Ορκωμοσία των βουλευτών και εκλογή νέου προέδρου της Βουλής
- Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10
Δύο βασικές θεσμικές πολιτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, με την ορκωμοσία των 300 εκπροσώπων του κοινοβουλίου και την εκλογή του Νίκου Βούτσης ως νέου προέδρου του Σώματος.
Η ορκωμοσία των βουλευτών και η εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής σηματοδότησαν την έναρξη λειτουργίας του Σώματος, με κάποια κύρια στοιχεία των δύο διαδικασιών να καταγράφονται στο ιστορικό του.
Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι, από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, ορκίστηκαν κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της ΙΖ’ κοινοβουλευτικής περιόδου, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να προεδρεύει της εναρκτήριας συνεδρίασης.
Για την τέλεση του αγιασμού και της ορκωμοσίας μετέβη στη Βουλή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνοδευόμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος ευχήθηκε στους βουλευτές «Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές».
Η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε θρησκευτικό όρκο, ενώ τον πολιτικό όρκο επέλεξαν οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός 15 εξ αυτών που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, οι βουλευτές του ΚΚΕ, πλην της Λιάνας Κανέλλη και του Ποταμιού, 2 εκ των βουλευτών του ορκίστηκαν θρησκευτικά.
Στο Κοράνι ορκίστηκαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές, Χουσεΐν Ιχμέτ του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ιλχάν Αχμέτ του Ποταμιού.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του πρωτοκόλλου της ορκωμοσίας από τους βουλευτές.
Πέραν των διαδικαστικών, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή των εδρών των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι έθεταν υποψηφιότητα σε δύο διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να επιλέγει την έδρα του Ηρακλείου από αυτή της Λάρισας, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επέλεξε την έδρα της Β΄ Αθηνών και όχι του Ηρακλείου, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, την έδρα της Α΄ Αθηνών αντί της Β΄ Αθηνών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επέλεξε της Β΄ Αθηνών αντί της Αχαΐας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τη Β΄ Αθηνών αντί της Α΄ Θεσσαλονίκης.
Η εκλογή του Ν. Βούτση
Την επόμενη της ορκωμοσίας των βουλευτών ακολούθησε η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση να παίρνει τη σκυτάλη από την απερχόμενη πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, χωρίς όμως να καταφέρνει να συγκεντρώσει τις 235 ψήφους ρεκόρ, που αυτή είχε λάβει.
Η εκλογή προέδρου απαιτεί την συγκέντρωση τουλάχιστον 151 ψήφων, δηλαδή της απόλυτης πλειoψηφίας του συνόλου των βουλευτών.
Στην Ολομέλεια της Βουλής διεξήχθη μυστική ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, κατά την οποία ο Νίκος Βούτσης συγκέντρωσε 181 ψήφους επί συνόλου 297 ψηφισάντων βουλευτών, με 113 λευκά και 3 άκυρα ψηφοδέλτια.
Απόντες από τη διαδικασία ψηφοφορίας 4 βουλευτές, ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Ειδικά ο Πάνος Καμμένος, με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής γνωστοποιούσε την μη συμμετοχή του στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων», ενημερώνοντας παράλληλα πως υποστηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο του Νίκου Βούτση, χωρίς όμως να προσμετράτε η ψήφος του αυτή, καθώς η απουσία του δεν αφορούσε σε βουλευτική του υποχρέωση.
Με επιστολική ψήφο υπέρ του Νίκου Βούτση συμμετείχε στην ψηφοφορία και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, η οποία προσμετρήθηκε λόγω της συμμετοχής του σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ, γεγονός που αιτιολόγησε την απουσία του.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζαν κατά συνείδηση, ενώ εκ μέρους του Ποταμιού τέθηκαν όροι για τη στήριξη της υποψηφιότητας Βούτση και τέλος η Ένωση Κεντρώων στήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Της εκλογής του Ν. Βούτση ακολούθησε ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων, με κύριο στοιχείο την συναισθηματική του φόρτιση, που εκφράστηκε και μέσω των ευχαριστιών του προς την Ολομέλεια, λέγοντας «Ευχαριστώ από καρδιάς για την μεγάλη τιμή και τη μεγάλη ευθύνη που μου δίνετε».
Ο νέος πρόεδρος, με σαφείς αιχμές κατά της προκατόχου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα το κοινοβούλιο να αποφύγει την τυπολατρεία, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να αναλογιστούν πως η χώρα διανύει ιστορικές στιγμές και ζητούμενο τους να είναι η επούλωση των πληγών της, οι οποίες προκλήθηκαν από την «κρίση χρέους και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν».
