Αναδρομικές αυξήσεις σε συνταξιούχους βουλευτές
- Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10
Εν μέσω γενικευμένων συρρικνώσεων των εισοδημάτων της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, αναδρομικές αυξήσεις απαιτούν 117 βουλευτές, κατόπιν τις δικαίωσης των προσφυγών τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ένας πόλεμος εντυπώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ των κομμάτων, καθώς 62 πρώην βουλευτές της Ν.Δ. και 52 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από το σύνολο των 117 βουλευτών, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την εφαρμογή και στις δικές τους αποδοχές της απόφασης του 2006 για αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.
Τα ίδια κόμματα, που σήμερα ανήκουν στην αντιπολίτευση, κατηγορούν την κυβέρνηση για τη νομοθέτηση της απόδοσης των αναδρομικών, τα οποία υποχρεούται να δώσει καθώς πρόκειται για δικαστική απόφαση προς την οποία οφείλει να συμμορφωθεί.
Βάσει αυτής το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο του περιλαμβάνει διάταξη για καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τις 100.000 ευρώ.
Πέραν αυτών των αγωγών, σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμα πολλές βουλευτικές αγωγές, ενώ εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε αίτημα αναίρεσης στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπόθεση να μένει στάσιμη καθώς δεν ελέγχεται εκ μέρους του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Κυβερνητική αντίδραση
Πηγές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν τις επικοινωνιακές κορώνες αγανάκτησης ως «μία ακόμη προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης», με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να «προσπαθούν να αποδείξουν ότι "για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση", όταν είναι οι δικοί τους πρώην βουλευτές που διεκδικούν τα αναδρομικά».
Σύμφωνα με το Μαξίμου «ΝΔ και ΠαΣοΚ, δεν μπορούν να κάνουν τις «μωρές παρθένες». Καλό θα ήταν, λοιπόν, αν θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα, να «τραβήξουν το αυτί» στους πρώην βουλευτές τους προκειμένου να παραιτηθούν από την διεκδίκηση των αναδρομικών, σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που υποφέρει όλη η κοινωνία. Πόσο μάλλον, όταν ακόμα και ο σύλλογος των συνταξιούχων βουλευτών διαφώνησε με την κίνηση των συναδέλφων τους. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αυτοί οι πρώην βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ να επανεξετάσουν τη στάση τους και να μην εισπράξουν ούτε ένα ευρώ. Να παραιτηθούν, δηλαδή, από τις παράλογες για την εποχή που ζούμε αξιώσεις του. Να σημειωθεί ότι δύο φορές η Βουλή έχει αποφασίσει οι βουλευτές αν μην ακολουθούν μισθολογικά τους δικαστικούς λειτουργούς –τελευταία φορά στον Προϋπολογισμό».
Σημειώνεται δε πως «Το υπουργείο Οικονομικών ήταν αναγκασμένο να εντάξει σε νομοσχέδιο τις τελεσίδικες αποφάσεις του δικαστηρίου σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο προκειμένου να δοθούν τμηματικά» και συμπληρώνεται ότι «Η σχετική προσφυγή των πρώην βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έγινε πριν δύο χρόνια».
Εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ. η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε ότι «Οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. θα πρέπει να παραιτηθούν εδώ και τώρα από αυτή την παράλογη και εξωπραγματική για τα σημερινά δεδομένα αξίωσή τους χωρίς όρους και ανταλλάγματα. Θα πρέπει επίσης να πάρουν θέση σε όλο αυτό το παράλογο σκηνικό των εξωφρενικών διεκδικήσεων οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και να μην στρουθοκαμηλίζουν».
Σοβαρότητα ζητά η Ν.Δ.
Την δική του απάντηση στις κυβερνητικές δηλώσεις δίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης, λέγοντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί», συμπληρώνοντας πως «Ο μεγαλύτερος υπονομευτής της χώρας, που επί πολλά έτη, συστηματικά τορπίλιζε κάθε εκσυγχρονιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου, δεν δικαιούται δια να ομιλεί».
Ο ίδιος επεσήμανε πως από το 2012 έχει παραιτηθεί κάθε δικαιώματος και διεκδίκησης από τις εν λόγω αναδρομικές αμοιβές, ενώ μιλά για επίδειξη σοβαρότητας εκ μέρους του πολιτικού κόσμου, λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει τα σπασμένα του 3ου μνημονίου που υπέγραψε και υλοποιεί ο κ. Τσίπρας» και πως «Ο πολιτικός κόσμος, απαιτείται να σταθεί στο ύψος του και να επιδείξει την απαραίτητη σοβαρότητα».
Υποχρεωμένο το υπουργείο να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις
Ανακοίνωση εκδόθηκε σχετικά με το θέμα και εκ μέρους της Βουλής στην οποία αναφέρεται πως «Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταβολή αναδρομικών αυξήσεων σε συνταξιούχους βουλευτές, από το Γραφείο Τύπου της Βουλής επισημαίνονται τα ακόλουθα: Η Βουλή έχει αποφασίσει δύο φορές έως σήμερα τη μείωση των αποδοχών των βουλευτών. Μάλιστα, από ετών έχει εγκρίνει ομόφωνα να μην παρακολουθεί η βουλευτική αποζημίωση την αύξηση των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου όπως ίσχυε κατά το γνωστό ψήφισμα μετά τη μεταπολίτευση. Η Ένωση Συνταξιούχων Βουλευτών είχε αντιστοιχηθεί με αυτές τις αποφάσεις της Βουλής και δεν είχε προχωρήσει σε προσφυγή για τη διεκδίκηση των ως άνω αναδρομικών. Οι δε συντάξεις που έχουν δοθεί έχουν μειωθεί σε ποσοστό περισσότερο από 50%. Κατόπιν τούτων, ο θόρυβος ο οποίος δημιουργήθηκε αφορά σε μεμονωμένες περιπτώσεις προσφυγής πρώην βουλευτών, για τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών ήταν υποχρεωμένο να ανταποκριθεί στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ο τρόπος και ο χρόνος που το ΥΠΟΙΚ θα χειριστεί το εν λόγω ζήτημα θα ανακοινωθεί αρμοδίως.»
Παραίτηση από τις διεκδικήσεις της Αρ. Μανούσου
Την γνωστοποίηση της παραίτησης της από κάθε σχετική διεκδίκηση υπενθυμίζει με ανακοίνωση της η πρώην βουλευτή Κυκλάδων, Άρια Μανούσου – Μπινοπούλου.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρει «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων στα οποία αναφέρεται το όνομά μου, μεταξύ 117 πρώην Βουλευτών, σχετικά με καταβολή της διαφοράς αποδοχών, σας γνωρίζω ότι έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από την Βουλή των Ελλήνων. Παράλληλα έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών σχετική επιστολή με αντίγραφα της παραίτησής μου».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αναδρομή και προτεραιότητες
29 Δεκ. 2015 - 6:10 - Περιορισμός των προνομίων
13 Αυγ. 2015 - 6:10 - Δικαίωση για την Ελλάδα - Η ΕΕ ακύρωσε το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
10 Ιαν. 2025 - 19:13 - Σ. Φάμελλος: Υπήρξε σχέδιο να μην υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ
10 Ιαν. 2025 - 18:42 - Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή Δένδια στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ
10 Ιαν. 2025 - 13:38