Στη δίνη του ασφαλιστικού η κυβέρνηση
- Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10
Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης στο θέμα του ασφαλιστικού, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των δανειστών, την κοινωνική αντίδραση και τις πολιτικές ενστάσεις.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι αυτός που επιφορτίζεται με τη σύνταξη του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περικοπή σύνταξης.
Η διαπραγμάτευση με τον δανειστές αναμένεται έντονη, σχετικά με τις απαιτήσεις για την εθνική σύνταξη βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς η διατύπωση περί υιοθέτησης της ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχιας την κατατάσσει αυτομάτως στις παροχές πρόνοιας, γεγονός που αιτιολογεί και τις εισοδηματικές προϋποθέσεις.
Έντονο διαπραγματευτικό προβληματισμό δημιουργεί και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελεί μέσο διατήρησης του ύψους των καταβαλλόμενων συντάξεων, χωρίς όμως να αποφεύγεται η μείωση των επικουρικών, με στόχο να εξευρεθούν τα 550 εκ. ευρώ, από το συνολικό ποσό του 1,8 δις της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2016.
Τρίτο και καίριο στοιχείο της διαπραγμάτευσης αποτελεί και η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, με τις προβλέψεις σε βάθος πενταετίας και υπό πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η ετήσια μείωση υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ.
Πλέον αναμένεται ο έλεγχος του σχεδίου, το οποίο ήδη έχει αποσταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών και αναμένεται η καταγραφή των διαφωνιών τους ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά για το προτεινόμενο σχέδιο.
Πολύωρη ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών
Πέραν των διαπραγματευτικών σκοπέλων, ο Γ. Κατρούγκαλος κλήθηκε να πείσει τους βουλευτές του κόμματος και να δώσει διευκρινίσεις επί του προωθούμενου σχεδίου, προκειμένου να εξασφαλίσει την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι βουλευτές, ως πρώτοι αποδέκτες των κοινωνικών αντιδράσεων, μετέφεραν το πλήθος των ερωτημάτων και των ανησυχιών που τους διατυπώθηκαν από τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Στην πολύωρη ενημέρωση των βουλευτών του κόμματος, υπήρξε έκδηλος εκ μέρους τους ο προβληματισμός για τα επίμαχα σημεία του ασφαλιστικού, με το σύνολο των βουλευτών να εστιάζουν στην προστασία των κύριων συντάξεων, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του υπουργού επ’ αυτού.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες έως 30% και συγκεκριμένα από την 1/1/2016 η σύνταξη θα υπολογίζεται αθροιστικά με τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης και της ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία προκύπτει από τις εισφορές που καταβλήθηκαν βάσει των αποδοχών με κλιμάκωση των χρόνων ασφάλισης με μεταβαλλόμενο το ποσοστό αναπλήρωσης.
Πάντως σε σχέση με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, ο Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε πως ο υπολογισμός τους θα γίνει σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν έως το τέλος του 2014, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν εντός του 2015.
Μειωμένο στο 15,75% εμφανίζεται και το ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων, με αναμενόμενη μείωση τους, παρά την συναίνεση των εργοδοτικών οργανώσεων για αύξηση 1% των ασφαλιστικών εισφορών.
Επιπλέον τέθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα και ερωτήματα σχετικά με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να περιορίσει στο 7%, χωρίς όμως να μπορεί τίποτε ακόμη να θεωρείται δεδομένο.
Η ασφαλιστική πρόβλεψη θέτει ως μηνιαία εισφορά σύνταξης από 1/1/2017 στους ελεύθερους επαγγελματίες το 20% του μηνιαίου εισοδήματός τους, με παράλληλη αύξηση του ασφαλίστρου υπέρ υγείας, με τον υπουργό να κάνει λόγο για ελάφρυνση των νέων επαγγελματιών για τρία χρόνια, με υπολογισμό των εισφορών τους βάσει της κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει και για τους αγρότες, σε ποσοστό 20%, το οποίο θα προκύψει κλιμακωτά σε βάθος τριετίας, με τελική διαμόρφωση του το 2019.
Όσον αφορά στην ενοποίηση όλων των ταμείων σε έναν ενιαίο φορέα ασφάλισης, τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που θα παρέχει ενιαία κοινωνική ασφάλιση, στο υπουργείο Εργασίας διερευνάται ο τρόπος διατήρησης της νομικής αυτοτέλειας συγκεκριμένων ταμείων, όπως ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ.
Η αυστηρότητα των εισοδηματικών κριτηρίων οδηγεί και σε περικοπή του ΕΚΑΣ, αρχικά από 1/1/2016 σε 60.000 δικαιούχους και έως το τέλος του 2019 θα καταβάλλεται σε όσους συνταξιούχους εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης, με την κατάργηση του το 2020.
Κυβερνητικές δηλώσεις
Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των βουλευτών από τον αρμόδιο υπουργό, η γραμματέας της ΚΟ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, δήλωσε πως «Αυτή η πρότασή μας απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια».
Συμπλήρωσε δε ότι «η επιδίωξη μας είναι μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η πρότασή μας οικοδομείται βασισμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε συνάρτηση με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και στην αλληλεγγύη των γενεών».
Σε κάθε περίπτωση εκ μέρους της κυβέρνησης, πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στην ψήφιση του ασφαλιστικού αναζητούνται υποστηρικτές από βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, όπως γίνεται αντιληπτό και από τις δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών.
Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος σημείωσε σε συνέντευξή του πως «η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας πάντα είναι μέσα στους ορίζοντές μας. Η ρυμούλκηση όμορων χώρων μακριά από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι ευκταία», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία ευρύτερη της κυβερνητικής για το ασφαλιστικό».
Για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ψήφιση του νομοσχεδίου ή έστω επίδειξη ανοχής από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σε διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό
20 Απρ. 2016 - 6:10 - "Δεν δικαιούστε να μιλάτε για επίλυση του ασφαλιστικού"
10 Φεβ. 2016 - 14:43 - Συναίνεση από τους εργοδότες για το ασφαλιστικό
8 Ιαν. 2016 - 6:10 - Με έμφαση στους ελέγχους
4 Δεκ. 2013 - 6:10 - Τ. Θεοδωρικάκος: Το νέο παραγωγικό μοντέλο αφορά κάθε Έλληνα
2 Νοε. 2024 - 18:11