Δείχνοντας δε ξεκάθαρα και την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους, έκανε ειδική αναφορά σε αυτό, λέγοντας ότι κρίνεται ως υποχρέωση πλέον η συζήτηση και η ρύθμιση του.
Τέλος, μεγάλο μέρος των προγραμματικών του δηλώσεων κάλυψαν οι αναφορές του στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Το προεδρείο της Βουλής
Η συνέχεια της διαδικασίας αφορούσε στην εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου της Βουλής, όπως ορίζεται από το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, στο οποίο μετέχουν πέραν του προέδρου, επτά αντιπρόεδροι, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς.
Ειδικά για την εκλογή αντιπροέδρου ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστον 75 ψήφων, με τους κομματικούς συνδυασμούς να καταθέτουν τα ονόματα των δικών τους προτεινόμενων βουλευτών για τις θέσεις των επτά αντιπροέδρων.
Προτάθηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων της Βουλής, οι Τάσος Κουράκης που έλαβε 197 θετικές ψήφους, Γιώργος Βαρεμένος με 205 θετικές ψήφους και Τασία Χριστοδουλοπούλου με 183 θετικές ψήφους.
Ο τέταρτος αντιπρόεδρος προέρχεται από τη Ν.Δ. και είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης που έλαβε 267 θετικές ψήφους, όπως και ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας.
Πέμπτος αντιπρόεδρος είναι η πρόταση της Χρυσής Αυγής ο Γιάννης Αϊβατίδης, ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, ενώ ουδέποτε οι προτεινόμενοι του κόμματος δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες για την εκλογή αντιπροέδρου ψήφους, όπως έγινε και σε αυτή την ψηφοφορία.
Η πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ο Δημήτρης Κρεμαστινός για έκτος αντιπρόεδρος, ο οποίος συγκέντρωσε 245 θετικές ψήφους και τέλος για έβδομος αντιπρόεδρος η πρόταση του ΚΚΕ ήταν ο Γιώργος Λαμπρούλης, που συγκέντρωσε 229 θετικές ψήφους.
Με αιχμές η παράδοση-παραλαβή
Της εκλογής ακολούθησε η τελετή παράδοσης από την απερχόμενη πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου και παραλαβής από τον νέο πρόεδρο Νίκο Βούτση, η οποία διανθίστηκε από αιχμές εκατέρωθεν.
Ξεκινώντας τις δηλώσεις η Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε πως «Αποτελεί τιμή η ολοκλήρωση μιας θητείας στην προεδρία μιας Βουλής που θεωρήθηκε εμπόδιο για τα μνημόνια. Δεν παρέδωσα τα κλειδιά και τη σφραγίδα στους δανειστές», συμπληρώνοντας πως «Όλους θα μας κρίνει η Ιστορία».
Παρέδωσε δε στον νέο πρόεδρο όλα τα σχετικά έγγραφα του έργου των επιτροπών τις οποίες επόπτευε η απερχόμενη πρόεδρος κατά το διάστημα της θητείας της.
Χωρίς να χαριστεί ο Ν. Βούτσης απάντησε πως «Η ελληνική κυβέρνηση έχει εντολή να διαπραγματευτεί το χρέος και θα λάβει υπ' όψη της όλα όσα έχουν γίνει από τις επιτροπές. Όλα έχουν καταγραφεί, πρώτα κρινόμαστε από τον λαό και στη συνέχεια θα κριθούμε από την Ιστορία».
Με την ολοκλήρωση των εκλογών του προεδρείου ξεκινά από σήμερα η τριήμερη διαδικασία των προγραμαμτικών δηλώσεων, με τη σημερινή ημέρα να αφορά αποκλειστικά τις προγραμματικές του πρωθυπουργού.
Θα ακολουθήσουν το επόμενο διήμερο οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας, με τις προγραμματικές των υπουργών και τις βουλευτικές τοποθετήσεις, ενώ σχετικώς θα τοποθετηθεί το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Βουλή: Σήμερα η πρόταση μομφής εν μέσω αντιπαράθεσης για τα Τέμπη
26 Μαρ. 2024 - 8:51 - Βουλή: Στην Ολομέλεια σήμερα το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη
20 Μαρ. 2024 - 8:14 - Ομιλία του Μάρκου Καφούρου επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
7 Μαρ. 2024 - 17:54 - Βουλή: Πέρασε με 176 ψήφους ο γάμος των ομοφύλων
16 Φεβ. 2024 - 8:07 - Ως τα ξημερώματα η συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων
14 Φεβ. 2024 - 19:54