«Η Αυτοδιοίκηση δεν εφησυχάζει»
- Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2015 - 06:20
Για στήριξη της εθνικής προσπάθειας για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, αλλά και για από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων των τοπικών κοινωνιών από τη Δευτέρα, μίλησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ από το βήμα της Έκτακτης Συνέλευσης Δημάρχων.
Εν μέσω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων αυτής της εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε χτες, Πέμπτη, 9 Ιουλίου, η Έκτακτη Συνέλευση Δημάρχων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), απ’ όπου ο πρόεδρός της, κ. Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε για ακόμη μια φορά, την άποψη, την οποία μοιράζεται με την μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων της χώρας, υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ, ευχόμενος, παράλληλα, να υπάρξει μια επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων, προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμη για την πατρίδα, αλλά και για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, κατά την οποία διεξήχθη η συνέλευση.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, η Έκτακτη Συνέλευση Δημάρχων, πραγματοποιήθηκε, προκειμένου «να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στον τρόπο που πρέπει να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας. Να καταγράψουμε ως ΚΕΔΕ όλα τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν κι επηρεάζουν τη λειτουργία των Δήμων μας. Να δούμε ποια από αυτά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Να βρούμε τρόπους αλληλο-υποστήριξης κι αλληλοβοήθειας μεταξύ των Δήμων μας, ώστε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο με όποια μέσα διαθέτουμε», ενώ σημείωσε, πως μέσω της συνάντησης αυτής διαμηνύεται, πως «η Αυτοδιοίκηση δεν εφησυχάζει. Η Αυτοδιοίκηση είναι εδώ, στην πρώτη γραμμή, αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δεν τις μεταθέτει».
Σκληρά μέτρα, αλλά διατήρηση των πόρων ΕΣΠΑ και ΕΚΤ
Σύμφωνα τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κατά την ομιλία του στη συνέλευση, «τις επόμενες τρεις μέρες, από τις ενέργειες της κυβέρνησης και της ομάδας διαπραγμάτευσης, θα κριθεί αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και την Ευρώπη. ΄Η αν θα βρεθεί εκτός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, με τη δική της θέληση και με την υπογραφή της κυβέρνησης γιατί αλλιώς δεν μπορεί να βγει από την Ένωση. Εγώ έχω εκφράσει την άποψη μου πάνω σε αυτό το ζήτημα. Έχω ταχθεί εξαρχής υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ και πιστεύω ότι την ίδια άποψη έχουν και οι περισσότεροι από μας που σήμερα βρισκόμαστε στο χώρο αυτό, αλλά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα του τι ψήφισε στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Ελπίζω πραγματικά ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού μας και της Κυβέρνησης είναι να πετύχει μια έντιμη συμφωνία και συμβιβασμό με τους δανειστές – εταίρους μας ώστε την Κυριακή να υπάρξει επιτέλους ένα happy end σε αυτή την υπόθεση».
Για τον πρόεδρο της Ένωσης, η αποδοχή μιας συμφωνίας και η παραμονή της χώρας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είναι μονόδρομος, καθώς κάθε άλλη λύση θα συνιστούσε εθνική καταστροφή, υπογραμμίζοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Επιπλέον, ο κ. Πατούλης προχώρησε και σε μία «πρόβλεψη», αναφορικά με την πιθανή κατάληξη της διαπραγμάτευσης σε μία νέα συμφωνία, αναφέροντας, πως παρά το γεγονός, ότι τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η χώρα, θα είναι αρκετά σκληρά και ίσως το μεγαλύτερο βάρος για την επίτευξη των νέων δημοσιονομικών στόχων να πέσει και πάλι στις «πλάτες» της Αυτοδιοίκησης – υποθέτοντας περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης – ωστόσο, οι δήμοι δεν θα στερηθούν τους εξασφαλισμένους πόρους του ΕΣΠΑ, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και άλλων πηγών χρηματοδότησης, μέσω της Ε.Ε, οι οποίοι θα διασφαλίσουν την εκτέλεση υφιστάμενων και νέων έργων, την αγροτική ανάπτυξη και την καταπολέμηση ανισοτήτων των μικρών δήμων, ενώ ανέφερε, πως θα επιτρέψουν τη λειτουργία κρίσιμης σημασίας κοινωνικών δομών και θα αναχαιτίσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, χωρίς, φυσικά, να κάνει λόγο, για την αιτία όλων αυτών των κοινωνικών φαινομένων, τα οποία πηγάζουν ακριβώς από την πολιτική ασφυκτικής λιτότητας, που εφαρμόζεται κυρίως στα μικρομεσαία εισοδήματα, συντελώντας στη δραματική συρρίκνωσή τους.
Ο κ. Πατούλης ανέφερε επίσης ότι σήμερα έχουν σταματήσει όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα, ενώ είναι στον αέρα η μελλοντική λειτουργία μιας σειράς δημοτικών υπηρεσιών, που προσφέρουμε ως σήμερα στις τοπικές μας κοινωνίες.
«Όσο διατηρείται σε εκκρεμότητα το θέμα της διαπραγμάτευσης, είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είμαστε όλοι οι Δήμοι στον αέρα. Στο απευκταίο όμως σενάριο που η διαπραγμάτευση καταρρεύσει, σενάριο που δεν θέλω να πιστέψω, αφού άλλωστε η Ευρώπη διαθέτει μια πλούσια ιστορία που στηρίζεται στους συμβιβασμούς κι όχι στις ρήξεις, οι Δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα πολύ ασφυκτικό περιβάλλον. […] Όμως σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστή η μοίρα της Αυτοδιοίκησης. Να είμαστε εμείς που θα σηκώσουμε το κύριο βάρος των προβλημάτων που θα προκύπτει στην καθημερινότητα των πολιτών».
«Απέναντι στις άφρονες φωνές που επιθυμούν τη ρήξη»
Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υιοθετώντας αντιπολιτευτική ρητορική, ανέφερε, ότι σε αυτή την ιστορική συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση «δεν μπορεί, ως θεσμός του Κράτους, ο εγγύτερος μάλιστα προς τους πολίτες θεσμός, να ανέχεται την επικράτηση της ιδεολογίας του μηδενισμού. Δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέριμνη την επικράτηση του λαϊκισμού. Δεν μπορούμε με την ανοχή μας να επιτρέπουμε σε δυναμικές μειοψηφίες να οδηγούν την πατρίδα μας σε καταστροφικές επιλογές. Δεν θα ανεχθούμε να δούμε τις θυσίες τόσων χρόνων να πηγαίνουν χαμένες και το μέλλον μας να προδιαγράφεται ζοφερό. Δεν έχουμε δικαίωμα να παρακολουθούμε απαθείς την πατρίδα μας να οδηγείται στο χάος, χρεοκοπημένη και αποξενωμένη από παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους στο διεθνές περιβάλλον, όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία της. Δεν ανεχόμαστε άλλο ένα παρασιτικό οικονομικό μοντέλο, που θα ευνοεί τις δυνάμεις της διαπλοκής σε βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η Αυτοδιοίκηση μπαίνει μπροστά. Δεν βγάζει την ουρά της απέξω. Αυτό υποδηλώνει η σημερινή μας παρουσία», τονίζοντας, πως η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται «απέναντι στις άφρονες φωνές που επιθυμούν τη ρήξη με την Ευρώπη και την επιστροφή της χώρας στη δραχμή».
Το ψήφισμα της Συνέλευσης
Μετά τη συζήτηση, περί της υφιστάμενης κατάστασης λειτουργίας των δήμων και τα κωλύματα, που έχουν προκύψει εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, η Έκτακτη Συνέλευση Δημάρχων κατέληξε στο εξής ψήφισμα:
- Δηλώνει την αμέριστη στήριξη των Δημάρχων και της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού στην προσπάθεια επίτευξης έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας, με στόχο την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.
- Εξουσιοδοτεί το ΔΣ της ΚΕΔΕ να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα προταθεί στην Πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και δύσκολα ζητήματα που προέκυψαν, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των δήμων, την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
- Η Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι ενωμένη διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες στη νέα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, που θα διαμορφωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Το ίδιο έργο σε επανάληψη» σε σχέση με τη ναυαγοσωστική κάλυψη
17 Φεβ. 2022 - 6:18 - Διαμόρφωση προτάσεων της ΚΕΔΕ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
1 Νοε. 2018 - 6:10 - Διάλογος έως την ύστατη στιγμή για τις νομοθετικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση
7 Ιουν. 2018 - 6:24 - Αντιδράσεις για τα ναυαγοσωστικά βάρη στους Δήμους
16 Απρ. 2018 - 6:15 - Τροποποιήσεις για τις δημόσιες συμβάσεις έργων
20 Φεβ. 2018 - 6:25