Νέες φορολογικές ρυθμίσεις και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Φορολογική απαλλαγή των χαμηλών εισοδημάτων

Άμεση αναμένεται να είναι η κατάθεση της λίστας των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, την οποία προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με αλλαγές που εστιάζουν σε αυξήσεις τόσο του αφορολόγητου ορίου όσο και της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων.

Ενώ το ενδιαφέρον των νησιωτικών κοινωνιών έχει επικεντρωθεί στο εάν θα υλοποιηθούν ή όχι οι προτάσεις περί αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα «πλούσια» νησιά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνει αποφασισμένο να προχωρήσει σε αυξήσεις τουλάχιστον σε είδη που δεν θεωρούνται βασικά για την διαβίωση.

Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η απόκλιση που παρουσιάζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο α' δίμηνο του 2015, το οποίο βρίσκεται εκτός στόχου κατά 173 εκ. ευρώ, με τα κρατικά έσοδα να παρουσιάζουν υστέρηση κατά 1,1 δις ευρώ.

Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις θα τεθούν υπό συζήτηση στο Euroworking Group, από όπου θα λάβουν τον δρόμο για το έκτακτο Eurogroup, με ζητούμενο την σταδιακή καταβολή των 7,2 δις ευρώ που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση.

Αύξηση του αφορολόγητου

Το νέο πακέτο των οικονομικών μεταβολών που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών κινείται στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, σχετικά με την φορολογική ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

Με την σχεδιαζόμενη αύξηση του αφορολόγητου, που υπολογίζεται να ανέλθει στις 15.000 ευρώ, απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος τα 2/3 των φορολογούμενων, προκαλώντας όμως απώλεια πόρων για το δημόσιο περί τα 300 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο όμως αντιπαραβάλλεται με την αδυναμία είσπραξης των βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, που αδυνατούν να καταβάλλουν οι συγκεκριμένες ομάδες.

Έτσι το μεγάλο φορολογικό βάρος, για κάλυψη της απώλειας που προκαλέσει το νέο αυξημένο αφορολόγητο όριο, θα επωμισθούν τα υψηλά εισοδήματα, με την αλλαγές που μελετώνται να υπάρξουν στην φορολογική κλίμακα, η οποία θα διαμορφωθεί με νέους φορολογικούς συντελεστές, που η αύξηση τους μπορεί να φτάσει έως και το 50%.

Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση των εσόδων, η οποία μπορεί να κυμανθεί έως και 500 εκ. ευρώ, από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ, από τον χαμηλότερο 13% στον ψηλότερο 23%, σε πολλά είδη, εξαιρουμένων των βασικών πρώτης ανάγκης.

Όσον αφορά στις επαπειλούμενες αυξήσεις του ΦΠΑ, στα τουριστικά νησιά του Αιγίου, στις οποίες αναφέρθηκε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, εκ μέρους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος υπήρξε ουσιαστική διάψευση, διαρρέοντας πως πρόκειται για «προσωπικές απόψεις της υπουργού».

Κατηγορηματικά αντίθετος στην πιθανότητα αύξησης των συντελεστών στα νησιά εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση δήλωσε πως «το ευνοϊκότερο καθεστώς πρέπει να διατηρηθεί για πάρα πολλούς λόγους», συμπληρώνοντας πως «Επί της αρχής έχουμε συμφωνήσει ότι το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει να διατηρηθεί, συνεπώς αυτό παραμένει ως έχει».

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα σχετικά στοιχεία για τον Φεβρουάριο δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας το ύψος των παρατηρούμενων ελλειμμάτων, αλλά και το ύψος του περιορισμού των εξόδων.

Όπως το υπουργείο ενημερώνει, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Φεβρουάριο 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 194 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 487 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για έλλειμμα 70 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.238 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.063 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.411 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7.790 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 967 εκατ. ευρώ ή 11,0 % έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.293 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.173 εκατ. ευρώ ή 13,9 % έναντι του στόχου.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων ανήλθε στα 6.536 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 972 εκατ. ευρώ ή κατά 13,0% έναντι του στόχου.

Η υστέρηση οφείλεται:

1. Στους άμεσους φόρους που την περίοδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015 ανήλθαν στα 2.751 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας απόκλιση από το στόχο -643 εκατ. ευρώ ή -19,0 %. Ειδικότερα, σημαντική υστέρηση έναντι του στόχου είχαν:

α. Ο Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 221 εκατ. ευρώ ή 17,2%,

β. Οι φόροι στην περιουσία κατά 78 εκατ. ευρώ ή 10,3%,

γ. Οι άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 349 εκατ. ευρώ ή 46,8%.

2. Οι έμμεσοι φόροι διαμορφώθηκαν στα 3.784 μειωμένοι κατά 329 εκατ. ευρώ ή 8,0% έναντι του στόχου.

2α) O ΦΠΑ:

i. Πετρελαιοειδών είχε απόκλιση -57 εκατ. ευρώ ή -16,7%,

ii. Λοιπών είχε απόκλιση -220 εκατ. ευρώ ή -10,0% από τον στόχο,

iii. Καπνού υπερέβη το στόχο κατά 24 εκατ. ευρώ ή 36,9%

2β) Οι φόροι κατανάλωσης:

i. Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκε κατά 12 εκατ. ευρώ ή 1,8% έναντι του στόχου,

ii. Οι λοιποί ΕΦΚ ήταν μειωμένοι κατά 58 εκατ. ευρώ ή 13,8%

iii. Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων αυξήθηκαν κατά 32 εκατ. ευρώ.

2γ) Οι έμμεσοι φόροι ΠΟΕ ήταν μειωμένοι κατά 48 εκατ. ευρώ ή 21,2%.

Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 143 εκατ. ευρώ ή 18,0%.

Στην κατηγορία των μη τακτικών εσόδων, τα έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών ήταν μειωμένα κατά 115 εκατ. ευρώ ή 70,2%, ενώ τα έσοδα προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης υπερέβησαν το στόχο κατά 42 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 608 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 145 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (463 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 496 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 206 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 7.984 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 843 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (8.827 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.746 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 731 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 591 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 70 εκατ. Ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 623 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,5%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 29 εκατ. για δαπάνες εκλογών, και 27 εκατ. Ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 238 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (350 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 369 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ετικέτες: