράκτιες ζώνες, εύρους τουλάχιστον 300 μέτρων από την ακτογραμμή), τα οποία θα πρέπει να εξαιρεθούν από την ανάρτηση για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Εντός δώδεκα μηνών από τη λήψη των ορθοφωτοχαρτών, οι Κτηματικές Υπηρεσίες υποχρεούνται να ελέγξουν την υπόλοιπη προκαταρκτική οριογραμμή και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εμφανή σφάλματα, να υποβάλουν πρόταση, ώστε να καθοριστεί τελική οριογραμμή, αλλά και να αντιμετωπιστούν τυχόν ασυνέχειες μεταξύ της ήδη εγκεκριμένης και της προκαταρκτικής οριογραμμής. Επίσης, οι υπηρεσίες πρέπει να προχωρήσουν και στον έλεγχο της σημερινής πραγματικής κατάστασης του αιγιαλού, δεδομένου ότι έχει παρέλθει διάστημα άνω της πενταετίας από την φωτοληψία των χαρτών.
Προσοχή στην τήρηση διαδικασίας και προθεσμίας
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, το θεμιτό θα ήταν να δωθεί η δέουσα προσοχή από τις υπηρεσίες στη διαδικασία, η οποία θα τηρηθεί, ώστε ει δυνατόν να αποφευχθούν κατά την τακτική διαδικασία υποβολές προσφυγών από πολίτες, οι οποίοι θα θίγονται από τον καθορισμό της οριογραμμής του αιγιαλού. Επισημαίνεται δε, ότι στην έκθεση της αρμόδιας επιτροπής απαιτείται η τεκμηρίωση της αποδοχής ή της απόρριψης της προκαταρκτικής οριογραμμής του αιγιαλού.
Λόγω της αυτεπάγγελτου καθορισμού της οριογραμμής μετά την λήξη της προθεσμίας, η εγκύκλιος καθιστά σαφές, πως οι Κτηματκές Υπηρεσίες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε η προκαταρκτική οριογραμμή να οριστικοποιηθεί, αφού προηγουμένως έχουν διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της μη διασφάλισης της κοινοχρησίας του αιγιαλού και συνεπώς των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Γι’αυτό το λόγο, οι υπηρεσίες θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ελεγχων στο σύνολο της προκαταρκτικής οριογραμμής αιγιαλού της χωρικής τους αρμοδιότητας, εντός της προθεσμίας των 18 μηνών.
Αμφίβολα τα αποτελέσματα στην πράξη
Αν και οι εντολές της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας είναι σαφείς, το κατά πόσον οι Κτηματικές Υπηρεσίες θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές, τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα της εφημερίδας, αλλά και σε πλήθος άλλων δημοσιευμάτων, οι υπηρεσίες αυτές ελέγχου της δημόσιας περιουσίας, έχουν τελούν, ουσιαστικά, υπό διάλυση.
Έχοντας υποστεί συρρίκνωση και υποβάθμιση σε ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και προσωπικό, οι Κτηματικές Υπηρεσίες καλούνται να φέρουν εις πέρας αυτοψίες και ελέγχους στις αχανείς παράκτιες εκτάσεις της δικαιοδοσίας τους εντός έξι μηνών. Αν αναλογιστεί κανείς τους πραγματικούς ρυθμούς με τους οποίους δύνανται να δουλέψουν, χρειάζονται μήνες για να αξιοποιήσουν τα δεδομένα των ψηφιακών χαρτών και ίσως χρόνια για να ελέγξουν κάνοντας τις αυτοψίες που προβλέπει ο νόμος.
Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στις οποίες έχουν αναφερθεί κρούσματα διαφθοράς στις υπηρεσίες της δημόσιας περιουσίας, γεγονός που σημαίνει ότι, εφόσον επαφίεται στην κρίση των υπαλλήλων που θα κάνουν τις αυτοψίες η χάραξη της γραμμής του αιγιαλού, δίνεται η δυνατότητα για συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» με ιδιώτες, ώστε η οριοθέτηση να γίνει προς όφελός τους, πάντα με το... αζημίωτο.
Όπως και αν δει κανείς το ζήτημα της χάραξης του νέου αιγιαλού, το μόνο σίγουρο είναι ότι εντός 18 μηνών δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί από τις αποδεκατισμένες υπηρεσίες σωστά, εμπεριστατωμένα και μετά από κατατοπιστικό έλεγχο η γραμμή, η οποία θα διαχωρίζει στο σύνολο των παράκτιων περιοχών της χώρας, τη δημόσια από την ιδιωτική περιουσία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παραλίες: Κυβερνητική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες – Περισσότεροι έλεγχοι και κυρώσεις στους παραβάτες
2 Αυγ. 2023 - 17:39 - Αναφορές Π. Ρήγα προς Υπουργείο Οικονομικών
16 Σεπ. 2014 - 15:24 - Ψήφιση εν τάχει
30 Ιουλ. 2014 - 6:10 - Αναζητήσεις περί του μηδενός
30 Απρ. 2013 - 6:00 - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο πρωθυπουργός διάβασε τους μπλε φακέλους του 2019
23 Δεκ. 2024 - 19:26