Κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Οι δανειστές δεν πείθονται

Δεν φαίνεται να πείθονται οι δανειστές από τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όπως αυτός παρουσιάζεται στο προσχέδιο που κατατέθηκε εχθές στη Βουλή, και κρίνουν ως αναγκαία την παραμονή της χώρας στα προγράμματα στήριξης.

Αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, συρρίκνωση των κρατικών ελλειμμάτων και εφαρμογή των μέτρων μερικής ανακούφισης των πολιτών περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2015.

Δεν πείστηκαν οι πιστωτές

Τις θέσεις των δανειστών προβάλλει το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα, προκειμένου να εκτελέσει τον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει να διατηρήσει «προληπτικά υποστηρίγματα».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δανειστές δεν εμφανίζονται πεπεισμένοι από τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την δυνατότητα εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, αντιθέτως θα πρέπει να διατηρηθεί και για τον επόμενο χρόνο η πρόσβαση στα χρήματα του πακέτου διάσωσης.

Καθώς οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγη ώρα μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, αποδεικνύεται πως η δημοσιονομική εξυγίανση που παρουσιάζεται από την ελληνική πλευρά ως θετική, δεν είναι ικανή να περάσει προς τους πιστωτές την θετική εικόνα εξισορρόπησης του ελλείμματος χωρίς την βοήθεια των κεφαλαίων δανεισμού.

Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει την απουσία λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος ως προς τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για έκδοση ομολόγων 7ετούς και 10ετούς διάρκειας, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, σημειώνοντας παράλληλα την υποχώρηση στο 5,8% του 10ετούς ομολόγου του Σεπτεμβρίου.

Η επιστροφή της χώρας στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, αποδείχτηκε εύθραυστη, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη της πιστωτικής ασφάλειας, έναντι της όποιας επιδείνωσης των συνθηκών παρουσιαστεί.

Με βάση αυτό κρίνονται από τους δανειστές ως ανεδαφικές οι επανειλημμένες δημόσιες διακηρύξεις του Έλληνα πρωθυπουργού για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, με παραίτηση της χώρας από τα υπόλοιπα των δόσεων και με την λήξη του προγράμματος, κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών με ίδιους πόρους.

Τέλος δεν πρέπει να θεωρηθεί διόλου τυχαία η επισήμανση από το Bloomberg, των ανακοινώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο οποίος υπενθύμισε τους σκληρούς όρους που συνόδευσαν τα δάνεια που έλαβε η χώρα το 2010, σημείωσε ότι ανάλογη θα είναι και εξέλιξη εάν η Ελλάδα έχει πρόσβαση στα χρήματα του πακέτου διάσωσης και το 2015.

Έκρινε δε απαραίτητη την παραμονή της χώρας σε πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να ενταχθούν οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα αγορών ABS της ΕΚΤ.

Τα προϋπολογιζόμενα μεγέθη

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αναμένεται συρρίκνωση του ελλείμματος της χώρας στα 338 εκ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ το 2015, από τα 1,41 δις ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ φέτος, αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 5,42 δις ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, από τα 3,6 δις ευρώ φέτος.

Προβλέπεται υποχώρηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 168% του ΑΕΠ, στα 316 δις ευρώ το 2015 από το 175% φέτος, δηλαδή μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του τρέχοντος έτους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που παρουσίασε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με πρωτογενές πλεόνασμα 2,9%, ρυθμό ανάπτυξης 2,9% μείωση της ανεργίας, μείωση του δημόσιου χρέους, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάνει στο 0,2%, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα μπορεί πλέον το ελληνικό κράτος να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες του αλλά και τους τόκους των δανείων που έχει λάβει.

Εισηγούμενος στη Βουλή το προσχέδιο, ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα φέρουν αύξηση στην απασχόληση, μείωση στην ανεργία και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών των πολιτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία και καταβολή των αναδρομικών ύψους 541 εκ. ευρώ σε δικαστικούς και ένστολους, με καταβολή στις αποδοχές του Ιουλίου.

Προϋπολογίζεται μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στα 6,4 δις ευρώ, από 6,8 δισ., με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αύξηση των εσόδων κατά 1 δις ευρώ, τα οποία θα φτάσουν στα 50,7 δις ευρώ και αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 280 εκ. ευρώ, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 41,8 δις ευρώ.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει οριακή υποχώρηση της ανεργίας με το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα να παρουσιάζεται θετικό και καλύτερο από το 2013, με το μέσο ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται περίπου στο 27%.

Τέλος, όπως αναφέρει το ίδιο το ΥΠΟΙΚ «Η αναπτυξιακή πολιτική προωθείται με την εντατικοποίηση των ενεργειών για ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την επίσπευση των ενεργειών για έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020.

Ειδικά, όσον αφορά την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020, επιχειρείται η εμπροσθοβαρής απορρόφηση πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας».

Ετικέτες: