Αρνήσεις των αυτοδιοικητικών και υπουργικές διευκρινίσεις για το ΦΠΑ των νησιών

Από τον Σεπτέμβριο η αλλαγή συντελεστών

Ασφυκτικές οι πιέσεις των εταίρων στην ελληνική κυβέρνηση, κατά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, σχετικά με τους φορολογικούς συντελεστές των νησιών, με τον υπουργό οικονομικών να αναφέροντας πως οι πιστωτές είναι ανάλγητοι ως προς αυτό, ενώ οι αυτοδιοικητικοί προχώρησαν σε συντονισμένη διαμαρτυρία, με έκδοση ψηφισμάτων.

Απάντηση για την απαίτηση των εταίρων περί αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, με την επισήμανση πως η όποια μεταβολή δεν πρόκειται να γίνει έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς να μπορεί όμως να υπάρξει γι’ αυτό «δέσμευση στο διηνεκές».

Στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο υπουργός απάντησε σχετικά με τις έντονες πιέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά από τους εταίρους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με αναλγησία το θέμα των νησιών, ενώ σημείωσε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης κρίνεται ότι το θέμα των νησιών πρέπει να εξεταστεί συνολικά.

Οι υπουργικές δηλώσεις

Οριοθετώντας την εξουθενωτική πορεία των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι αυτή πρέπει να είναι και η τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, οι οποίοι δεν δείχνουν κανέναν ενδιαφέρον για τους ανθρώπους.

Απευθυνόμενος στο Σώμα είπε «Θέλω να σας πληροφορήσω ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή, όλες αυτές τις εβδομάδες και σήμερα, και σήμερα το τονίζω, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, η πίεση είναι ασφυκτική».

Επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για μη διατάραξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, με τον ΦΠΑ των νησιών να μεταβάλλεται από τον Σεπτέμβριο, μετά την λήξη της, «είχα διατυπώσει μια κατηγορηματική δέσμευση, την οποία τίμησα παρά την ασφυκτική πίεση που δεχόμαστε, να μην υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», όμως συμπλήρωσε πως «δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν, πέρα από την προσωπική μου δέσμευση ότι θα παλέψουμε ώστε η νησιωτική πολιτική μας να είναι τέτοια που να συνάδει με τις αγωνίες και τις προσδοκίες των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου».

Μεταφέροντας τις προσπάθειες που γίνονται στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «παρά τα πολύ ισχυρά επιχειρήματα της δικής μας πλευράς, τα οποία τα καταθέτουμε σε όλα τα επίπεδα, από το επίπεδο του πρωθυπουργού όταν μιλάει με αρχηγούς κρατών, στο δικό μου, στο πλαίσιο του Eurogroup, στο πλαίσιο του Brussels Group των τεχνικών κλιμακίων μας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα επιχειρήματα μας είναι αδιάσειστα, γνωρίζετε ότι υπουργοί Οικονομικών όπως της Ισπανία και άλλων χωρών παραδέχονται ότι και για τα δικά τους νησιωτικά συμπλέγματα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ και υπάρχει απόλυτο σκεπτικό γι' αυτό, ένα ακράδαντα σωστό και στιβαρό σκεπτικό γι' αυτό».

Ο υπουργός ταύτισε την διαπραγμάτευση με την εποχή του μνημονίου, εκφράζοντας την ευχή να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, η οποία κινείται «στο πλαίσιο της μνημονιακής αναλγησίας».

Αναφέρθηκε και στη στάση της ελληνικής πλευράς, λέγοντας ότι «στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε ευέλικτοι», συμπληρώνοντας όμως ότι η πρέπει να δει «τα νησιά πιο συνολικά», καθώς όπως είπε «Δεν θα υποχωρήσουμε σε μια βασική αρχή, ότι άλλο να είσαι κάτοικος Νισύρου, Σερίφου, της Κω, της Ρόδου και άλλο να είσαι κάτοικος στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην ηπειρωτική Γερμανία, στην ηπειρωτική Γαλλία».

Στάθηκε στην ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής, λέγοντας ότι «Η αρχή μας είναι ότι αν θέλουμε να διατηρηθεί ο πολιτισμός των νησιών, αν θέλουμε να υπάρχει οικονομία πραγματική και όχι απλώς να είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα για ξένους τουρίστες η νησιωτική Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει μια αναπτυξιακή πολιτική για τα νησιά η οποία να είναι ιδιαίτερη για τα νησιά, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες, ιδίως του κόστους μεταφοράς, αυτό που προτίθεμαι τουλάχιστον ως υπουργός Οικονομικών να κάνω και θα ήθελα να σας προσκαλέσω και εσάς και όλους τους βουλευτές των νησιών να συμμετάσχετε είναι μια πραγματική διαβούλευση όπου θα ξανατοποθετήσουμε από μηδενική βάση αν θέλετε το μέγα ερώτημα για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος ενίσχυσης των νησιωτών».

Έκρινε δε πως η χώρα δεν πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα με την Τουρκία για το ποιος θα έχει τον πιο χαμηλό ΦΠΑ, συμπληρώνοντας πως το θέμα των συντελεστών δεν είναι μόνο θέμα φορολογίας, καθώς υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για την αναβάθμιση του τουρισμού.

Στο ευρωπαίο επίτροπο απευθύνθηκε η ΚΕΔΕ

Την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της νησιωτικότητας και άρα και τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προς τον επίτροπο Pierre Moscovici, αρμόδιο για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, με επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean- Claude Juncker.

«Το ειδικό αυτό καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ προβλέφθηκε με σκοπό να αντισταθμίσει τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι κάτοικοι καθώς και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που ζουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές», αναφέρει ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα επισημαίνει ότι και τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή του κοινού συστήματος του ΦΠΑ προβλέπει και η Οδηγία του Συμβουλίου 92/77/ΕΚ της 19ης Οκτωβρίου 1992, που έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη.

Επίσης και η «Διακήρυξη της Αθήνας», 5 Μαΐου 2014, θέτει ως μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Θαλάσσιων Μεταφορών τη «Νησιωτικότητα» στη μορφοποίηση των πολιτικών της ΕΕ «στοχεύοντας στην παρεμπόδιση του γεωγραφικού και κοινωνικού αποκλεισμού, ούτως ώστε να προσφερθούν στα μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά ισότιμες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στο ότι οι θαλάσσιες μεταφορές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη διασύνδεση περιφερειακών και νησιωτικών γεωγραφικών περιοχών με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ. Πατούλης επικαλείται επίσης την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, από τις 26 Νοεμβρίου 2014, με την οποία ζήτησε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ.

«Με βάση τα παραπάνω και έχοντας πάντα ως αναφορά τα 7 σημεία του υπομνήματος για τη Νησιωτικότητα, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλες τις Αρμόδιες Αρχές της ΕΕ, θέτουμε ως στόχο την εξισορρόπηση των ανισοτήτων, την αντιστάθμιση όλων των μειονεκτημάτων της διαβίωσης σε αυτές τις περιοχές και την υιοθέτηση ειδικών θεσμικών και αναπτυξιακών προβλέψεων. Επιδιώκουμε δηλαδή την έμπρακτη στήριξη της Νησιωτικότητας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Πέραν της παρέμβασης του συλλογικού οργάνου της αυτοδιοίκησης, εκ μέρους των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης των νησιών υπήρξε μια συντονισμένη έκδοση ψηφισμάτων κατά της επερχόμενης αλλαγής των φορολογικών συντελεστών.

Ετικέτες: