Εντατικοί έλεγχοι
- Δευτέρα, 9 Μαρτίου, 2015 - 06:10
Αδικαιολόγητα υψηλές καταθέσεις, αγοραπωλησίες ακινήτων στο εξωτερικό και πλήθος φορολογικών παραβάσεων είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα των ελέγχων που καλούνται να διερευνήσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), με τα πρώτα ευρήματα να δείχνουν διευρυμένη φοροδιαφυγή, όπως μαρτυρούν τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Η διευκόλυνση που πλέον παρέχεται στις ελεγκτικές αρχές, μέσω της ηλεκτρονικής ενοποίησης των τραπεζικών στοιχείων, επιτρέπει την αμεσότερη διασταύρωση και ταυτοποίηση οικονομικών στοιχείων και κατ’ επέκταση και την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή ελέγχων.
Ήδη τα πρώτα δείγματα των αποτελεσμάτων, από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους έχουν άμεση πρόσβαση οι ελεγκτές, χωρίς να προσκρούουν πλέον στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, οδήγησαν στην ανακάλυψη εκατομμυρίων ευρώ αδήλωτων.
Αδήλωτες καταθέσεις και πλαστά φορολογικά στοιχεία, εντοπίστηκαν από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το ΣΔΟΕ κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015, εμπλουτίζοντας τις λίστες των φοροφυγάδων και με υπαλλήλους του δημοσίου, αγρότες, συνταξιούχους, ακόμα και ανεπάγγελτους.
Εξυπακούεται πως βάσει αυτών των αδήλωτων οικονομικών στοιχείων που ανακαλύφθηκαν, τεράστιο είναι και το αντίστοιχο ποσοστό των εκατομμυρίων ευρώ της φοροδιαφυγής.
Με τους ελέγχους να επεκτείνονται και σε λίστες των διακινούμενων ποσών στο εξωτερικό, τόσο οι ελεγκτές, όσο και οι οικονομικοί εισαγγελείς, καλούνται να διεκπεραιώσουν φόρτο έργου, το οποίο όμως έχει διευκολυνθεί αισθητά με την ηλεκτρονική ενοποίηση των στοιχείων που έχουν πλέον στη διάθεση τους.
Ένα από τα στοιχήματα που θα κληθεί, σε επόμενη φάση, να κερδίσει το ελληνικό δημόσιο, αφορούν στην ικανότητα του να εισπράξει τα καταλογισμένα πρόστιμα, καθώς στον τομέα αυτό οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, παρουσιάζουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Παραδείγματα αδικαιολόγητων καταθέσεων
Από τις πρώτες διασταυρώσεις των φορολογικών δηλώσεων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, προέκυψαν αδικαιολόγητες καταθέσεις εντυπωσιακά υψηλών αποκλίσεων.
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις μικρομεσαίων φορολογούμενων, που διέθεταν τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν είχαν δηλωθεί αλλά δεν μπορούσαν να αιτιολογηθούν και από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υπάλληλος του δημοσίου αποταμίευσε σε τραπεζικό λογαριασμό από το 2000 έως το 2012 το ποσό των 2.193.037 ευρώ, το οποίο δεν δικαιολογείται από τον μισθό που ελάμβανε.
Καταθέσεις ύψους 6.327.842 ευρώ βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς αγρότη, οι οποίες δεν συμφωνούσαν με τις φορολογικές του δηλώσεις.
Με απουσία τιμολογίων και αποδείξεων, κτηματομεσίτης διέθετε αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 4.687.990 ευρώ.
Οι έλεγχοι έχουν επικεντρωθεί σε 17.000 φορολογούμενους, οι οποίοι διαθέτουν λογαριασμούς οι οποίοι δεν δικαιολογούνται, εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί μόλις οι 538 και στους οποίους τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αγγίζουν τα 174,45 εκ. ευρώ.
