Νέα μείωση του πληθωρισμού κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

Συνέχιση της αποπληθωριστικής τάσης

Ολοένα μειούμενες τιμές εμφανίζει ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που καταγράφουν τον Μάιο μείωση του 2,1%, συνεχίζοντας για 27ο μήνα τα αρνητικά πρόσημα.

Η ΕΛΣΤΑΤ, συνέχισε την καταγραφή των Δεικτών Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), που ουσιαστικά αφορούν στη μέτρηση του γενικού επιπέδου των τιμών, των αγαθών και των υπηρεσιών που προμηθεύεται το μέσο ελληνικό νοικοκυριό και οι οποίοι προσαμόζονται, σε ετήσια βάση, στις πρόσφατες καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών της χώρας.

Η μεθοδολογία καταγραφής

Η συλλογή των τιμών των ειδών του ΔΤΚ διενεργείται σε 27 πόλεις, με σκοπό την αντιπροσωπευτική κάλυψη και των 13 Περιφερειών της χώρας, με κριτήρια επιλογής τους το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες των αγορών τους, τη διατήρηση της συνέχειας και της συγκρισιμότητας του δείκτη και το προκαλούμενο κόστος τιμοληψίας.

Για τον υπολογισμό των πληθυσμιακών συντελεστών στάθμισης ανά περιφέρεια, ελήφθησαν υπόψη τα πληθυσμιακά δεδομένα, όπως έχουν προκύψει από την απογραφή πληθυσμού του 2011, καθώς και τα στοιχεία δαπάνης της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών ανά περιφέρεια, των ετών 2012 και 2013.

Η τιμοληψία των ειδών του ΔΤΚ γίνεται από καταστήματα λιανικής πώλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, λαϊκές αγορές, κ.λ.π., που θεωρούνται αντιπροσωπευτικές των κλάδων των καταστημάτων, όπου γίνονται οι αγορές των νοικοκυριών της χώρας, στις 27 επιλεγείσες, για τιμοληψία πόλεις.

Μειώσεις βάσει των συγκριτικών στοιχείων

Ανακοινώνοντας η ΕΛΣΤΑΤ την μείωση που παρουσίασε ο ΔΤΚ κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Ιουνίου 2014 - Μαΐου 2015, διευκρίνισε πως ο μέσος Δείκτης του συγκεκριμένου δωδεκαμήνου σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2013 – Μαΐου 2014 παρουσίασε μείωση 1,7%, έναντι μείωσης 1,4%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Μαΐου 2015, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2014, προκύπτει μείωση 2,1%, έναντι μείωσης 2,0%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάιο 2015 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2015, παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης επίσης 0,8%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Οι μεταβολές που αιτιολόγησαν τη μείωση

Σύμφωνα με τα καταγραφόμενα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του ΓΔΤΚ κατά 2,1% τον μήνα Μάιο 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2014, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 5,5% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

β) Κατά 6,9% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

γ) Κατά 2,1% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα και διακοσμητικά είδη, στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, στις μεγάλες οικιακές συσκευές ηλεκτρικές ή μη και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

δ) Κατά 0,3% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

ε) Κατά 2,9% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη) και της συντήρησης και επισκευής εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια συνδυασμένων μεταφορών επιβατών.

στ) Κατά 1,5% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, βιβλία και θέατρα.

ζ) Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εταδευτεροβάθμιας μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ).

η) Κατά 0,6% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

θ) Κατά 3,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των προσωπικών ειδών, των ειδών ατομικής φροντίδας και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο ελαιόλαδο, νωπά ψάρια, νωπά λαχανικά, καφές, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, ψωμί, ζάχαρη κοινή και γαλακτοκομικά και αυγά.

β) Κατά 2,0% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα τσιγάρα.

Ετικέτες: