Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία

Η εκλογική ήττα δρομολόγησε εξελίξεις

Άμεσες εξελίξεις στη Ν.Δ., δρομολόγησε μία ημέρα μετά τις εκλογές ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προκειμένου να προχωρήσει η εκλογή προέδρου, ενώ ήδη οι πρώτοι μνηστήρες της ηγεσίας του κόμματος έκαναν την εμφάνιση τους.

Με ταχύτατους ρυθμούς θα κινηθούν πλέον οι διαδικασίες στο κόμμα της Ν.Δ. για εκλογή νέου προέδρου, όπως επιβεβαιώθηκε και με σχετική ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στην εξέλιξη αυτή η οποία αποφασίστηκε από κοινού από τον πρόεδρο του κόμματος, Β. Μεϊμαράκη και τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκο και δρομολογήθηκαν ήδη από εχθές.

Καίριος ο ρόλος του εκλογικού αποτελέσματος στην επίσπευση των διαδικασιών, ενώ από τα ακροδεξιά στελέχη του κόμματος ξεκίνησε η άσκηση κριτικής για την προεκλογική τακτική που επέλεξε ο κ. Μεϊμαράκης, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δήλωσε πως η συζήτηση σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα θα διεξαχθεί στα όργανα του κόμματος κατά την εξέλιξη των διαδικασιών εκλογής προέδρου.

Η εκλογική ήττα

Η εκλογική ήττα δεν αποτέλεσε έκπληξη για τη Ν.Δ., μπορεί να μην ήταν αναμενόμενη στο μέγεθος των 7,5 μονάδων της διαφοράς που καταγράφηκε, όμως όπως καθαρά διαφαινόταν καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, ούτε ο Β. Μεϊμαράκης εμφανιζόταν διατεθειμένος να κυβερνήσει, ούτε το κόμμα έμοιαζε να έχει προχωρήσει ένα βήμα πέρα από τα στεγανά των πολιτικών του πρακτικών.

Παρά την απέλπιδα προσπάθεια του πολιτικού συστήματος, μέσω των δημοσκόπων και των μιντιαρχών, για πρόκληση ακύρωσης της ισχύος του ΣΥΡΙΖΑ, το κομματικό επιτελείο της Ν.Δ. γνώριζε εξ αρχής την απώλεια της εκλογικής μάχης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την ώρα που επέλεξε ο Β. Μεϊμαράκης, μόλις στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής, να αναγνωρίσει τη νίκη του Αλ. Τσίπρα.

Αν και οι πρώτες δηλώσεις το βράδυ των εκλογών, του προέδρου του κόμματος, εστίαζαν στην ηθική τόνωση των ψηφοφόρων του, λέγοντας πως η Ν.Δ. «ούτε διαλύεται, ούτε τελειώνει», κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοήσει τις συνεχείς εκλογικές ήττες, που επιβάλλει να εξεταστούν όλα τα στοιχεία εκείνα της πολιτικής της αλλά και του ιδεολογικού προσανατολισμού πολυπροβεβλημένων στελεχών της, που οδηγούν στην πτωτική πορεία της παράταξης.

Η μετέπειτα πορεία του κόμματος θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το εάν θα μπορέσει να ξεφύγει από τα πολιτικά διαπιστευτήρια που έχει δώσει στην 40ετή πορεία του και κυρίως από τις κυβερνητικές και στελεχιακές επιλογές των τελευταίων χρόνων μνημονιακής του διακυβέρνησης.

Η αλλαγή πολιτικού στίγματος που επιχειρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο, από το ακραίο δεξιό το Α. Σαμαρά σε ένα λαϊκότερο του Β. Μεϊμαράκη, κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά του κόμματος, χωρίς όμως να μπορέσει να κερδίσει μέρος των χαμένων του ψηφοφόρων, ούτε βέβαια να περάσει την εικόνα της ανανέωσης στην εμφανή φθορά που δεν στάθηκε ικανό να καταπολεμήσει.

Αν και ο Β. Μεϊμαράκης προσπάθησε να κάνει κατανοητό προς τα στελέχη του κόμματος ότι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και οι συζητήσεις για τις αιτίες που το οδήγησαν σε μία νέα ήττα θα γίνουν στα κομματικά όργανα, παρ’ όλα αυτά στελέχη όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, προέβησαν σε δημόσιους αρνητικούς σχολιασμούς της προεκλογικής τακτικής που ακολούθησε η Ν.Δ.

Συγκεκριμένα ο Αδ. Γεωργιάδης, άσκησε έντονη κριτική ως προς την επιλογή να επικοινωνηθεί προς τους ψηφοφόρους η πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οδήγησε τους οπαδούς του κόμματος, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος υποστήριξε, να κρίνουν πως τα δύο κόμματα ταυτίζονται, γεγονός που λειτούργησε αποτρεπτικά σε αυτούς.

Και ο Μ. Βορίδης μέμφθηκε την ηγεσία του κόμματος του για το προεκλογικό του μήνυμα μετεκλογικής συνεργασίας, λέγοντας σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι «ήταν λάθος η εντύπωση συναίνεσης που δημιουργήθηκε», προσθέτοντας ότι «εφεξής ξεπαρεού από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Άνοιγμα των διαδικασιών

Με γοργούς ρυθμούς θα κινηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή προέδρου, η οποία έχει προαποφασιστεί να γίνει με ψηφοφορία από τη βάση, στο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2016, ημερομηνία που όπως φαίνεται θα αποκλειστεί καθώς όλα δείχνουν πως θα μεταφερθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του πριν το τέλος της χρονιάς.

Είναι θέμα πλέον 24ωρων η σύγκλιση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής του κόμματος, η οποία και θα λάβει την απόφαση για την επίσπευση της ημερομηνίας εκλογής του νέου αρχηγού, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εγγραφή των μελών στους καταλόγους του κόμματος.

Παράλληλα, θα τεθεί και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων, με ανώτερο όριο τις 10 ημέρες, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος ελέγχου των υποψηφιοτήτων.

Με χθεσινές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Β. Μεϊμαράκης, αφού ξεκαθάρισε πως ο ρόλος του θα είναι ως υπηρεσιακού προέδρου του κόμματος, ασκώντας τα καθήκοντα του μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου, υπενθύμισε τον διαφωνία του με τη διαδικασία εκλογής από τη βάση, γεγονός που τον οδηγεί στο να μη θέσει υποψηφιότητα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «Προς το παρόν κλίνω στο “όχι” γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος».

Πάντως τα πρώτα ονόματα των πιθανών υποψηφίων έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται, όπως του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δεν απέκλεισε την διεκδίκηση της ηγεσίας.

Αναλόγως επικοινωνείται και η πιθανότητα υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την στάση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία από το βράδυ των εκλογών, παρείχε πλήρη στήριξη στον Β. Μεϊμαράκη.

Ετικέτες: