Έναρξη του μέτρου ρύθμισης των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία

Μέτρο εξυπηρέτησης

Με μεγάλα ποσοστά μειώσεων στις μηνιαίες δόσεις για ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, η κυβέρνηση παρέχει το μέγιστο δυνατό των διευκολύνσεων σε όσους εμφανίζονται ασυνεπείς στις δημόσιες πληρωμές τους.

Πέραν των επιχειρηματιών που αντιμετωπίζουν ουσιαστική οικονομική στενότητα ως απόρροια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που πλήττει την χώρα κατά την τελευταία πενταετία και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του δημοσίου, απόλυτα ωφελημένοι είναι όσοι εκ των επιχειρηματιών, υπό το πρόσχημα της κρίσης, συσσώρευσαν χιλιάδες οφειλών, λαμβάνοντας τελικά την κυβερνητική εύνοια.

Με σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες οφειλέτες, οι οποίοι άλλωστε επανειλημμένως έχουν υπάρξει οικονομικοί χορηγοί πολιτικών διεργασιών, κατοχυρώνει ελαφρύνσεις, μειώσεις έως και απαλλαγές, με ρυθμίσεις υπέρ τους.

Ρυθμίσεις που λειτουργούν προκλητικά έναντι όσων, ακόμα και εν καιρώ κρίσης, κινήθηκαν εντίμως, καταβάλλοντας με συνέπεια τις όποιες οικονομικές τους υποχρεώσεις και κυρίως διατηρώντας ακέραιες τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις τους.

Άλλωστε οι εν λόγω ρυθμίσεις που συναποφασίστηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά υπέρ των μικροεπιχειρηματιών, που οφείλουν προς το Δημόσιο, καθώς η οικονομική στενότητα τους είναι δεδομένη, γεγονός που δεν μεταβάλλει την δυνατότητα πληρωμής εκ μέρους τους, καθώς δεν προσμετράται το διαθέσιμο εισόδημα τους.

Αναλόγου σκεπτικού και πολιτικής τακτικής είναι και η ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, με τη σχετική διάταξη να ψηφίζεται άμεσα, εντός των προσεχών ημερών από τη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει αμεσα η εφαρμογή της.

Η ρύθμιση των δόσεων

Η εγκύκλιος της εν λόγω ρύθμισης αναρτάται σήμερα στο «Διαύγεια» και αφορά σε ρυθμίσεις έως 100 δόσεις των οφειλών έως και 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές, με τους οφειλέτες να δύνανται από σήμερα να υποβάλλουν την σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με τη δυνατότητα ρυθμίσεων, οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία μειώνονται κατά 62,5% και σε καθεστώς ρύθμισης εντάσσονται οφειλές εντάσσονται οι οφειλές μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2014, οι οποίες και θα κεφαλαιοποιηθούν και θα αντιμετωπιστούν συνολικά ως ενιαίο ποσό, με ρύθμιση που επιφέρει έκπτωση επί των προσαυξήσεων των πρόσθετων τελών και των λοιπών επιβαρύνσεων.

Το ποσοστό της έκπτωσης θα φτάνει το 100% στις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής.

Εάν η εξόφληση γίνει σε 12 μήνες, το ποσοστό της έκπτωσης θα ανέρχεται σε 90%, με εξόφληση σε 24 μήνες, το ποσοστό προσαρμόζεται στο 70% και αναλογικά μειώνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων έως τις 72 δόσεις για ποσά άνω των 15.000 ευρώ έως και το 1 εκ. ευρώ, όπου ή έκπτωση θα φτάνει το 30%.

Για ποσά οφειλών έως και 15.000 ευρώ, η ρύθμιση των 100 δόσεων, οι οποίες ξεκινούν από τα 50 ευρώ, αφορά σε μειωμένο επιτόκιο 4,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2013, ενώ η έκπτωση των προσαυξήσεων και των άλλων επιβαρύνσεων, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, καθώς οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έκπτωση της τάξης έως και 100% στην εφάπαξ καταβολή και σταδιακή μείωση έως το 20% για τις 100 δόσεις, ενώ οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για μηδενική έκπτωση.

Δικαιούχοι ένταξης

Δικαίωμα ένταξης στη νέα ρύθμιση έχουν όσοι είναι ήδη σε ρύθμιση και μπορούν να ρυθμίσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους, όσοι ήταν σε ρύθμιση και βγήκαν εκτός και όσοι δεν έκαναν χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων.

Ενώ για την ένταξη στη ρύθμιση δεν θα απαιτείται η κατάθεση εγγυήσεων ή υποθήκευση ακίνητης περιουσίας, όμως στις περιπτώσεις των υπόχρεων που εκπέσουν του δικαιώματος της ρύθμισης, η αμεσότητα πρόσβασης στα περιουσιακά τους στοιχεία θα δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Οι υπαγόμενοι στη ρύθμιση, με την πληρωμή της πρώτης δόσης, λαμβάνουν μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλών, το οποίο πιστοποιεί το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση αναστέλλεται κάθε ποινική δίωξη και αναβάλλεται η εκτέλεση ποινών για χρέη στα Ταμεία, όπως επίσης αναστέλλονται όλα τα αναγκαστικά μέτρα επί του συνόλου της περιουσίας, όπως αναστέλλεται και ο χρόνος παραγραφής των οφειλών.

Οι οφειλές που δύναται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση είναι:

α) Οφειλές σε όλα τα Ταμεία εκτός από το ΝΑΤ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014, και οφειλές οι οποίες έως την ίδια ημερομηνία, τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.

Με δεδομένο όμως ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν καταβάλλονται στις ίδιες ημερομηνίες, σε όλα τα ταμεία, η εγκύκλιος αναφέρει ενδεικτικά ότι για το

Για το ΙΚΑ_ΕΤΑΜ, υπάγονται οφειλές έως και μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 201, ενώ για τον ΟΑΕΕ: οφειλές έως και περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2014.

δ) Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 21η του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Απώλεια ρύθμισης

Η υπαγωγή στη ρύθμιση χάνεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα, τις τρέχουσες εισφορές και τις προβλεπόμενες δόσεις της ρύθμισης.

Στην περίπτωση αυτή είναι πλέον απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων, με το υπόλοιπο της κύριας οφειλής να υπολογίζεται εκ νέου από 1.1.2013 με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται από το νόμο της ρύθμισης «Νέα Αρχή», το οποίο θα βαρύνει και τις εκπρόθεσμες εισφορές.

Οι περιπτώσεις που αποτελούν εξαίρεση κατά την οποία ο οφειλέτης δεν εκπίπτει της ρύθμισης, ενώ καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές, είναι όταν δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης (για χρονικό διάστημα μέχρι ενός μηνός η κάθε δόση) ή δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μηνών.

Διευκρινίζεται πως σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης δύναται εντός δυο μηνών από την απώλεια να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και αριθμό δόσεων που απομένει.

Ετικέτες: