Στοιχεία απογοήτευσης
- Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, 2014 - 06:10
Το σκληρό πρόσωπο των αποτελεσμάτων της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την χώρα την τελευταία πενταετία, αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία αφορούν στους δείκτες υλικής στέρησης για παιδιά κάτω των 16 ετών.
Η έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών αποτυπώνει ανάγλυφη την τραγική οικονομική δυσχέρεια στην οποία οδήγησε η πενταετής οικονομική κρίση την πλειοψηφία του πληθυσμού, με τον τραγικότερο αντίκτυπο στα παιδιά, λόγω της αδυναμίας κάλυψης, εκ μέρους των οικογενειών τους, ακόμα και των βασικών αγαθών.
Τα ποσοστά εμφανίζουν ανοδική πορεία από το 2009, έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης και μετά, όσον αφορά στην δυνατότητα προσφοράς των νοικοκυριών προς τα παιδιά, πλούσιας καθημερινής διατροφής, αλλά και κάλυψης των εξόδων για συμμετοχή τους σε δραστηριότητες αναψυχής.
Τα ποσοστά της στέρησης
Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα νοικοκυριά με παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, παρέχουν στα παιδιά τους καινούρια ρούχα σε ποσοστό 98,7%, και δύο ζευγάρια υποδημάτων στο σωστό μέγεθος σε ποσοστό 99,3%.
Το 1,3% και το 0,7% των νοικοκυριών αντίστοιχα δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει τα παραπάνω στα παιδιά του. Τα νοικοκυριά που δηλώνουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους καινούρια ρούχα ή δύο ζευγάρια υποδημάτων στο σωστό μέγεθος, ανήκουν στον φτωχό πληθυσμό.
Το 90,3% των νοικοκυριών, παρέχει στα παιδιά του ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση, ενώ το 94,7% των νοικοκυριών παρέχει στα παιδιά του τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά μία φορά την ημέρα.
Το 1,7% των μη φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση, ενώ το 1,3% δηλώνει ότι για οικονομικούς λόγους δεν παρέχει στα παιδιά του τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά μία φορά την ημέρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό είναι 22,3% και 12,6% αντίστοιχα.
Το 20,8% των φτωχών νοικοκυριών, δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρέχει στα παιδιά του εξοπλισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, ενώ το 15,4% δεν μπορεί να παρέχει στα παιδιά του παιχνίδια εσωτερικού χώρου.
Σε ποσοστό 82,9% τα νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν την δυνατότητα να καλύψουν οικονομικά την τακτική συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες αναψυχής. Τα φτωχά νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα σε ποσοστό 36,3%.
Το 86% περίπου των νοικοκυριών, μπορεί να καλύψει οικονομικά τη διοργάνωση παιδικών εκδηλώσεων (γενέθλια, ονομαστικές εορτές κ.λπ.), ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 66,9% και 93,4%, αντίστοιχα.
Το 68,7% των φτωχών νοικοκυριών, δηλώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά την συμμετοχή των παιδιών του σε σχολικές εκδρομές και εκδηλώσεις με ίδιους οικονομικούς πόρους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα μη φτωχά νοικοκυριά ανέρχεται σε 8,8%.
Σε ποσοστό 9,2% τα νοικοκυριά, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να προσκαλούν περιστασιακά, στο σπίτι ή αλλού, φίλους για παιχνίδι και φαγητό, ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 23,7% και 3,7% αντίστοιχα.
Το 18,4% των νοικοκυριών, δεν έχει κατάλληλο χώρο στην κατοικία για την σχολική μελέτη των παιδιών, ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 31,6% και 13,1% αντίστοιχα.
Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο αδυναμία να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά.
Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά με 3 παιδιά δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδρομές σε ποσοστό 45,1%, ενώ για τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά το ποσοστό ανέρχεται σε 66,5%.
Αντίστοιχα, τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων (γενέθλια, ονομαστικές εορτές κλπ.), δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα νοικοκυριά με 3 παιδιά σε ποσοστό περίπου 16%, ενώ τα νοικοκυριά με 4 ή περισσότερα παιδιά δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή στα παιδιά τους σε ποσοστό 28,6%.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μειωμένη η διακίνηση επιβατών στα λιμάνια
2 Νοε. 2015 - 6:20 - Συνέχιση της αποπληθωριστικής τάσης
11 Ιουν. 2015 - 6:20 - Η ανεργία καλά κρατεί
6 Μαρ. 2015 - 6:20 - Η εξαθλίωση της φτώχιας
14 Οκτ. 2014 - 6:10 - Έκρηξη της ανεργίας με θετική οπτική του υπουργού Εργασίας
13 Σεπ. 2013 - 6:00