Αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής ενέργειας των νησιών

Δημιουργία κέντρου ελέγχου δικτύων νησιών

Εγκατάσταση κέντρου ελέγχου των δικτύων των νησιών από τον ΔΕΔΔΗΕ, για την άμεση εποπτεία λειτουργίας των 28 ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που λειτουργούν σε ισάριθμα νησιά.

Μέσω του συστήματος SCADA, δίνεται η δυνατότητα ελέγχου κάθε σταθμού ηλεκτρικής παραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα, τα οποία μπορεί να καλύπτουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης τους από τους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής, χωρίς όμως να διαθέτουν ελεγκτικά συστήματα.

Άλλωστε ο ΔΕΔΔΗΕ έλαβε τη σχετική απόφαση καθώς έχει την ευθύνη διαχείρισης του δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής τάσης, με τα δίκτυα των νησιών να ανήκουν σε αυτό.

Πέραν του ελέγχου των αυτόνομων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών των νησιών, με την εγκατάσταση του συστήματος δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και όλων των άλλων μονάδων παραγωγής ρεύματος, όπως οι ΑΠΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αιολικές εγκαταστάσεις, αλλά και τα φωτοβολταϊκά, καθώς και κάθε άλλη μελλοντική εγκατάσταση οιασδήποτε τεχνολογίας.

Το σύστημα τηλε-εποπτείας αφορά σε συνολικά 28 σταθμούς νησιών, με εξαίρεση όμως τα νησιά Κρήτη και Ρόδος, όπως και τα νησιά των Κυκλάδων τα οποία εντάσσονται στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα και είναι η Σύρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Άνδρος, η Πάρος και η Νάξος.

Τα νησιά τα οποία θα ελέγχονται μέσω του SCADA είναι όσα διαθέτουν αυτόνομους σταθμούς, η Κως, η Κάρπαθος, η Κάλυμνος, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος, η Λήμνος και από τις Κυκλάδες η Μήλος και η Σαντορίνη, αλλά και όσα μικρά νησιά διαθέτουν τοπικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, όπως η Ικαρία, η Πάτμος, η Σκύρος, η Σύμη, η Μεγίστη, η Αστυπάλαια, ο Αγ. Ευστράτιος, οι Οθωνοί, το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί, η Ερεικούσα, η Γαύδος, τα Αντικύθηρα και στις Κυκλάδες η Σίφνος, η Σέριφος, η Κύθνος, η Αμοργός, η Ανάφη και η Δονούσα.

Το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να ενισχύσει την ποιοτική αναβάθμιση της ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ καθηγητής Νίκος Χατζηαργυρίου, σκιαγραφώντας τις προοπτικές και τη στόχευση που θέτει η εταιρεία.

Τα έργα στρατηγικής σημασίας

Το κέντρο ελέγχου των δικτύων των νησιών, το οποίο δημιουργείται στην Αθήνα, είναι ένα εκ των 12 συνολικά έργων στρατηγικής σημασίας, όπως τα χαρακτηρίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, εντάσσοντας τα κατά προτεραιότητα στον στρατηγικό του σχεδιασμό και την υλοποίηση των οποίων ενέκρινε στις αρχές του έτους το Δ.Σ. της εταιρείας.

Κατά τον καθορισμό των έργων στρατηγικής σημασίας της εταιρείας, σημειώθηκε εκ μέρους της πως η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας και στην προσαρμογή της στο νέο περιβάλλον της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως διαμορφώνεται διεθνώς μέσα από τις ραγδαίες εξελίξεις στα έξυπνα δίκτυα, την τηλε-εξυπηρέτηση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εστίαση και βελτιστοποίηση των δράσεων εκσυγχρονισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να χαρακτηρισθούν ως στρατηγικής σημασίας και να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ τα ακόλουθα έργα:

1. Εκσυγχρονισμός Κέντρου Ελέγχου δικτύων Αττικής

2. Δημιουργία Κέντρου Ελέγχου δικτύων Νησιών

3. Εκσυγχρονισμός ελέγχου δικτύων λοιπής Χώρας

4. Αναβάθμιση περιφερειακού εξοπλισμού τηλεχειρισμών στα δίκτυα

5. Εγκατάσταση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών

6. Νέο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πελατών

7. Εγκατάσταση Συστημάτων Τηλε-εξυπηρέτησης Πελατών

8. Αναβάθμιση Προγραμματισμού Ανάπτυξης Δικτύων

9. Ανάπτυξη υποδομών Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών για εφαρμογή Κώδικα ΜΔΝ

10. Ανάπτυξη «Έξυπνων Νησιών», Πιλοτικό και προώθηση επέκτασής του

11. Τηλεμέτρηση πελατών Χαμηλής Τάσης, Πιλοτικό και προώθηση επέκτασής του

12. Αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Προγραμματισμός και υλοποίηση

Εμφανής η πρόθεση του ΔΕΔΔΗΕ για δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου ελέγχου, μέσω του οποίου οι αυτοματισμοί και οι τηλεοπτεία θα συνθέτουν τα “έξυπνα δίκτυα”(smart grids).

Έως το 2019 έχει προγραμματιστεί και η ολοκλήρωση του κέντρου ελέγχου των δικτύων των νησιών, όπως και η ενοποίηση όλων των κέντρων ελέγχου όλης της χώρας σε τρία περιφερειακά κέντρα, με τα συστήματα τηλεχειρισμού και τηλε-ελέγχου να ολοκληρώνονται έως το 2020.

Σε βάθος πενταετίας εκτείνεται η ολοκλήρωση των έργων που αφορούν την ηλεκτρονική διαχείριση των συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τη δημιουργία των σχετικών υποδομών να κρίνεται υποχρεωτική για την εταιρεία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του κώδικα των μη διασυνδεδεμένων νησιών, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το κόστος των εν λόγω επενδύσεων, που αφορούν στα συνολικά 12 προαναφερόμενα έργα, υπολογίζεται σε 1,5 δις ευρώ, για δε το έργο δημιουργίας κέντρου ελέγχου δικτύων των νησιών έχει προκηρυχθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ ο διαγωνισμός μελέτης-κατασκευής, προκειμένου το έργο να παραδοθεί ολοκληρωμένο, ενώ ο ανάδοχος θα επωμισθεί και την ευθύνη συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του έργου για την πρώτη τριετία εφαρμογής του.

Το έργο στο σύνολο του περιλαμβάνει τη δημιουργία του κεντρικού συστήματος ελέγχου των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων των μη διασυνδεδεμένων νησιών, όπως επίσης και τρία τοπικά συστήματα ελέγχου, δηλαδή των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έκαστου αιολικού πάρκου καθώς και των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Για τη σημασία των συγκεκριμένων έργων, εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ εκφράζεται η άποψη πως θα αποφέρουν οφέλη στους καταναλωτές, καθώς ο περιορισμός των τεχνικών λειτουργιών και ο έλεγχος των εγκαταστάσεων σε πραγματικό χρόνο θα περιορίσει αισθητά τις απώλειες σε τεχνικό επίπεδο, όπως επίσης και τις δαπάνες συντήρησης.

 

Ετικέτες: