Στο έλεος των πλειστηριασμών
- Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2015 - 06:10
Σημαντικές και επί τα χείρω οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που περιλαμβάνονται στο 2ο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας, που θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή, με κυριότερο σημείο την μεταβολή της διαδικασίας των πλειστηριασμών, με την οποία βάλλεται ευθέως η ιδιοκτησία που βρίσκεται υπό οφειλή, λειτουργώντας προς όφελος του τραπεζικού συστήματος.
Ως προσχηματικός λόγος υπέρ των αλλαγών του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υποστηρίζεται πως θα υπάρξει επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, βάσει των όσων αναφέρει σχετικά η συμφωνία «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση των διαδικασιών και των ρυθμίσεων του συστήματος πολιτικής δικαιοσύνης, να επιταχυνθεί σημαντικά η δικαστική διαδικασία καθώς και να μειωθεί το κόστος».
Όμως το θέμα δεν προέκυψε απρόσμενα με το παρόν νομοσχέδιο, όταν είναι ο ίδιος Κώδικας που είχε καταρτιστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, Χαράλαμπο Αθανασίου και προωθούσε τα τραπεζικά οφέλη έναντι των οφειλετών.
Ειδικά για την περίπτωση των πλειστηριασμών, είναι αυτό που αφήνει απροστάτευτη την ιδιοκτησία, με νομοθετικές ρυθμίσεις που επισπεύδουν τις προθεσμίες των αναγκαστικών εκτελέσεων, οι οποίες θα λαμβάνουν ως τιμή εκκίνησης την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία των ακινήτων και δίδεται εξοφλητική προτεραιότητας στις τράπεζες.
Όπως αναφέρει η έκθεση του ΓΛΚ «ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης. Σήμερα, ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τον ν. 1249/1982».
Έτσι, έναντι κατά πολύ χαμηλότερου τιμήματος, θα προκύπτει η απώλεια του ακινήτου του οφειλέτη, ενώ ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς, προς όφελος των τραπεζών.
Κύριο στοιχείο αποτελεί η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης στον τύπο των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, γεγονός που πλήττει τη διαφάνεια των διαδικασιών εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Αντίδραση Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου
Την κάθετη αντίθεση του στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καταθέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, ως μέσο αντίδρασης κατά της παραβίασης του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, καταλύοντας κάθε θεσμοθετημένο κείμενο και διαδικασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάνει λόγο δε για αστοχία των ρυθμίσεων οι οποίες οδηγούν σε ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει σε έλλειμμα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας και καλεί τους πολίτες της Σύρου να σταθούν στο πλευρό του Συλλόγου για κοινή υπεράσπιση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη κατά τις επιταγές του Συντάγματος.
Επαναλαμβάνονται οι πάγιες θέσεις, όπως είχαν εκφραστεί στο δημοψήφισμα των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος από τον Δεκέμβριο του 2014, αναφέροντας ότι πρόκειται για απαράδεκτες και άδικες ρυθμίσεις για πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη διεκδίκηση του δικαίου τους εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων, ότι μοναδικός γνώμονας των ρυθμίσεων είναι η είσπραξη εσόδων μέσω της Δικαιοσύνης, ότι τίθενται υπό περιορισμό κατακτημένες προϋποθέσεις δίκαιης δίκης και ότι πρόκειται ξεκάθαρα για αλλαγές με τις οποίες οι εμπνευστές της επιχειρούν να πλήξουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την αξιοπρέπεια των λειτουργών και συλλειτουργών της και κυρίως να εξυπηρετήσουν συμφέροντα των τραπεζών διαιωνίζοντας την αδικία σε βάρος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών αναφέρεται πως η σκανδαλώδης ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών έναντι των εργαζομένων και του δημοσίου, η ουσιαστική ακύρωση της ένδικης προστασίας και της δικονομικής άμυνας προς όφελος των πιστωτών και γενικότερα οι νέες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δείχνουν την συντονισμένη κυβερνητική επίθεση κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, προκειμένου η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πιο αδύναμων να γίνεται ευκολότερα και πιο φθηνά για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, εν όψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.
Καλούν δε τους 4 βουλευτές των Κυκλάδων να καταψηφίσουν τις επίμαχες διατάξεις που βάλλουν κατά της πρώτης κατοικίας του Έλληνα πολίτη, εάν δεν καταφέρουν να εισάγουν τις προτάσεις τροποποίησης που έχει εισηγηθεί ο νομικός κόσμος της Ελλάδας και να τις υπερψηφίσουν.
Διαμαρτυρία ΣΗΠΕ
Σχετική παρέμβαση υπήρξε και από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), που με σχετική επιστολή τους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μανώλης Χαλκιαδάκης και ο Γραμματέας, Γιώργος Βακόνδιος, επισημαίνουν προς τους αρμόδιους υπουργούς, τα τρωτά σημεία της συγκεκριμένης διάταξης.
Συγκεκριμένα αναφέρονται στην κατάργηση των σχετικών δημοσιεύσεων των περιλήψεων των κατασχετήριων εκθέσεων, που πρακτικά θίγει τόσο τα δικαιώματα των πολιτών όσο και του δημοσίου.
Στο κείμενο της παρέμβασης αναφέρεται:
«Όπως πληροφορηθήκαμε, στο κατατεθέν σήμερα το πρωί στη Βουλή σχέδιο Νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν4334/2015» που περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον ισχύοντα Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των άρθρων 960 και 999 που αφορούν την κατάργηση της δημοσίευσης σε καθημερινή εφημερίδα της περίληψης της κατασχετήριας έκθεσης κινητών ή ακινήτων αντίστοιχα (προγράμματα πλειστηριασμών).
Είναι φανερό ότι με την κατάργηση αυτών των βασικών διατυπώσεων δημοσιότητας με αιτιολογία την επιτάχυνση των διαδικασιών των πλειστηριασμών, μπορεί να εξυπηρετούνται μεν τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά θίγονται ασφαλώς βασικά δικαιώματα των πολιτών αλλά και του ίδιου του δημοσίου. Η όλη φιλοσοφία των προτεινόμενων αλλαγών στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, φαλκιδεύει δραματικά τα δικαιώματα των πολιτών-οφειλετών των τραπεζών και ακυρώνει βασικά εχέγγυα διαφάνειας που είναι απαραίτητο να τηρούνται όταν επηρεάζονται τόσο καταλυτικά και απόλυτα βασικά περιουσιακά δικαιώματα αλλά και δικαιώματα επί της προσωπικότητας των πολιτών.
Δεν είναι δυνατόν διαδικαστικές ενέργειες με τόσο σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση, δηλαδή στην ίδια τη ζωή των πολιτών, να γίνονται «εν κρυπτώ και παραβύστω», χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες δυνατές διατυπώσεις δημοσιότητας που προβλέπει ο ισχύων Κώδικας. Και φυσικά αυτές οι αναγκαίες διατυπώσεις δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθούν από «αναρτήσεις σε σχετική ιστοσελίδα (Δημοσιεύσεις Πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων…) που ούτε υφίσταται ούτε κανείς πολίτης πρόκειται να την αναζητήσει ποτέ για την ενημέρωσή του.
Στοιχείο επίσης που πρέπει να προσεχτεί είναι ότι το Σχέδιο που κατατέθηκε δεν είναι το αρχικό που παρουσίασε η σχετική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Στο αρχικό προβλεπόταν η κατάργηση του άρθρου 960 (για τα κινητά), όχι όμως και του άρθρου 999 (για τα ακίνητα) λόγω της προφανούς διαφοράς της σημασίας των δυο περιπτώσεων καθώς και η ίδια η επιτροπή θεώρησε αναγκαία τη διατήρηση της δημοσίευσης για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων!
Ο ΣΗΠΕ ως συλλογικός εκφραστής των μεγαλύτερων και εγκυρότερων ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων, του ιστορικού και διαχρονικού βραχίονα του περιφερειακού τύπου, ζητάει την άμεση επανεξέταση του ζητήματος αυτού κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του σχετικού Νομοσχεδίου και τη διατήρηση των ισχυουσών διατυπώσεων δημοσιότητας των προγραμμάτων πλειστηριασμών ως ελάχιστο μέσο διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών και του δημοσίου».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το σπίτι σου ή τα λεφτά σου
3 Οκτ. 2013 - 6:00 - "Σας καλούμε να διαφυλάξετε τα ανθρώπινα δικαιώματα των νησιωτών"
30 Ιουν. 2016 - 14:12 - Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων προστασίας της πρώτης κατοικίας
19 Νοε. 2015 - 6:10 - Δεν θα γίνει η κυβέρνηση απλός διαχειριστής του μνημονίου
11 Νοε. 2015 - 6:10 - Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου: Αποχή την ημέρα ψήφισης του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
21 Ιουλ. 2015 - 16:17