Λίστες ελέγχων
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, κατ’ εντολή του υπουργού Επικρατείας κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, επεκτείνονται και στις καταθέσεις υπέρογκων ποσών σε τράπεζες του εξωτερικού, σε διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω offshore εταιρειών, αλλά και σε απόκτηση περιουσιακών στοιχείων εκτός Ελλάδας.
Από τα 2.000 ονόματα που περιλαμβάνονται στην λίστα Φαλτσάνι ή όπως είναι ευρύτερα γνωστή ως Λαγκάρντ, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για 50 από αυτά, ενώ από τα 1.740 ονόματα που ταυτοποιήθηκαν, τα 900 παρουσιάζουν μηδενικές καταθέσεις.
Περί τα 4.000 ονόματα καταθετών σε τράπεζες του Λουξεμβούργου, περιλαμβάνονται στην ομώνυμη λίστα, η οποία βρίσκεται στα χέρια των ελεγκτικών αρχών από το 2012, προς διερεύνηση.
Λίστα με 2.000 offshore εταιρείες, ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με μόλις 117 ελέγχους να έχουν ολοκληρωθεί κατά την προηγούμενη χρονιά, εκ των οποίων οι καταλογισμοί προστίμων και φόρων φτάνουν στα 51,07 εκ. ευρώ.
Με πλήρη απεικόνιση των στοιχείων που αφορούν ακίνητα τα οποία αγοράστηκαν στο εξωτερικό, οι ελεγκτές διερευνούν κατάλογο 400 Ελλήνων, που προχώρησαν σε αυτές τις αγοραπωλησίες.
Πέραν αυτών ελέγχονται και τα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό και αφορούν σε ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ.
Ο δρόμος για τους ελέγχους
Το έργο των ελεγκτών, πέραν του ότι φαίνεται να εντατικοποιείται, διευκολύνθηκε παράλληλα και με την ηλεκτρονική πρόσβαση που τους παρασχέθηκε στα αρχεία των τραπεζικών λογαριασμών, εξαλείφοντας τις γραφειοκρατικές αγγυλώσεις.
Με την ενεργοποίηση, στις αρχές του 2014, του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, άρθηκε ουσιαστικά το τραπεζικό απόρρητο καθώς δόθηκε στους ελεγκτές η δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης στις τραπεζικές καταθέσεις, γεγονός που διευκόλυνε την αντιπαραβολή τους με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.
Πλέον οι ελεγκτές, καταθέτοντας ηλεκτρονικό αίτημα προς τις τράπεζες, μπορούν εντός 24 ωρών να λάβουν ηλεκτρονικά όλες τις πληροφορίες που αφορούν στην κίνηση του κάθε λογαριασμού τα τελευταία δέκα χρόνια.
Πέραν του ελέγχου των λογαριασμών, το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να βλέπουν την κίνηση και τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων, όπως και επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ενώ πλήρη στοιχεία, ζητήθηκε για ελεγχόμενες περιπτώσεις να αποσταλούν, έως το τέλος του μήνα, από τις τράπεζες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, οι οποίοι αναλαμβάνουν πλέον εξειδικευμένους ελέγχους, οι οποίοι θα προκύπτουν κατόπιν εντολής των οικονομικών εισαγγελέων, με πρώτιστη κίνηση, κατά των εντοπισμό της πιθανής φοροδιαφυγής, την δέσμευση περιουσιακών στοιχείων έως την απόδειξη της νομιμότητας των χρημάτων που βρίσκονται στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- 6.018 Μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών
14 Αυγ. 2015 - 6:10 - Έλεγχος εμβασμάτων και πόθεν έσχες
4 Φεβ. 2015 - 6:10 - Τα νησιά ελέγχονται
21 Μαΐου. 2013 - 6:00 - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο πρωθυπουργός διάβασε τους μπλε φακέλους του 2019
23 Δεκ. 2024 - 19:26 - Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν
23 Δεκ. 2024 - 17:21