Άρνηση των Ελλήνων πολιτών σε εκβιαστικά διλήμματα και τρομοκράτηση

Υπερψήφιση του ΟΧΙ

Με υπερίσχυση του ΟΧΙ ολοκληρώθηκε το χθεσινό δημοψήφισμα, ως το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ελληνικές θέσεις έναντι των δανειστών, ενώ θα καταγραφεί στην ιστορία ως η εκλογική διαδικασία που στιγματίστηκε από την έξαρση της προπαγάνδας και του εκφοβισμού, με τελικό ζητούμενο την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πέραν της διαπραγματευτικής ενίσχυσης της ελληνικής κυβέρνησης, ενδυνάμωσε παράλληλα την φωνή όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των άλλων ευρωπαϊκών λαών που επιζητούν την «επιστροφή στις ιδρυτικές αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη», όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό σκηνικό για την Ελλάδα φαίνεται να αλλάζει, με τα γεγονότα να λαμβάνουν την ιστορική τους διάσταση και την ελληνική κυβέρνηση ισχυρότερη πλέον να προωθεί τις διεκδικήσεις της στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Η μεγάλη διαφορά με την οποία επικράτησε το ΟΧΙ μέσα σε ένα κλίμα, έντονης προπαγάνδας, γενικευμένου εκφοβισμού και απειλητικών διλημμάτων, πρωτίστως αντικατοπτρίζει την ισχυρή στήριξη που παρέχει ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση του και παράλληλα καταρρίπτει τα κύρια επιχειρήματα που πρόβαλαν οι δανειστές τόσο κατά την διάρκεια επιβολής των μνημονίων, όσο και μέσω των εκβιασμών καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η σημαντικότητα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας, φάνηκε από το παγκόσμιο ενδιαφέρον που επέδειξαν τα μέσα ενημέρωσης 44 χωρών, που έλαβαν διαπίστευση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, για την κάλυψη του δημοψηφίσματος.

Συγκεκριμένα διαπίστευση για το Κέντρο Τύπου του Ζαππείου έχουν λάβει 699 άτομα, από τα οποία μόνο τα 169 είναι από ελληνικά μέσα ενημέρωσης και πρόκειται για 325 δημοσιογράφους, 99 φωτογράφους, 105 εικονολήπτες και 167 μέλη τηλεοπτικών συνεργείων, από συνολικά 81 τηλεοπτικούς σταθμούς, 21 διεθνή πρακτορεία, 58 εφημερίδες και 17 ραδιόφωνα από όλο τον κόσμο.

Προπαγανδιστική πρακτική

Η ισχυροποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στο παιχνίδι αποπομπής του που είχε στηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, μπορεί εν μέρει να επιτεύχθηκε από το παρόν αποτέλεσμα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα παύσει άμεσα η προσπάθεια ανατροπής του, καθώς η συγκεκριμένη προπαγανδιστική πρακτική, που αναπαράχθηκε από αρκετά μέσα ενημέρωσης, συνεχίζει τους ψιθυρισμούς και την επόμενη ημέρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σεναριολογία ξένων εντύπων περί σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, που βρήκε υποστήριξη και από ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με τη διαρροή ειδήσεων, για κυβερνητικό σχήμα με συμμετοχή των 3 κομμάτων της αντιπολίτευσης που επιζητούν την εξουσία και ηγετικό ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Γιατί θα ήθελε να προχωρήσει σε μία ανάλογη κίνηση ένας πρωθυπουργός, που πέραν της ισχυρής λαϊκής εντολής που έλαβε κατά την εκλογή του, ενίσχυσε την πολιτική του δύναμη με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οπότε μία τέτοια ενέργεια θα σήμαινε αυτομάτως και την πολιτική του αυτοκτονία;

Οι απαντήσεις περί πιέσεων που του ασκήθηκαν από τους εταίρους προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελούν επιχειρηματολογία που στοχεύει στη μείωση της δυναμικής του πρωθυπουργού, παρουσιάζοντας τον ως έρμαιο των εξαρτήσεων, τις οποίες όμως εκ των πραγμάτων δεν μπόρεσε να έχει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ κόμμα εξουσίας, γεγονός που καταρρίπτει εξ αρχής τους δεσμούς εξάρτησης που θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει.

Επ’ αυτού, κατηγορηματική υπήρξε η διάψευση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ανέφερε πως «Η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό και με ακόμα ισχυρότερη λαϊκή στήριξη και εντολή. Αυτή ακριβώς την εντολή θα υπηρετήσω και εγώ από την πλευρά μου».

Η μόνη κίνηση στην οποία θα μπορούσε να προχωρήσει ο πρωθυπουργός θα ήταν να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, την υπεράσπιση των θέσεων και των πρακτικών της κυβέρνησης στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την λαϊκή εντολή, όπως αυτή καταγράφηκε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε αλλαγές της ομάδας διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κατευνάσει εν μέρει και τους εταίρους συνομιλητές του, με την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και την ισχυροποίηση του ρόλου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχουν ενδείξεις για πιθανό γενικό κυβερνητικό ανασχηματισμό ή όχι.

Η στάση των εταίρων

Με το εκλογικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός κερδίζει πρωτίστως την κυριαρχία τους στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς η πεντάμηνη διαπραγμάτευση, παρά του ότι δεν καρποφόρησε, έδειξε να μην τον πλήττει πολιτικά, ενώ από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έστω και με την χρήση του εκφοβισμού, δεν κατάφεραν να εμφανιστούν ενισχυμένα.

Τώρα πλέον η κυβέρνηση φέρει το βάρος της ευθύνης να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία, με τον πρωθυπουργό να την προσδιορίζει στο επόμενο 48ωρο, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, μετά την λήξη του προγράμματος της χώρας που οδήγησε και στην παύση χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η συμφωνία θα κινηθεί σε τέσσερεις βασικούς πυλώνες οι οποίοι αφορούν στα δημοσιονομικά, το χρέος, τις ρυθμίσεις και την ανάπτυξη, που πρέπει να συνυπάρξουν ώστε να υπάρξει άμεση οικονομική εξισορρόπηση και να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες που μεταφράζονται σε κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος.

Τώρα, με την μεγάλη διαφορά που κατέγραψε η άρνηση του ελληνικού λαού να αποδεχθεί τους διαπραγματευτικούς εκβιασμούς των εταίρων, θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν σε τακτικές τιμωρίας του, ειδικά την στιγμή που έχει τεθεί έντονα, από τους ευρωπαϊκούς λαούς, το θέμα της δημοκρατικότητας των πολιτικών που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα να σημειωθεί και η δυνατότητα θετικής αξιοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης, της δημόσιας μεταστροφής του ΔΝΤ, κατόπιν της οργισμένης αντίδρασης του Αμερικανικού Κογκρέσου, με την παραδοχή της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και πρόταση κουρέματος του τουλάχιστον κατά 30% με αποπληρωμή τους σε 20ετη περίοδο χάριτος.

Άλλωστε αυτό είναι ένα στοιχείο που μέχρι και η τελευταία πρόταση των δανειστών δεν συμπεριλάμβανε, καθώς βάσει των προτεινόμενων ρυθμίσεων γίνεται εμφανές πως κρίνεται το χρέος ως βιώσιμο.

Ετικέτες: