Οδηγίες και πληροφορίες σχετικά με τα τμήματα ετεροδημοτών, το ωράριο λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών και Γραφείων Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. και τη διευκόλυνση της διαδικασίας για τα ΑμεΑ από το Υπ. Εσωτερικών

Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους

  • Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10

Την καθιερωμένη ενημέρωση, όσον αφορά στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, παρέχει το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με οδηγίες για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων.

Σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες, για τη δημιουργία και τη σύσταση τμημάτων ετεροδημοτών, όπως και τους όρους εξάσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στα τμήματα της εκλογικής τους περιφέρειας, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον, το υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνουν και για τις υπηρεσίες των Δήμων και των Γραφείων Διαβατηρίων, οι οποίες θα λειτουργήσουν το Σάββατο και την Κυριακή, 19 και 20 Σεπτεμβρίου, λόγω των βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οδηγίες προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, αναφορικά με την υποχρέωσή τους να διευκολύνουν με κάθε δυνατό τρόπο, τα άτομα με αναπηρία ή κινητικά προβλήματα, στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ρυθμίσεις για τη σύσταση τμημάτων ετεροδημοτών

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.

Τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών συνιστώνται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού της εκλογικής περιφέρειας του τόπου διαμονής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ.26/2012), αλλά μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.

Ανάλογα με τον αριθμό των ετεροδημοτών μπορούν να συσταθούν αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα. Αμιγή εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών που προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια είναι μεγάλος. Μεικτά εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών από διάφορες βασικές εκλογικές περιφέρειες είναι μικρός.

Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων ως ετεροδημοτών, αποτελεί η εγγραφή, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών προερχομένων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια (άρθρο 96 παρ. 1 εδ. τελευτ. π.δ. 26/2012).

Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο τηρεί σε κεντρικό επίπεδο τη βάση δεδομένων των ειδικών εκλογικών καταλόγων ετεροδημοτών, γνωρίζει από ποιες βασικές εκλογικές περιφέρειες έχουν συγκεντρωθεί, σε επίπεδο κάθε εφετειακής περιφέρειας, σαράντα τουλάχιστον εκλογείς ετεροδημότες, οι οποίοι και θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως ετεροδημότες.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι εκλογείς αυτοί θα ενημερώνονται, ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες και πρέπει να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στις περιπτώσεις αυτές, δεν θα υπάρχει η ένδειξη Ε στο βασικό εκλογικό τους κατάλογο, προκειμένου οι εκλογείς αυτοί να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα στη βασική τους εκλογική περιφέρεια.

Τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών, ορίζονται με ξεχωριστή απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχοντας συνολική εικόνα για τους ετεροδημότες όλης της χώρας αλλά και κάθε εκλογικής περιφέρειας και προς διευκόλυνση των Αντιπεριφερειαρχών της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού και με σκοπό την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξαγωγή και μετάδοση των αποτελεσμάτων, θα αποστείλει σε κάθε περιφερειακή ενότητα κατάσταση με τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών (αμιγή και μεικτά), τα οποία πρέπει να συσταθούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Μέριμνα για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών, είναι δεδομένο ότι η Πολιτεία επιχειρεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που συνδέονται και με την ψηφοφορία, επιβάλλεται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των πολιτών αυτών στην κορυφαία εκδήλωση της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 21, παρ.1 του Ν.4023/Α’220 καθώς και την παρ.3 του άρθρου 83 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών»(Α’57), παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ψηφοφόρο με σωματική αδυναμία να απευθύνεται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν κατά την ψηφοφορία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ρύθμιση αυτή έχει γενικό χαρακτήρα, κρίνεται σκόπιμο να παρασχεθούν περαιτέρω οδηγίες και διευκρινίσεις για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες κατά τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πολίτες με αναπηρία ψηφίζουν πάντοτε με απόλυτη προτεραιότητα.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των ψηφοφόρων με κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλο συναφές μηχάνημα, παρατηρούνται δυσκολίες, όταν στα εκλογικά καταστήματα δεν υπάρχουν ράμπες, ανελκυστήρες ή άλλα μέσα που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην αίθουσα ψηφοφορίας. Στην περίπτωση αυτή, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής καλείται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τους εν λόγω ψηφοφόρους κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή των μελών της εφορευτικής επιτροπής, της φρουράς του καταστήματος, εάν υπάρχει, ή ακόμα και των ψηφοφόρων.

Όταν ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής διαπιστώνει ότι η πρόσβαση ψηφοφόρου με κινητικές αναπηρίες στην αίθουσα ψηφοφορίας είναι αδύνατη, καλείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συμμετοχή στην ψηφοφορία και να διασφαλίσει ταυτόχρονα τη μυστικότητα και την ομαλή διεξαγωγή αυτής. Ως τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να είναι η προσωπική μέριμνα του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής και ενός μέλους της εφορευτικής επιτροπής που επιλέγεται να παραδώσουν στον ψηφοφόρο φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή, καθώς και πλήρη σειρά ψηφοδελτίων, ώστε αυτός να αποσυρθεί σε κατάλληλο, προσιτό σ’αυτόν, χώρο του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος (π.χ. του ισόγειου χώρου) για να ψηφίσει. Στη συνέχεια, ο ψηφοφόρος παραδίδει τον κλειστό φάκελο με τη ψήφο του στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, και εκείνος τον ρίχνει στην κάλπη του εκλογικού τμήματος, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο ψηφοφόρος που ψήφισε. Επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστικών αντιπροσώπων να αναζητήσουν και άλλες λύσεις, αρκεί να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση της ψηφοφορίας των εκλογέων αυτών.

Λειτουργία Δημοτικών Υπηρεσιών και Γραφείων Διαβατηρίων

Ενόψει των γενικών βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και με σκοπό την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθώς και των εκλογέων, οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών θα παραμείνουν ανοικτές το Σάββατο και την Κυριακή 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2015 αντίστοιχα.

Επίσης, πρέπει να λειτουργούν κατά τις ίδιες αυτές ημέρες και οι υπηρεσίες των δήμων της χώρας που εμπλέκονται στη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε, ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στο πλαίσιο της διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Διαβατηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, καθορίζεται για το προσεχές Σαββατοκύριακο, ως ακολούθως:

- Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, κατά τις ώρες 07.30 έως 18.00

- Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015, από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι και τη λήξη αυτής, δηλαδή κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Επισημαίνεται, ότι το προσωπικό των Γραφείων θα παρέχει τις υπηρεσίες του προς το κοινό, για την παράδοση των διαβατηρίων, που έχουν ήδη εκτυπωθεί και είναι έτοιμα για να τα παραλάβουν οι δικαιούχοι τους, προκειμένου αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ετικέτες: