Ποσοστά και κατανομή εδρών ανά κόμμα

Οι αριθμοί των εκλογών

Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, στο 100% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, κλείδωσαν τα τελικά ποσοστά της εκλογικής αναμέτρησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει στην διαφορά από τη Ν.Δ. στις 7,36 μονάδες.

Η νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι περισσότερο προσωπική νίκη του Αλέξη Τσίπρας, ενώ οι συρρικνωμένες δυνάμεις τις Ν.Δ. ανοίγουν τον δρόμο για εσωκομματικές διεργασίες.

Από τους μεγάλους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης και το Ποτάμι που δεν φάνηκε ικανό να πείσει ούτε καν τους ψηφοφόρους του, μειώνοντας κατά πολύ το ποσοστό του και απομακρύνοντας το από το όνειρο της τρίτης δύναμης, σε αντίθεση με την άνοδο των ποσοστών που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ, εκπλήσσοντας ακόμα και τους ίδιους τους οπαδούς του.

Η επόμενη ημέρα υποχρεώνει τα κόμματα σε απολογισμό του αποτελέσματος προς εξαγωγή συμπερασμάτων για μία ανανέωση του πολιτικού τους λόγου, ενώ το σύνολο του πολιτικού συστήματος οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τον μεγάλο νικητή των εκλογών, την αποχή, που κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό στις εθνικές αναμετρήσεις της μεταπολιτευτικής ιστορίας.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Η τελική καταγραφή της δυναμικής των κομμάτων, όπως αυτή αναδείχθηκε από τις κάλπες, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ καθαρή νίκη, με ποσοστό 35,46% και στη Ν.Δ. 28,10%. Η ισχυρή αντιπολιτευτική της ρητορική, έδωσε στη Χρυσή Αυγή την θέση της τρίτης δύναμης με ποσοστό 6,99%, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) ανέβασε το ποσοστό στο 6,29%.

Αυξημένα και τα ποσοστά του ΚΚΕ που έφτασαν στο 5,55%, ενώ συρρίκνωση παρουσίασε το Ποτάμι, που είδε τα ποσοστά του να φτάνουν μόλις στο 4,09%.

Προς απογοήτευση των δημοσκόπων που ήθελαν του ΑΝ.ΕΛ. εκτός βουλής, συγκέντρωσαν τελικά 3,69% και η μεγάλη επιτυχία του πολιτικού συστήματος ήταν η πρακτική του που οδήγησε εντός του κοινοβουλίου και την Ένωση Κεντρώων, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 3,43%.

Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για το κοινοβούλιο καθώς συγκέντρωσε ποσοστό μόλις 2,86%, με τη νέα βουλή να διαμορφώνεται ως οκτακομματική.

Οι έδρες των κομμάτων

Η δύναμη των κομμάτων, σύμφωνα με τα εκλογικά ποσοστά τους, θα αποτυπωθεί με τα έδρανα που θα καταλάβουν στη Βουλή οι εκλεγμένοι βουλευτές τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το πλειοψηφόν κόμμα και καταλαμβάνει 145 έδρες, μειώνοντας την κοινοβουλευτική του παρουσία κατά 4 έδρες που είχε περισσότερες στην προηγούμενη Βουλή.

Με μία έδρα λιγότερο θα εκπροσωπείται η Ν.Δ., η οποία καταλαμβάνει 75 έδρες στο κοινοβούλιο, καθώς όχι μόνο δεν μπόρεσε να «χτυπήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπέστη και μία κοινοβουλευτική απώλεια.

Αυξημένη κατά 1 έδρα η παρουσία της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο, η οποία καταλαμβάνει πλέον με την αύξηση του ποσοστού της 18 έδρες.

Την μεγαλύτερη αύξηση εδρών εμφανίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), που κερδίζει 4 νέες έδρες και θα καταλαμβάνει πλέον στη Βουλή 17 έδρες.

Σταθερό παραμένει στην κοινοβουλευτική του παρουσία το ΚΚΕ, το οποίο θα συνεχίσει να διατηρεί τον ίδιο αριθμό των 15 εδρών.

Η μεγαλύτερη απώλεια εδρών είναι για το Ποτάμι, το οποίο θα εκπροσωπείται με 11, χάνοντας 6 έδρες.

Απώλεια εκπροσώπησης κατά τρεις έδρες και για τους ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι καταλαμβάνουν 10 έδρες, και ενισχύον το κυβενρητικό σχήμα ως κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεγαλύτερη κερδισμένη των εκλογών η Ένωση Κεντρώων, που κατάφερε και συγκέντρωσε το ποσοστό εισόδου της στη Βουλή, στην οποία θα καταλάβει 9 έδρες.

Πρώτη δύναμη η αποχή

Με περίπου 1 στους 2 ψηφοφόρους να μην προσέρχονται στις κάλπες, η αποχή εκτίναξε το ποσοστό της στο 44,1%, το υψηλότερο που καταγράφηκε σε εθνικές εκλογές καθ’ όλη την μεταπολίτευση.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχε το 55,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, από τους οποίους το 2,45% προτίμησε να δώσει λευκή ή άκυρη ψήφο.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία του Ιανουαρίου του 2015, κατά την οποία η αποχή ήταν στο 36,38%, τώρα το ποσοστό της αυξήθηκε κατά 7,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 650.000 λιγότερες ψήφους.

Όσο πίσω μετρώνται τα ποσοστά της αποχής σε παλιότερες εκλογικές διαδικασίες, αυτά παρουσιάζονται σταδιακά χαμηλότερα, καθώς στις εκλογές του 2012 το ποσοστό της αποχής ήταν 37,51%, στις εκλογές του Μάιο του 2012 ήταν χαμηλότερο στο 34,88%, στις εκλογές του 2009 κυμάνθηκε στο 29,05% και ακόμη χαμηλότερο στο 25,85% στις εκλογές του 2007.

Τα ποσοστά των Κυκλάδων

Στο 100% των 256 εκλογικών τμημάτων στις Κυκλάδες, καταγράφονται τα τελικά ποσοστά των κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ και εδώ να προηγείται.

Στους εκλογικούς καταλόγους των Κυκλάδων είναι εγγεγραμμένοι 123.920 ψηφοφόροι, από τους οποίους ψήφισαν 66.708, φτάνοντας την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία στο 53,83 %.

Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 64.638, δηλαδή 96,90 %, ενώ 946 ήταν άκυρα και 1.124 λευκά.

Και στο νομό Κυκλάδων επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,63%, ενώ η Ν.Δ. συγκέντρωσε ποσοστό 31,33%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν στη Σύρο, όπου έφτασε το 40,63%, την Μήλο όπου συγκέντρωσε 39,47% και την Τήνο με ποσοστό 38,89%.

Τρία νησιά έδωσαν υψηλά ποσοστά στη Ν.Δ., η οποία προηγείτο στη Μύκονο με 41,00%, την Κύθνο, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 40,80% και στην Άνδρο με ποσοστό 40,39%.

Στο νομό Κυκλάδων τρίτη δύναμη αναδείχθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) συγκεντρώνοντας ποσοστό 6,84%, λαμβάνοντας τα υψηλότερα ποσοστά της στην Ανάφη με 14,35% και τη Νάξου με 12,07%.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,19%, που στο σύνολο του νομού βγήκε τέταρτη δύναμη όμως ως τρίτη δύναμη εξελέγη σε 5 νησιά, την Θήρα όπου συγκέντρωσε ποσοστό 7,89%, την Άνδρο με ποσοστό 7,67%, την Πάρο με ποσοστό 6,85%, την Μύκονο με ποσοστό 6,51% και τη Σύρο με ποσοστό 6,22%.

Οι ψήφοι που συγκέντρωσαν τα υπόλοιπα κόμματα στον νομό δίνουν στο ΚΚΕ ποσοστό 4,44%, στο Ποτάμι 3,99%, στην Ένωση Κεντρώων 3,47%, στους ΑΝ.ΕΛ. 3,39%, οι οποίοι αναδείχθηκαν στην Κίμωλο τρίτη δύναμη με ποσοστό 8,83% και στη Λαϊκή Ενότητα ποσοστό στο σύνολο του νομού 3,07%.

Σταθερή παραμένει και η εκλογή των βουλευτών στον νομό, καθώς τις τρεις από τις τέσσερεις έδρες καταλαμβάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός, ενώ την τέταρτη έδρα την καταλαμβάνει ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης.

Ετικέτες: